İşte dün geceden bu sabaha kadar dakika dakika  Türkiye'nin 12 saatlik darbe girişimi kabusu;

RESIMID_2224575

15 TEMMUZ- SAAT 22.15 - Darbe girişiminin ilk işareti İstanbul ve Ankara'da ayrı ayrı geldi. Ankara'da savaş uçakları alçaktan gece uçuşları yapmaya başlarken, bir grup asker. de İstanbul'da Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü trafiğe kapandı.

22.40- Genelkurmay'ın önüne polis ve ambulanslar yığıldı. Ankara'daki Genelkurmay karargahından silah sesleri duyuldu.

23.00- Ankara'da tüm emniyet personeli görev başına çağrıldı

bina2

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA; YILDIRIM "DARBE DEĞİL, KALKIŞMA"

23.05- Hükümetten yaşananlar konusunda ilk açıklama geldi. Başbakan Binali Yıldırım "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti milletin iradesini temsil eden hükümet işbaşındadır. İşbaşından gitmesi ancak milletin kararıyla olur. Bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz girişimde bulunanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla ve asla bu gibi kalkışmalara izin vermeyeceğiz. Bu ve buna benzer çılgınlıklara izin vermeyeceğiz. Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Belirli bölgelerde sorumsuzca, devletin emanet ettiği araçları silahları alıp, vatandaşyların üzerine giden, onları yere yatırmaya çalışan bir takım gruplar var. Milletimiz rahat olsun, asla ve asla yasa dışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere izin vermeyeceğiz. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir, gereği yapılacaktır" açıklaması yaptı.

23.15- İlk kez tanklar ortaya çıktı. Atatürk Havalimanı etrafında tanklar görüldü. Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım mecralarına erişim yavaşladı ve ardından kesildi.

57899c6a402011f4245f554e

"TSK" ADINA AÇIKLAMA YAPILDI: YÖNETİME EL KONULDU

23.30- TSK'nın resmi internet sitesinde, "TSK" adına yapıldığı iddia edilen bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuştur" denildi. Açıklama şöyleydi "TSK; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur. Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz".

ANKARA ÖZEL HAREKAT BİNASINDA BÜYÜK PATLAMA

23.40- Ankara ve İstanbul'da polis çevik kuvvet ana binaları tanklarla sarıldı. Ankara Gölbaşı'ndaki Polis özel harekat Eğitim merkezi'nde patlama meydana geldi.

hulusi-akar-487

GENELKURMAY BAŞKANI REHİN ALINDI

23.45- Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın rehin alındığını duyurdu Genelkurmay Binasından yine silah sesleri duyuldu. Bir helikopter Genelkurmay binasına indi ardından havalandı. Bina önünde bekleyen polis, güvenlik koridorunu genişletirken, kapıda bekleyen onlarca ambulans bölgeden ayrıldı.

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI CUNTA HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI

23.50- Yargı, cuntaya karşı harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcığılı'ndan kalkışmaya karışanlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

marmaris-cumhurbaskani-erdogan-marmaris-te-ko-8612839_x_o

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA; MEYDANLARA ÇIKIN

23.55- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunduğu Marmaris'ten ilk açıklamayı yaptı. Gazeteciler aracılığıyla Türkiye halkına seslenen Erdoğan, "meydanlara çıkın" çağrısı yaptı. Kendisinin de İstanbul'a gideceğini, halkla birlikte meydanlarda olacağını söyledi.

GECEYARISI- ABD'den ilk açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye için barış ve devamlılık diliyorum" dedi.

CUNTACILAR TRT'YE EL KOYDU- SİLAH ZORUYLA CANLI YAYINDA BİLDİRİ OKUTTU

16 TEMMUZ- 00.00- Cuntacı bir grup asker, iki askeri araçla TRT'ye girdi. TRT'yi ele geçiren cuntacılar, bazı kanalların yayınını kapattı. TRT 1'den ise silah zoruyla "el koyma" bildirisini okuttu. Kendilerine "yurtta sulh konseyi" adını takancuntacılar, TRT spikerine şu bildiriyi canlı yayında ekranlardan defalarca okuttu;

