Müzikseverlerin gönlünde taht kuran ünlü gitarist Asım Can Gündüz hayata veda etti. Asım Can Gündüz kimdir? Asım Can Gündüz neden öldü? Muğla'nın Marmaris ilçesindeki evinde rahatsızlanan ünlü virtüöz ve gitarist Asım Can Gündüz, kaldırıldığı hastanesinde, kalp krizinden 61 yaşında vefat etti.


ASIM CAN GÜNDÜZ KİMDİR?


Asım Can Gündüz'ün kendi sitesindeki biyografiye göre Gündüz'ün hayat hikayesi şöyle;

Dünyanın her tarafındaki en zorlu seyircileri dahi baştan çıkaran ve tatmin eden şov ve sahne tarzı, Asım Can Gündüz’ün kendine özgü, renkli ve coşku dolu kişiliğinden kaynaklanmaktadır. Dünyanın neresinde olursa olsun çıktığı her sahneye ve karşılaştığı her dinleyiciye performansı ile bir sihirli bir enerji yayar.

Asım Can Gündüz’ün uluslararası sahnelerde sergilediği dinamik sahne şovları, üstün gitar yeteneği ve eğlenceli tarzı yanı sıra renkli kişiliği, yabancı medya ve hayranları tarafından, onu harika bir “Elvis Presley, Jimi Hendrix ve Fred Çakmaktaşın sevimli bir karışımı” olarak nitelendirmiştir. Onun muhteşem çok renkli sahne cazibesi; eğlenceli şovmenliği, etkileyici sesi ve büyük usta Jimi Hendrix’ten bu güne kadar görülmemiş gitar yeteneğinin eşsiz karışımından kaynaklanıyor.

Onun geniş yelpazeli müziği,”en yumuşak leziz romantik aşk şarkıların”ndan “En yüksek enerjili tempolu Rock müziğe” kadar uzanan farklı müzikal tatların karışımıdır. Performans süresince seyirciye “ Blues, Jazz, Reggea, Country, Funk/Hip Hop, Latin, Slow ,Rock’n Roll ve Hard Rock“ ziyafeti sunulur.

Onun seyirci ile olan sıcak ve samimi iletişimi, tam bir Las Vegas tarzı eğlence anlayışını barındırmakla birlikte tempoyu arttırma vakti geldiğinde ise Asım Can Gündüz’ün seyirciyi coşturan yüksek enerjili performansları tam anlamıyla efsanevidir.

Anavatanı Türkiye dışında İngilizce konuşulan ülkelerdeki hayranları ona hem kendi ismine benzediği için ve hem de müthiş performansından dolayı “Awesome John”
(Muhteşem Can) adını takmışlardır.

Istanbul’da doğan Asım Can Gunduz, dört yaşında iken ABD’ye yerleşen gurbetçi bir ailenin New York’da yetişen ve 1980’lerin başına kadar burada yaşayan “John Gundez ve Asim Gundez adları ile de tanınan Türk evladıdır. Bu dönemlerde New York da Kült olmuş bir çok rock grupları kurmuştur ( örneğin: Concrete Sky, Zacheria, Gundez, Katawba).

İlk gençlik yıllarında kendisin etkileyen “Jimi Hendrix, Grand Funk Railroad, , Johnny Winter, Alvin Lee, Eric Clapton, Black Sabbath” ekollarının etkisi ile yaptığı müzik tarzı çoğunlukla sert üç kişilik “hard power trio” idi.

Gençlik yıllarında New York’un önde gelen müzik eleştirmenleri tarafından “geleceğin yeni gitar idolü” olarak nitelendirilmiştir.

New York’un ünlü gösteri semti Broadway’de sergilenen ve Jimi Hendrix’in hayatını anlatan “Jimi and Janis Together Again” isimli müzikal için binlerce kişi arasından Jimi Hendrix’i canlandırmak için başrol oyuncusu olarak seçilmiştir.

Bu arada New York’un sanat merkezi olan Grennwich Village semtindeki efsane gece kulübü “The Bottom Line” ‘da dört gün üs üste kapalı gişe konserler verdi. Ünlü gece kulübünün sahibi onun hakkında medyaya “Ben bütün gitaristleri gördüm, ama şimdiye kadar hayatımda gördüğüm en iyi gitarist Awesome John” şeklinde demeç vermiştir.

Sonrasında, Asım Can Gündüz müzikal ile birlikte Amerika turnesine başlamıştır.
Jimi Hendrix müzikali dışında Asım Can kendi gurubu ve kendi yaptığı müziklerle her geçen gün ün kazanarak New York ‘ta dikkat çekmeye devam etti. Ve birçok ünlü gurup için açılış sanatçısı olarak sahne aldı (örneğin: Leslie West, Deep Purple/Brian Gillian, Billy Cobham vs…)

Asım Can Gündüz’ün ABD ‘deki parlak bir gelecek vaat eden kariyeri, ailesinin sağlık nedenleri ile Türkiye’ye dönüşüyle yarıda kaldı. 80’lerin başında Türkiye’ye dönen Gündüz, Türkiye’deki sosyal ve politik çalkantılar dolayısıyla insanların sokaklarda birbirlerine ateş ettiklerine şahit oldu. Ülkesindeki bu ortamdan çok etkilenen Asım Can ülkesine barış ve hoşgörü ortamı oluşturmayı kişisel bir misyon olarak üstlendi. Ülkesine vermek istediği mesaj basitti : “Hey kardeşler, silahları bırakın gitarlar alın elinize, mitinglere değil konserler gidin, mutlu normal bir gençlik yaşamak sizinde hakkınızdır kavgayı bırakın hadi Rock müzik zamanı”. Türkiye’nin o günlerinde Rock müzik bilinmiyor, müzik piyasası arabesk müzik furyası egemenliğindeydi. Bu dönemde, bu mesajları vermeye çalışan Asım Can Gündüz’ün önünde ciddi engeller duruyordu; Birbirinden nefret eden toplum, sıkıyönetimin ağır işleyen prosedürleri, arabesk kültürün toplumun üstündeki hâkimiyeti ve beraber çalışamayan ekip mantığından uzak bölünmüş gençlik.

