Türkiye'nin Suriye politikasındaki en büyük müttefiki, Suudi Arabistan da "batan gemiden" atladı. Suudi Kralı Selman, Rusya Lideri Putin'e, "Suriye'de birlikte çalışmaya hazırız" dedi. Böylece Erdoğan'ın cemaat, Esad, İsrail, PKK ve ABD Başkanı Obama'dan sonra, Suudi Kralı da "kandırmış" oldu.


Foto: Depophotos -Erdoğan, Suudi Kralı Selman'ı Antalya'daki G-20 zirvesinde ağırlamıştı


Zeynep GÜRCANLI / ANKARA 

Suudi Kralı Selman, düşürülen Rus uçağından sonra Suriye'de Türkiye'nin en büyük "hasmı" konumuna gelen Rusya'ya, "Suriye'de sizinle birlikte çalışmaya hazırız" mesajı verdi. Böylece "Erdoğan'ı kandıranlar listesine", Cemaat, Esad, İSrail, PKK ve son olarak ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra, Suudi Arabistan Kralı da dahil oldu.
Suudi Kral'ın "sizinle çalışacağız" mesajı, Rusya Lideri Vlamidir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde geldi.

Putin, ABD ve Rusya'nın üzerinde uzlaştıkları, Suriye'de 27 Şubat'tan itibaren ateşkese gidilmesine ilişkin anlaşma konusunda bilgilendirme yapmak için Suudi Arabistan Kralı Selman'ı aradı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in sırasıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Selman ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonla görüştüğü ifade edildi. Açkılamada, Kral'ın Rusya ve ABD arasinda varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve "ateşkesin işlemesi için Rusya ile ortak çalışmaya hazır olduğunu" söylediği vurgulandı. Kremlin, iki liderin "Suriye konusunda bağlantıda olmayı sürdürme konusunda anlaştıklarını" da duyurdu.

ERDOĞAN'I "KANDIRANLAR" LİSTESİ


Türkiye'nin Suriye politikasındaki en büyük müttefiki, Suudi Arabistan'ın da "batan gemiden" atlamasıyla, Erdoğan'ı cemaat, Esad, İsrail, PKK ve ABD Başkanı Obama'dan sonra, Suudi Kralı da "kandırmış" oldu.

* Erdoğan, Gülen cemaati konusunda yaptığı pekçok açıklamada, bir dönem birlikte hareket ettiği cemaat mensuplarının "kendisini kandırdıklarını" ve devlette paralel bir yapı kurduklarını söylemişti.

* Cumhurbaşkanı, Başbakanlığı döneminde birlikte ailece tatillere çıktıkları Beşar Esad'ı da halkıyla karşı karşıya kalmaması konusunda sürekli uyardığını, Esad'ın da kendisine bu uyarıları dikkate alacağını söylediğini anlatmış, ancak Esad'ın "kendisini kandırdığını" söylemişti.

* Erdoğan'ın "kandırıldım" dediği bir başka olay ise, İsrail'le yaşandı. Erdoğan Başbakanlığı döneminde, o zaman İsrail'in Başbakanı olan Ehud Olmert'i arayarak, kendisinden "filistinlilerle diyalog kurmasını istediğini", buna olumlu yanıt veren Olmert'in ise,"kendisini kandırdığını" ve aynı gün "gazze'ye karşı askeri operasyon emri verdiğini" söylemişti.

* Çözüm süreci sırasında da PKK tarafından "kandırıldığını" Erdoğan, "2013'te bize silahları bırakma sözü vermişlerdi. Ancak sözlerini tutmadılar. Sözlerini tutmadıkları gibi, terör saldırılarına tekrar başladılar" sözleriyle anlatmıştı.

* Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonunda da ABD Başkanı Barack Obama ile 80 dakikalık bir telefon görüşmesi yapmış, görüşmenin ana gündem maddesini Türkiye'nin "terörist PKK'nın devamı" dediği YPG oluşturmuştu. Ancak telefon konuşması sonrasında Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı sarayı ile, Washington'daki Beyaz Saray'dan aynı görüşme konusunda iki farklı açıklama gelmişti. Erdoğan'ın "Beyaz saray tarafından kandırıldığını" da yandaş Yeni Şafak Gazetesi'nin yazarı Abdülkadir Selvi yazısında açıklamıştı. Selvi,  ABD her cümlesini, harfini, hatta noktalama işaretlerini bile gördüğü, karşılıklı olarak oluşturulan ortak metnin yayınlanması için önce onay veriyor sonra Türkiye'den habersiz bazı bölümleri çıkararak, ayrı bir açıklama yapıyor" ifadesini kullanmıştı.