Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suudi Arabistan'a yaptığı çalışma ziyaretinde resmi heyette Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da yer alması dikkat çekti.
Ancak dikkat çeken bir başka unsur ise Orgeneral Akar'ın Suudi Arabistan'daki resmi görüşmelerde tercih ettiği askeri kıyafet oldu.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

FOTO:DHA/ARŞİV "Eğitim elbisesi" denilen kamuflajlı kıyafet 'sahada' kullanılıyor


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar görüşmelere, TSK'da subayların bu tip resmi görüşmeler ya da Genelkurmay karargahındaki resmi kabullerde kullandıkları ve "1 nolu kıyafet" olarak adlandırılan üniforma yerine, sahada kullanılan "eğitim elbisesi" ile katıldı.

"KRİTİK BİR ANLAMI YOK..."


Askeri kaynaklar, Sözcü'nün bu konudaki sorusunu, şöyle yanıtladılar; "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın görüşmelere katıldığı kıyafet seçiminin herhangi kritik bir anlamı yok. Oradaki Genelkurmay Başkanı ve diğer subaylar eğitim elbiseli oldukları için onlara uyum açısından böyle bir uygulama yapıldı."

FOTO:DHA/Arşiv - "1 nolu kıyafet" olarak adlandırılan kıyafet, karargahta ve resmi temaslarda giyiliyor.


TSK'da subaylar üç farklı üniforma giyiyorlar. "1 nolu kıyafet" olarak adlandırılan kıyafet, karargahta giyiliyor. Bunun yazlık ve kışlık iki farklı versiyonu bulunuyor.  İkinci üniforma subayların eğitimde, tatbikatta ya da cephede giydikleri, "eğitim elbisesi" denilen kamuflajlı kıyafet. Üçüncü üniforma ise, bayramlar ve özel günlerdeki resepsiyonlarda giyilen ve "mesdress" adı verilen tören kıyafeti.

KRAL'LA GÖRÜŞMEYE "SİLAHSIZ" KATILDI


Orgeneral Akar'ın Suudi Arabistan ziyaretindeki kıyafet seçimindeki bir başka ilginç nokta ise, Suudi Arabistan Kralı Selman ile görüşmeye girerken, eğitim elbisesinin parçası olan tabanca ve palaskayı çıkarmış olması.
Görüntüleri Sözcü için izleyen askeri uzmanlar, "Orgeneral Akar'ın kamuflajında palaska, tabanca kılıfı ve tabanca yok. Ama palaska izi var. Demek ki görüşme öncesi dışarıda çıkardı" ifadesini kullandı.