"Temel hak ve hürriyetler zedelenmiştir. Devletimiz ulusal ortamda hak ettiği itibarı yitirmiştir. Korkuya dayalı otokrasiyle yönetilen bir ülke haline getirilmiştir. Terör tırmanarak birçok masum vatandaşımızın ve güvenlik görevlilerimizin hayatına mal olmuştur. Bürokrasideki hırsızlık ve yolsuzluk ciddi boyutlara ulaşmıştır. Yüce Atatürk'ün önderliğinde kurulan TSK; yolsuzluğu engellemek, terörle mücadele yolu açmak, tüm vatandaşlarımız için laik, demokratik sosyal ilke üzerine oturan anayasa düzeni tesis etmek için, daha güçlü bir ilişki maksadıyla yönetime el koymuştur. Devletin yönetimi teşkil edilen Yurtta Sulh Konseyi tarafından deruh edilecektir. Meşruiyetini kaybetmiş siyasi iktidara görevden el çektirilmiştir. Tüm yurtta sıkıyönetim ilan edilmiştir, ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın güvenlikleri için yasağa uymaları önem arz etmektedir. Hava alanları, sınır kapıları ve gümrüklerden yurtdışına çıkışlara yönelik tedbir getirilmiştir. Hiçbir vatandaşımızın zarar görmesine müsaade edilmeyecektir "

00.15- Cumhurbaşkanı Erdoğan cep telefonu aracılığıyla televizyonların canlı yayınlarına bağlanarak, halka sokağa çıkma çağrısını tekrarladı.

00.20- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TRT'de cuntacıların yayınladığı bildirinin "korsan bildiri" olduğunu açıkladı.

kemal-kilicdaroglu-grup-toplantisi

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA: CHP, YURTTAŞLARIN ÖZGÜR İRADESİNE BAĞLIDIR

00.30- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama geldi. Ana muhalefet lideri, "Bu ülke darbelerden cok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz. Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet Halk Partisi, Parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıdır" dedi.

ANKARA'DA PATLAMALAR

00.40- Ankara'nın çeşitli yerlerinde patlamalar duyuldu. MİT'in, Genelkurmay karargahının askeri helikopterler tarafından tarandığı, bombalandığı haberleri yayıldı

01.00- Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan açıklama geldi. Davutoğlu, "Bu gecenin güzel ve aydınlık bir sabaha varacağına inanıyorum. Bugün bir onur gecesidir" dedi.

2-29

DARBEYE KARŞI DURAN TSK'DAN İLK AÇIKLAMA

1. ORDU KOMUTANI : "KÜÇÜK BİR GRUP"

01.05- Darbeye karşı TSK'dan ilk açıklama, İstanbul'daki 1. ordu komutanı Orgenaral Ümit Dündar'dan geldi. Dündar, darbe teşebbüsünde bulunanları "küçük bir grup" olarak nitelendirerek, "küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

12ph21hp1hp2hp12hp21

VE HALK SOKAĞA ÇIKMAYA BAŞLADI

01.15- Cumhurbaşkanı'nın ve AKP hükümetinin çağrıları üzerine halk başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, tüm ülkede sokağa çıkmaya, meydanlarda toplanmaya başlandı. İstanbul'da Atatürk havalimanına ve Boğaz köprüsüne, Ankara'da Kızılay meydanı ve Genelkurmay Başkanlığı ile TBMM'nin bulunduğu Bakanlıklar'a akın etti.

01.18 'KÖPRÜDE SİLAH SESLERİ DUYULDU, 3 YARALI VAR'

CNN Türk muhabiri Burak Özcan, Boğaziçi Köprüsü'nden silah sesleri geldiğini ve 3 yaralının taksiye bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldığını ifade etti. Köprünün Anadolu Yakası girişine insanların ilerlediğini aktaran Özcan, bölgeden tankların da geçtiğini belirtti.

31212313111

01.20- Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü askeri helikopterlerin saldırısına uğradı.

01.25- BM Genel Sekreteri'nden "sukunet" çağrısı geldi.

01.30- Hükümet üyeleri, sosyal medya ya da televizyonların canlı yayınlarından ayrı ayrı millete seslenmeye başladı. Millete, "cuntacıların sıkıyönetim emirlerine uymayın. Meydanlara çıkın" çağrıları yapıldı.

23ph1232ph1p33

CUNTACILARA İLK GÖZALTILAR BAŞLADI

01.35- Darbe girişimi yapan cuntacılara ilk gözaltılar başladı. Anadolu Ajansı, İstanbul Vatan Caddesi'nde 1 albay ile 3 askerin, emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığını aktardı.

