Türkiye sonunda bunu da gördü... Sağlık skandalının adresi İstanbul İkitelli’de yaklaşık 1 ay önce 5 katlı bir binada açılan Manevi Şifa Merkezi... Merkez internet sitesinde “Burası Türkiye’nin İlk ve tek ‘Büyü Bozma ve Cin’ Hastanesi! Burası resmi vergisini veren, birçok hocası, uzmanı ve çalışanı ile profesyonel hizmet vermekte olan bir hastane” sloganıyla reklamını yapıyor.

DENETLENDİ AMA...

Vatandaşları sözde hastanelerine davet eden merkezde ‘Ruhsal Terapi’ adı altında cin çıkarma, büyü bozma seanslarının verildiğini duyuruyor. Öyle ki merkez, facebook hesabında bir hastaya cin çıkarma adı altında sözde ‘manevi ameliyat’ yapıldığı sırada çekilen görütüleri de paylaştı. Telefonla arayıp kolayca bilgi alınabilen merkeze ‘tedavileriniz yasal mı?” diye sorduk. ‘Sağlık Bakanlığı yetkilileri 3 gündür gelip gidiyor. Sorun yok” yanıtı verildi. Merkezde çalışan bir görevli, “Bu merkez merdivenaltı, üfürükçülere sahtekarlara inat yasal olarak açıldı. Her şeyimiz yasal. İnternette videolar yayınlıyoruz yasal olmasak hemen gelip mühürlerlerdi” dedi.

02hastanedikfoto21cm

“Cin ve büyü için kime muayene olacağız? Sistem burada nasıl işliyor?” sorumuz ise şöyle yanıtlandı: “Merkezde deneyimli Gül hoca var. Kendisinin de varlıkları (Cin) var. Ama Müslüman Cin’leri mevcut. O size büyü ya da cin var mı diye bakıyor. Bu işlem için 100 lira ödüyorsunuz. Tedavi için ise 400 lira alıyoruz.”

Merkezin kurucusu ise daha önce yerel basın kuruluşlarında çalışan Lütfü Bulut isimli bir gazeteci. Bulut yaptığı bir haber nedeniyle bu işe girmeye karar verdiğini belirterek merkezin bir danışmanlık merkezi olduğunu, ‘hastane’ olarak hizmet vermediklerini söyledi. Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı görevlilerinin merkeze gelerek denetleme yaptığını söyleyen Lütfü Bulut “Kapalı odaları bile açtırdılar ama bir şey bulamadılar çünkü burası bir hastane değil. Biz insanlara ilaç yazmıyoruz. Muayene etmiyoruz. Benim amacım bu işi merdivenaltı yapan üfürükçülerden, şarlatanlardan insanları kurtarmak. Bu işlemleri yıllardır yapan hocaları tek çatı altında toplamak istedim” dedi.

‘Müslüman anlar’

Merkezin ruhsatsız çalıştığını itiraf eden Bulut, “Ruhsat başvurusunu yaptık ama hemen alınan bir şey değil. Süreç devam ediyor. Tabela ölçümüz nedeniyle belediye ceza kesti. Vergi levhamız da var” şeklinde konuştu. Israrla hastane olmadıklarını sosyal medyada yanlış anlaşıldıklarını söyleyen Bulut’a cin çıkarma ‘manevi ameliyat’ videosunu sorduğumuzda şu garip yanıtı aldık: “Evet manevi ameliyat. Kan yok, neşter yok. Müslüman olan biri anlar bunu. Sizin dininiz nedir?”

‘Ey şeytan buradan çık’ diye bağırıyor!


Görüntülerde genç bir kadının başında ‘doktor önlüğü’ giyen bir kişi önce genç kızın ellerine bir şeyler yazıyor. Kur’an’dan kesitler okumaya başlıyor. Ardından elini genç kadının başına koyup Türkçe ‘cevap verebiliyor musun?” diyor. Sonra kadının başını tutup sağa sola çevirerek “Dinin nedir? Geliş sebebin nedir? Ey şeytan çık buradan çık buradan çık. İsmini söyle bana ismini” diye yüksek sesle bağırıyor. Ardından okumaya devam ediyor. Görüntülerin sonunda saldırganlaştığı görülen genç kadını üç kişi zaptetmeye çalışıyor.

Tabipler Birliği’nden sert tepki


İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç tamamen bilim dışı uygulamaların yapıldığı merkezi yerden yere vurdu.
Merkezi sosyal medyada gördüklerini söyleyen Mengüç şöyle konuştu: Gerçekten ruhsatı var mı? Henüz bir araştırma aşamasındayız. Ancak Türk Tabipler Birliği olarak bu işin takipçisiyiz. Bu tür yaklaşımlar Orta Çağ’da kalmış yaklaşım tarzları. Günümüz tıbbında yeri yoktur. Sağlık Bakanlığı üzerinden bir denetim mekanizmasına dahil olacağız. Büyücülük cadı avları gibi üfürükçülük tamamen bilimdışı, mantık olarak asla kabul etmeyeceğimiz bir yaklaşım. Bu yapılanın da üfürükçülükten farkı yok.”