Bu donemde sosyal ve kültürel olarak Türkiye’yi etkileyecek olan “Ambulans, Delikanlı-, Affetmez, Çapkınlar, Asim Can Band, Hard Raki” gibi.bir çok ünlü Rock gurubu kurdu. Asım Can Gündüz 1989 yılında “Anasının Gözü” adlı ilk albümünün kayıtları tamamladı. Türünün Türkiye’deki ilk örneği olan albümün bir çok müzikal ilkleri “Türkçe rap, Alternatif Türkçe sözler ve toplumsal mesajlar, mizah komedi beat müzik, Türkçe blues, Rock oryantal gibi radikal tarzları bünyesinde barındırıyordu. Albümün çıkması o dönemki denetim anlayışı nedeni ile 3 yıl ertelendi.

Bu üç yıl boyunca “Anasının gözü” albümünün orijinal kayıtları, müzik stüdyolarında bir çok yeni albüme örnek olmak üzere elde ele dolaşmaya başladı. Birden Türk müzik piyasasına yepyeni bir müzik akımı hakim oldu. Asım Can’ın “Anasının Gözü “ albümünün etkisiyle o dönemden itibaren piyasaya bir çok yeni albüm sürüldü.
Anasını Gözü Albümünün etkisi sayesinde Türkiye yepyeni müzik ekollerine (Türkçe Rap, Oryantal Rock, Siyasi Mizah beat” ve akımlara sahip oldu.

1995 yılında rahmetli annesinin hatırası için yapmayı planladığı ve” Türkiye’deki ilk Türkçe sözlü romantik blues örneği olan “bir sevgi eseri “ isimli ikinci albümünün çalışmalarına başladı. Albümün içeriği Annesinin çok sevdiği ve bütün dünyaca bilinen romantik blues şarkıların Türkçe sözlü aranjmanları idi. Ancak, Türkiye’nin o güne kadar telif hakları konusunda başarılı bir sicili yoktu ve Türk olduğu için Asım Can, bu şarkıların sahiplerinden izin almakta zorlanıyordu. Bundan dolayı Türkiye’nin ilk başarılı telif hakları kuruluşlarından olan MSG’nin (Müzik eserleri Sahipleri Gurubu) kurucu üyesi oldu. Tam altı sene süren izin çalışmalarından sonra nihayet yabancı telif firmalarının güvenini kazandı ve Eric Claptan, Gary Moore, Lionel Ritchie, George Michaels, Sam Brown, Richard Marks ve Carlos Santana’nın telif firmalarını ikna ederek albümü çıkarma hakkını elde etti.
Bu arada medyada tekellilikten çok kanallı TV ‘ye geçiş dönemi hızla sürüyordu. Asım Can Gündüz, renkli konuşma tarzı ve kişiliği ile bir çok yeni televizyon ve radyoda yer alarak hit yapımlara imza atmaya başladı. TRT, ATV, Star TV, Kanal 6, Kiss FM, Power FM vb. medya kuruluşlarında yaptığı programlardaki farklı , dobra ve esprili konuşma ve sunuş tarzı ile yine Türk medyasında yeni akımlara neden oldu.

Asım Can Gündüz Türk toplumu tarafından, en çok yüksek gitar performansı ve coşkulu sahne performansı nedeniyle bilinir, bununla birlikte doğal afetlerden hasar gören ve yardıma muhtaç insanlar için verdiği sonsuz hayır konserleri ve çabaları pek bilinmez.

Asım Can Gündüz kısaca bir modern elektrogitar virtüözü, sahne şovmeni , talk şov sunucusu ve başarılı radyo DJ’i ve duyarlı bir sosyal aktivist karışımıdır ve bundan dolayı Türkiye’deki pop ikonları dışında çok farklı ve özel bir yere sahiptir.
İnternetin yayılması ile birlikte, Asım Can Gündüz’ün gitarı ile yaşadığı coşku ve olağanüstü sahne hâkimiyeti, bütün dünyada onu yeni ve yeniden keşfeden ve her gün daha da artan bir hayran kitlesi kazandırmıştır. Gittikçe artan bu uluslar arası ilgiden dolayı yurt dışından gelen konser talepleri nedeniyle, Avrupa, Rusya, Amerika’da çok başarılı konserleri Awesome John adı ile vermektedir.

Öyle görünüyor ki Asım Can Gündüz’ün milletine ve vatanına yardımcı olma pahasına yarım kalan uluslar arası kariyeri, yeni bir başlangıca girdi. Dünya Asım Can Gündüz’ü keşfetme şansına sahip oldukça, onun benzersiz yetenekleri ve karizmasına şahit oluyor.

Asım Can Gündüz sahip olduğu yetenek ve tecrübeleri sayesinde şu an sanatının doruğunda. Her an her yerde sahneleri havaya uçurmaya hazır.

Sahnede bir kez görüşte ebediyen unutamayacağınız efsanevi sanatçılardan biridir. O gerçek bir rock kahramanıdır ve halen dünyanın dört köşesinde alkış içinde sahneleri havaya uçurmaktadır.