CAMİLERDEN SELA OKUNDU, HALK MEYDANLARA ÇAĞRILDI

01.40- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatıyla, tüm yurtta camilerden ezan ve sela okundu. Halk, darbeye karşı direnmek üzere meydanlarda toplanmaya çağrıldı. Ezan sesleri tüm gece boyunca hiç kesilmedi.

meclis-baskani-ismail-kahraman

TBMM BAŞKANI MECLİS'TE: CHP VE AKP'Lİ VEKİLLERLE BİRLİKTE

01.41- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, televizyonların canlı yayınlarına Meclis'ten cep telefonu ile katılarak, TBMM'yi acil toplantıya çağırdı. TBMM Genel Kurulu'nda, kendisiyle birlikte Meclis'te bulunan CHP ve AKP'li vekillerle birlikte açıklama yapan Kahraman, darbeye karşı çıkan siyasi partilere teşekkür etti. CHP ve AKP'li grup başkanvekilleri de birer açıklama yaparak, demokratik siyasete sahip çıktıklarını açıkladılar.

BAŞBAKAN: HÜKÜMET GÖREVİNİN BAŞINDA

01.45- Başbakan Binali Yıldırım, bir kez daha açıklama yaparak, "hükümet görevinin başında" dedi. Yıldırım, "Tanklardakiler, kurumları basanlar adeta terör örgütünün elemanı, devamı gibidir" dedi. Kalkışmayı yapanları "çapulcular" diye nitelendiren Yıldırım, muhalefet partilerine "milletin yanında olduklarını açık seçik ortaya koydukları için" de teşekkür etti. Yıldırım," Ordu Komutanı herkesin kışlalarına dönmesi talimatı verdi. Bir iki elebaşı ele geçirildi. Bazı yerlerde tanklar çekilmeye başlamıştır. İnşallah millet kazanacak, demokrasi kazanacak; darbe girişimine kalkışanlar cezalarını çekeceklerdir. Bütün milletimiz bu gece uyumasın. Herkesi sokağa davet ediyorum" dedi.

demirtas_4623

HDP'DEN AÇIKLAMA GELDİ: DEMOKRATİK SİYASETE SAHİP ÇIKIYORUZ

01.45- HDP Eş Başkanı Selahattin demirtaş'tan "demokratik siyasete sahip çıkıyoruz" açıklaması geldi. Demirtaş yazılı açıklamasında, “Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır. HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Türkiye’nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiye, iç ve dış barışa, evrensel demokratik değerlere ve sözleşmelere uyum ihtiyacı vardır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur” dedi.

DARBECİLERİN HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜLDÜ

01.55- Ankara'da büyük bir patlama yaşandı. F-16'ların darbecilere ait bir helikopteri düşürdüğü bilgisi yayıldı.

17 POLİS ŞEHİT

02.05- Anadolu Ajansı, Ankara'daki Polis Özel Harekat Merkezindeki patlamada 17 polisin şehit olduğunu duyurdu.

DARBEYE KARŞI DURAN KOMUTANLARDAN ARD ARDA AÇIKLAMALAR

02.10- Cuntacıların kalkışmasına karşı duran komutanlardan ard arda açıklamalar gelmeye başladı. 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk askerlere kışlalara dönmeleri, aksi takdirde cezai işlem uygulanacağını söyledi. Televizyonların canlı yayınlarına katılan yayınına bağlanan Özel Harekat Komutanı Zekai Aksakallı, hayatını kaybeden askerler olduğunu açıkladı. Darbeyi küçük bir grubun desteklediğini ifade eden Aksakallı, "Yakın zamanda kontrolü ele alacağız" dedi.

BURSA İL JANDARMA KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI

02.15- Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş gözaltına alındı.

02.30- TRT, darbecilerin elinden kurtarıldı. Darbe bildirisini okuyan spiker, "silah zoruyla okuttular" açıklaması yaptı.

ABD'DEN "TÜRK HÜKÜMETİNE DESTEK" AÇIKLAMASI

02.35- ABD'den darbeye direnen Türk hükümetine destek açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla konuştum ve Türkiye’nin seçilmiş kurumlarına, sivil hükümetine ve demokratik yapılarına desteğimi sundum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı'ndan hemen sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "Türkiye'deki demokratik kurumlara ve anayasaya saygı" çağrısı yaptı

ph12hp21hp21

MECLİS BOMBALANDI

02.38- TBMM, Darbeciler tarafından bombalandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul'daki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.TBMM'deki saldırı sırasında Meclis'te görevli polislerden yararlananlar oldu.

mit-personel-alimlari

MİT'TEN İLK AÇIKLAMA; DARBE PÜSKÜRTÜLDÜ, GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVİNİN BAŞINDA

02.40 - Darbecilerin gece boyunca helikopterlerle ateş açtığı MİT'ten ilk açıklama geldi. Televizyonların canlı yayınlarına bağlanan MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz darbenin püskürtüldüğünü söyledi. Son 1 saattir yavaş yavaş her şeyin kontrol altına alındığını söyleyen Yılmaz, "Kimlerin bunların arkasında olduğu biliniyor" dedi. Nuh Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Akar'ın da "görevinin başında" olduğunu resmen açıkladı.

