Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile Tunceli Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz günü ve sonrasında yaşananlar soruşturma dosyasında kapsamlı şekilde yer aldı. 15 Temmuz darbe girişimine Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı ve Tunceli 4. Komanrdo Tugay Komutanlığı ile İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı birliklerin destek vermediği belirlenirken, darbe girişimine sadece Hozat ilçesinde bulunan 51. Motorli Puyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü'nün de içinde bulunduğu askerlerin destek verdiği ortaya çıktı. Hozat 51. Motorlu Piyade Tugay KomutanıTuğgeneral Abdülkerim Ünlü'nün 15 Temmuz tarihinde yıllık izinde olmasına rağmen iznini yarıda keserek Tugay'ın başına dönmek için Elazığ'a geldiği, ancak Hozat ilçesine geçemediği için telefonla askerlere komuta ettiği belirlendi. Darbe girişimi gecesi Hozat Kaymakamı  Bekir Demir, CHP'li Belediye Başkanı Celalettin Polat ile ismi açıklanmayan bir Cumhuriyet Savcısının bir görüşme için Tugay Komutanlığı'na davet edildikten sonra darbeci askerler tarafından tutuklandıkları ve bir süre Tugay'da tutulduktan sonra Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı'nın girişimleri sonucu gece yarısı serbest bırakıldıkları öğrenildi.

TANKLARA MERMİ SÜRÜLÜP HAZIR HALE GETİRİLDİ


Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü soruşturmada, Hozat 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'ndaki darbeci subayların Tugay'daki bütün tank personelini toplayarak tanların başına getirdikleri, bütün tankların namlularına mermi sürdükten sonra  PKK operasyonuna gidileceğii emri ile tankları hareket ettirmeye çalıştıkları, ancak  yaşanan bazı aksaklıklar ve Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı ve Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın girişim ve çabalarıyla bu durumun engellendiği belirtildi.

TANKLARA ELAZIĞ'A GÖNDERECEKLERDİ


Tanklara mermi yükleyerek bekleten subayların bazı tankları Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü'nün emri ile Tunceli'nin Pertek ve Hozat ilçe merkezlerinin yanısıra Elazığ'a götürerek darbe girişimine destek vermek istedikleri, ancak tankların Elazığ'a geçişinde kullanılacak tek yol olan Pertek ve Çemişgezek ilçelerindeki feribotların anahtarlarının Vali Osman Kaymak'ın emri ile polisler tarafından alınması nedeniyle bunun gerçekleştirilemediği belirlendi.

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, 15 Temmuz gecesi, darbeci askerler tarafından Sıkıyönetim ilan edildiğine dair gönderilen talimatın ise Hozat'ta bulunan 51. Motorlu Tugay Komutanlığı dışındaki hiç bsir askeri birlik tarafından kabul edilmediği ve red edildiği öğrenildi. 15 Temmuz gecesi Tunceli Jandarma Bölge Komutanı tümgeneral Ali Çardakçı ile Tunceli 4. Komandto Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Ergün'ün Tunceli Valisi Osman Kaynak'ı arayarak darbeye destek vermediklerini ve darbeye karşı hükümetin emrinde olduklarını, Vali'nin her türlü talimatını yerine getirmek için hazır olduklarını bildirdi.

"GEREKİRSE ÇATIŞIN"


Soruşturma dosyasında, 15 Temmuz gecesinde yaşanan darbe girişiminin öğrenilmesi üzerine Vali Osman Kaymak'ın Emniyet Müdürü Fahrettin Şen ile birlikte Tunceli Polis Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne giderek gelişmeleri buradan takip ettiği ve özel harekat polislerine, askerlerin Valilik makamı, konutu veya polis özel harekat şubesine gelmeleri halinde "gerekirse çatışın" talimatı verdiği de belirlendi.

15 PKK'LI UÇUŞ YASAĞI SAYESİNDE KURTULDU


15 Temmuz darbe girişimi gecesi, tüm Türkiye'de uygulanan uçuş yasağının Tuncelli'de Jandarma Karakolu'na saldıran 15 kişilik PKK'lı grubun kaçmasına neden olduğu da ortaya çıktı. Soruşturma dosyasında yer alan bilgiye göre, Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Kıl Köyü Jandarma Karakolu'na öğleden sonra saat 16.00 sıralarında saldırı gerçekleştirmek isteyen kalabalık bir grup PKK'lı önce karakolun etrafında bulunan kuru otları ve bazı ağaçları yaktı. Ağaç ve kuru otların yakılmasından dolayı oluşan dumanın karakolu tamamen sarmasından sonra PKK'lılar uzun namlulu silahlarla karakola ateş açtı. Askerlerin de karşılık vermesiyle başlayan çatışma sürerken bu kez 4 ton patlayıcı yüklü kamyonet Kıl Jandarma Karakolu'nun nizamiyesine girmeye çalıştı. Karakoldaki askerlerin durumu fark ederek yoğun ateş altına aldığı kamyonet Nizamiye'ye yaklaşamadan durdurup PKK'lılar tarafından infilak ettirildi. Patlamada Karakolun dış kulelerinde hafif hasar oluşurken, karakola sızmak isteyen ve yoğun ateş açan PKK'lılar bu girişimde de başarılı olamayınca geldikleri yöne doğru kaçtı. Karakoldaki askerler PKK'lıların kaçtığı yönleri yoğun ateş altına alırken, bölgeye Sikorsky helikopterleri ile Jandarma Özel Harekat Timleri'nin sevk edilmesi istendi. Jandarma Özel Harekat Timleriyle dolu olan Sikorsky helikopterleri havalandıktan sonra siüre sonra darbe girişimi yüzünden Türkiye genelinde uygulanan uçuş yasağı yüzünden helikopterler Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'a verilen emir üzerine geri döndü ve bu nedenle çatışmanın yaşandığı bölgeye takviye gönderilemedi. İHA'ların bölge üzerinde yaptığı keşif uçuşunda ise, karakola saldırıyı gerçekleştiren 15 kişilik PKK'lı grubun bir noktada bir araya geldiği tespit edildi. Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı, PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bölgenin koordinatlarını vererek, iki savaş uçağının PKK'lıların bulunduğu bölgeyi derhal bombalanması gerektiği talebinde bulundu. Ancak bu talepte, uçuş yasağı yüzünden yerine getirilemedi. Operasyonu yöneten Tunceli İl Jandarma Komutanı Kurmay Pilot Albay Atilla Tamer tarafından bu kez bölgeye sivil araçlar ile 4 tim sevk edildi. Jandarma Özel Harekat Timleri bölgeye ulaştıklarında ise bu kez arazide olan ve kışla dışında bulunan bütün birliklerin acilen kışlalarına çekilme talimatı verildi ve operasyon bu nedenle sona erince PKK'lılarda izlerini kaybettirdi. (DHA)