Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Ankara'ya çağırıldı.  Ancak Türkiye'nin daha önce soykırımı tanıyan ülkelere verdiği tepki göz önüne alındığında, Karlıoğlu'nun uçak biletini "gidiş-dönüş" alacağını söylemek yanlış olmaz.

Almanya, parlamentosundan 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan 30. ülke oldu.  Ankara da, daha önce 29 ülkeye ne tepki gösterdiyse, o tepkiyi gösterecek.

Bu tepkiler sırasıyla şöyle;

* Almanya'daki Türk Büyükelçisi "danışmalar" için geri çekilecek. Bu durum, diplomatik olarak ilişki düzeyini fiilen Büyükelçilik seviyesinden aşağıya çekmek anlamına geliyor.
* Almanya'nın Ankara'daki Büyükelçisi Dışişleri'ne davet edilerek, kendisine "çok şiddetli bir protesto notası" verilecek. Türkiye, Almanya federal parlamentosunun kararını "şiddetle kınayacak", "kabul edilemez" olduğunu açıklayacak, "tarihi olaylara siyasetçiler değil, tarihçiler karar vermeli" tezini yeniden ortaya koyacak.
* Almanya'nın, Türkiye'nin "kırmızı listesine alındığı" açıklanacak. Kırmızı liste, Türkiye'nin başta savunma sanayi olmak üzere stratejik alanlarda işbirliği "yapmayacağı" ülkeleri kapsıyor. Kırmızı listeye giren ülkelere, hükümet aksi yönde karar verene kadar, hiçbir devlet ihalesi verilmiyor, devlet kurumları ya da devletle bağlantılı büyük kurumlar (THY) gibi, kırmızı listedeki ülkelerden büyük çaplı alımlar yapmıyorlar. Ancak Türkiye, bugüne kadar soykırım kabulü nedeniyle kırmızı listeye aldığı ülkeleri, birkaç ay, en fazla bir yıl içinde çıkardı, işbirlikleri kaldığı yerden devam etti.

BÜYÜKELÇİ BİLETİNİ "GİDİŞ-DÖNÜŞ" ALACAK...


1915 olaylarını bugüne kadar 30 ülke, çeşitli düzeylerde tanıdı. Türkiye istisnasız hepsini kınadı, bu ülkelerdeki büyükelçileriin "danışmalar için" geri çekti. Ancak "danışılan" büyükelçiler, sadece birkaç ay içinde görevlerinin başına döndüler.
O nedenle, Ankara'da şimdi "Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi de, biletini gidiş-dönüş alacak. Nasıl olsa, birkaç aya döner" esprisi yapılıyor.
Soykırımı tanıyan ülkeler şöyle; Arjantin, Belçika, Bolivya, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Kıbrıs Rum Kesimi, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Paraguay, Polonya, Rusya, Slovakya, Suriye, Şili, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Yunanistan.