02.45- İstanbul'da Harbiye orduevi yakınlarında silah sesleri duyulmaya başlandı.

02.55- Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Kampüsü'nü ele geçirmek isteyen darbecilerle, direnenler arasında çatışma çıktı. görevli 2 personel yaşamını yitirdi.

03.00 - Marmaris'ten İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı'nın uçağı, İstanbul semalarında tur atmaya başladı. uçak bir süre indirilemedi.

ph123ph13hp

03.05- Almanya'dan ilk tepki geldi. Almanya Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert "Türkiye’de demokratik düzene saygı duyulmalı. İnsanların hayatını korumak için her şey yapılmalı" dedi. Almanya'nın, Türkiye'de seçimle iş başına gelmiş hükümeti desteklediğini vurguladı.

cartcirt

CUNTACILAR, CNNTÜRK VE HÜRRİYET BİNASINI ELE GEÇİRDİ

03.27- Helikopterlerle CNNTürk ve Hürriyet'in bulunduğu binaya gelen bir grup cuntacı asker, binayi ele geçirdi. Gazetecileri bina dışına silah zoruyla çıkaran cuntacılar, CNTTürk yayınını kesti. Bina önündeki sivil vatandaşlar ve polisin müdahalesi ile, askerler etkisiz hale getirildi. Kanal yeniden yayına başladı.

AKP'Li EROL OLÇAK VE OĞLU ÖLDÜ

03.50- Boğaziçi köprüsünde cuntacılara direnen sivillere ateş açıldı. AKP’nin reklam kampanyalarının mimarı olan reklam ajansı sahibi Erol Olçak ve 16 yaşındaki oğlu öldü. Aynı saatlerde Taksim meydanında da polisle asker arasında çatışma çıktı.

BARAJA BOMBA HABERLERİ GELDİ

04.00- AJanslar, İstanbul'daki Alibeyköy Barajı'na bir uçağın bomba bıraktığını duyurdu.

04.04- Gürcistan, Türkiye hava sahasını kapattığını açıkladı.

04.15- İstanbul'daki Digitürk binası cuntacılar tarafından ele geçirildi. Digitürk yayını tüm yurtta kesildi.

3q21p31pq321pq31qq

ERDOĞAN İSTANBUL'DA KONUŞTU:

04.20- Erdoğan İstanbul'a geldikten sonra ilk açıklamayı yaptı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin cuntacılar tarafından götürüldüğünü açıklayan erdoğan, Genelkurmay Başkanı'nın akıbetini ise bilmediğini söyledi Erdoğan, "Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Burada milletin oylarıyla iş başına gelmiş bir hükümeti hazmedemeyişi onlar için bitiş olmuştur. Biz bu yola başımızı koymuşuz. Biz buraya canımızla kefenimizle yola çıkmışızdır. Birileri ne olacağını çok iyi kestirdiler. O yüzden böyle bir adımı attılar. Atatürk Havalimanı’nı üzerinde F-16’lar uçuyor. Niye uçuyor? Biz bunları düşmana karşı ülkeyi savunsun diye aldık. Ben Marmaris’teydim. Maalesef arkamızdan bombalamışlar orayı" dedi.

04.40- Başbakan Binali Yıldırım, Ankara hava sahasında uçan FETÖ/PDY mensuplarınca kullanılan askeri uçakların imhası talimatını verdi. Eskişehir'deki hava üssünden havalanan askeri uçaklar Başbakan'ın talimatı üzerine kalktı. Yıldırım, "darbeci bir generalin öldürüldüğünü" açıkladı.

04.50- AB, Türkiye konusunda "acil toplantı" çağrısı yaptı.

BAŞSAVCILIK'TAN GÖZALTI KARARLARI

04.55- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile irtibatı olan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay Daire Başkanı ve üyeleri, HSYK'da görev yapan FETÖ/PDY örgütü mensubu üyeler ile sözde "Yurtta Sulh Komitesi" mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı aldı.

1ph12hp21hp21hp

05.05- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, kendisinin ayrılmasının ardından ateş açıldı. Bir polis şehit oldu, Beş polis yaralandı.

05.15- Atatürk Havalimanı'nın cuntacı askerlerden tamamen teslim alındığı bilgisi yayıldı.

