BAŞAK KAYA/ANKARA

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, hakkındaki eleştirilere yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Baykal, onursal başkanlık önerisini kendisine “Arkadaşlarının” getirdiğini söyledi. AKP’ye destek verdiği eleştirilerine ise Baykal, ''Türkiye’nin tarihsel bir kriz ile karşı karşıya olmasının sorumlusunun AKP olduğunu'' belirtti.

Baykal’ın açıklamasındaki “Bizim sorunumuz iktidarla hesaplaşmanın ötesinde Türkiye’ye sahip çıkmaktır” sözleri, Tuğrul Türkeş’in geçici bakanlık görevini kabul ettiği için yapılan eleştirilere verdiği yanıtı hatırlattı. Türkeş kendini, "Türkiye'yi bir seçim hükümetinde topal mı bıraksaydık, ben sorumluluk aldım" diye savunmuştu.

Baykal yaptığı yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu ile bu konularla ilgili üç kez baş başa bir araya geldiğini belirtti ve, en son görüşmenin 26 Aralık 2015’te gerçekleştiğini ve 3.5 saat sürdüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu’nun “keşke benimle paylaşsaydı” dediği Suriye görüşleriyle ilgili Baykal, “Yaptığım açıklamalar, parti ve ülke kamuoyunda bir duyarlılık yaratma ihtiyacından kaynaklanmıştır. Eğer yapılan ikili görüşmelerimizde ele alınan konuların gereği yapılabilmiş olsaydı kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmak gerekli olmayabilirdi….Partiye yönelik ilgi ve umudun arttırılması ve tabandaki soğuma ve karamsarlığın kırılması için, CHP’nin kendisini başkalaştırma girişimlerine ve yönetim krizine karşı tepkisini en azından hissettirmek gerekli olmuştur” dedi. Baykal şöyle devam etti:

ONURSAL BAŞKANLIK”:
Partideki yönetim zafiyetini aşma ihtiyacını hisseden bazı sorumlu ve deneyimli partililerimiz arayışlara girmişler, girişimler yapmışlardır. Bu çerçevede bana da arkadaşlarımız öneriler getirmişlerdir. Bu öneriler karsısında benim cevabım bu konuların takdir yetkisinin Sayın Genel Başkan’da olduğudur.

“AKP’YE DESTEK ÇIKMAK” :
Bugün Türkiye, sıra dışı iç ve dış boyutları olan bir tarihsel krizle karşı karşıyadır. Bu sorunların ağırlaşıp bir krize dönüşmesinden 13 yıldır iktidar olan AKP doğrudan sorumludur. Terörü muhatap alıp meşrulaştıran ve terörle müzakere eden AKP, bugünkü manzaranın doğrudan sorumlusudur. Terörü ilçelere, mahallelere, sokaklara hatta hanelerin içine kadar taşıyan AKP’nin bu yanlış politikası karşısında, “ne yapalım beter olsun” diyecek halimiz yoktur. Terörle mücadelenin başarılı olması ve buna destek olmak hepimizin görevidir. “Suriye sorunun bu hale gelmesine kim yol açtıysa altında kalsın bize ne” deme hakkımız da yoktur. Bizim sorunumuz iktidarla hesaplaşmanın ötesinde Türkiye’ye sahip çıkmaktır. AKP’ye karşı çıkmakla Türkiye’ye sahip çıkmak arasındaki ayrımı yapabilmek devlet adamı olmanın gereğidir.

KAPALI GRUPTA BAYKAL'A TEPKİ


Baykal'a açıklamaları nedeniyle parti içinde doğan tepki, dün CHP'nin kapalı grup toplantısına da yansıdı. Baykal toplantıya katıldı ancak bir randevusu nedeniyle kısa süre sonra ayrıldı.. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Biz sizi geçen hafta 70 dakika dinledik. Arkanızdan konuşmak istemem, dinlemenizi isterim" diye tepki gösterdi.

Ancak Baykal, programının önceden ayarlandığını belirterek, başka zaman gerek tek tek gerek toplu halde konuşabileceklerini söyleyip ayrıldı. Toplantıda söz alan bazı milletvekillerinin Baykal'ı eleştirme girişimlerinin de oturumu yöneten Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından engellendiği öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da "Eski genel başkanımıza yönelik bir tepki doğru olmaz, milletvekillerinin bu yönde bir çabasına engel olunmalı" talimatını verdiği belirtildi.