Babası Gaffar Okkan suikastinin planlayıcılarından olan kendisi de terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasının "1 numaralı ismi" olduğu gerekçesiyle tutuklanan "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'un ağır hapis istemi ile yargılandığı davadan tahliye edilmesi şaşkınlık yarattı.

SÖZCÜ / ANKARA


Duruşmalarda "Mahkeme salonunda neden Atatürk resmi var?" diye soran ve "Şeriat isteyen" Bayancuk, Ankara’da 102, Suruç’ta 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıları, Musul Başkonsolosluğuna yönelik 49 kişinin rehin alındığı baskın, Musul’a mazot götüren 32 Türk vatandaşı TIR şoförünün kaçırılması ve Niğde'de jandarmaya yönelik saldırı eylemlerine katılan İŞİD terör örgütünün Türkiye'deki sorumlusu olarak gösterilmişti.

KONU TBMM'DE

Bayancuk'un tahliyesini TBMM gündemine getiren CHP milletvekili Eren Erdem ''Halis Bayancuk ve tahliye edilen diğer 7 sanık, IŞİD terör örgütünün Türkiye temsilcileri olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı'' dedi ve şunları söyledi:

''Birinin aracında patlamaya hazır bomba bulundu. İddianamede Antep’ten 2 Fransız kadını Rakka’ya götürüp teslim ettikleri yazıyor. IŞİD kamplarında eğitim yaptılar. Halis Bayancuk Türkiye sınırına 250 metre mesafede konuşuyor ve 'Biz İstanbul’u fethedeceğiz. IŞİD bizim Müslüman kardeşimizdir. Onlara yapılan her saldırıyı bize yapılmış sayarız'' diyor. Düşünürler, gazeteciler, akademisyenler tutuklu; teröristler dışarıda''

BABASI DA HÜKÜM GİYDİ

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, 2008'de İstanbul'da ikinci Sinegog baskını eylemini planlarken yakalandı ve bir yıl sonra tahliye edildi. Bayancuk, tahliye sonrası da takibe alındı. Teknik ve fiziki takipte, Bayancuk'un talimatları ile örgütün ses getirecek bir eylem hazırlığında olduğu belirlendi. Polis, 2011'de 50 adrese operasyon düzenledi, içlerinde Halis Bayancuk'un da bulunduğu 42 kişi gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Bayancuk 24 Ocak 2013'de tekrar tahliye edildi. Son operasyonda yeniden tutuklandı önceki gün de yeniden tahliye oldu.

Bayancuk, yasadışı Hizbullah terör örgütünün yöneticilerinden Hacı Bayancuk’un oğlu. Baba Hacı Bayancuk, Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastı planlayıcısı olarak hüküm giymişti. Halis Bayancuk Türkiye'ye sadece 150 metre yakında kurulan El-Kaide kampında "Suriye'yi fethettikten sonra inşallah İstanbul'u da alacağız. Sonra da Türkiye'yi de" demişti.