SAVCILIK'TAN İLK ÖLÜ SAYISI AÇIKLAMASI

05.30- Ankara Gölbaşı Savcılığı, Ankara'daki saldırılarda 42 kişinin öldüğünü açıkladı. Başsavcı Vekili de Türkiye genelinde yaklaşık 60 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

KÖPRÜDE TANK ATEŞİ

05.50- Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişiminde bulunan askerler tarafından tank atışı gerçekleştiği haberleri duyuldu. Olayda bir TOMA ve bir sivil aracın isabet aldı, 3 kişi yaralandı.

q1q12qp21q2p

06.10- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) kapatan askerler ile polis arasında çatışma yaşandı. Askerler tarafından vatandaşların ve polis ekiplerinin üzerine plastik mermi ve gaz bombası sıkıldı. Olay yerinde bulunan çok sayıda yaralı ambulanslarla hastanelere taşındı.

06.15- Atatürk Havalimanından ilk uçak havalandı.

BAŞBAKAN MECLİS'İ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

06.30- Başbakan Binali Yıldırım Twitter hesabından tüm milletvekillerini TBMM'ye çağırdı.

06.40- Darbe girişiminde bulunanların kullandığı, TÜRKSAT'ı bombalayan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü.

06.45- Boğaz köprüsünü trafiğe kapatan cuntacı askerler teslimoldu.

06.50- Genelkurmay Başkanlığı ve TBMM önündeki cuntacılar geri püskürtüldü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hafriyat kamyonlarıyla barikat kurularak çift taraflı olarak kapatıldı.

 

FILE PHOTO - Turkish Brigadier General Umit Dundar salutes during a handover of command of the Kabul Multinational Brigade in Kabul, Afghanistan July 20, 2005. REUTERS/Ahmad Masood/File Photo

GENELKURMAY'A VEKALETEN ATAMA

06.50- Başbakan Binali Yıldırım: "Saatlerdir kendisinden haber alınmayan Hulusi Akar’ın lerine genelkurmay başkanlığına vekalaten 1’inci Ordu Komutanı'nın atandığını açıkladı.

07.00- Tuğgeneral Semih terzi'nin öldürüldüğü açıklandı.

07.10 Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesindeki 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan İstanbul'daki birliklere 15 tank sevk edildi. Tankların darbe girişimini bastırmak üzere kentteki çeşitli birliklere sevk edildiği duyuruldu.

İÇİŞLERİ: 336 KİŞİ GÖZALTINDA

07.15- İçişleri Bakanlığı, 336 darbecinin gözaltına alındığını açıkladı.

DARBECİLER YENİ BİLDİRİ YAYINLADI

07.15- Darbeciler, ele geçirdikleri TSK internet sitesinden darbe girişiminin devam ettiğine ilişkin bildiri yayınladı. Bildiride, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Yurtta Sulh Harekatı’na kararlı şekilde devam etmektedir. Yurtta Sulh Harekatı’na karşı koyan tüm unsurlara müdahale edilmektedir. Halkımızın emniyet ve can sağlığı gereğince evlerinde kalmaları ve sokağa çıkmamaları önemlidir" denildi.

07.18- Türk Telekom binasını ele geçirmiş olan darbeciler teslim oldu.

07.20- Anadolu Ajansı, protesto amacıyla dışarı çıkan Yeni Şafak gazetesi çalışanı Mustafa Cambaz'ın, Çengelköy'de askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

07.30- Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar'ın, Erzincan'da gözaltına alındığı bildirildi.

Kuleli

07.35- Kuleli Askeri lisesine operasyon düzenlendi

07.40 - Anadolu Ajansı,Genelkurmay Başkanlığı’ndan dışarıya çıkarılan tankın barikat amacıyla kurulan kamyonların olduğu bölgeye ateş açtığını duyurdu.Ajans, ülke genelinde 754 TSK mensubunun gözaltına alındığını aktardı.

07.45- AA, darbeci 29 albay ve 5generalin görevden alındığını duyurdu.

07.50- Hatay'daki 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat gözaltına alındı. Polat’ın yanı sıra 6 askeri personelin de gözaltına alındığı ifade edildi.

GENELKURMAY BİNASI DARBECİLERDEN KURTARILDI

07.55- Genelkurmay binasının darbecilerden kurtarıldığı ajanslar tarafından duyuruldu.

08.00- Harbiye orduevi ve İstanbul'daki TRT binası darbecilerden kurtarıldı.

08.20- Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz açıklama yaptı, 16 darbeci askerin ölü geçirildiin açıkladı. Lekesiz şöyle konuştu; "Ankara'da Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti. Buradan Türkiye'deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı. Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere. Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere."

GENELKURMAY BAŞKANI KURTARILDI

08.25- Genelkurmay Başkanı Orgeneral hulusi Akar'ın darbeciler tarafından tutulduğu Orgeneral Hulusi Akar, bulunduğu Akıncılar Üssü'ne düzenlenen operasyonla kurtarıldı.