DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybedenleri Taksim Kazancı Yokuşu’nda andı.
1-mayıs-kazancı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türk Tabipler Birliği ikinci Başkanı Raşit Tükel ile CHP milletvekilleri Ali Şeker, Engin Altay, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın da aralarında bulunduğu topluluk, Gümüşsuyu Caddesi’nde bir araya geldi. Topluluk, “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart ile Kazancı Yokuşu’na yürüdü. “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” diye slogan atan grup üyeleri Kazancı Yokuşu’na geldi. Burada 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybedenlerin tek tek isimleri okunarak saygı duruşunda bulunuldu.
taksim-karanfil

“BU YILA MAHSUS 1 MAYIS’I BAKIRKÖY’DE KUTLAYACAĞIZ”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko “1 Mayıs 1977 yılında Taksim alanında 1 Mayıs kutlamaları yapılırken Sular İdaresi’nin binalarından, çatılarından, otel çatılarından ateş eden faşist katiller 37 arkadaşımızı şehit ettiler. Bugün burada onları anmak ve anlamak için bir araya geldik. Biz Türkiye’de zaman zaman yapılan Taksim tartışmaları ile ilgili görüşlerimi de paylaşmak istiyorum. Biz hiçbir zaman Taksim’de katledilen arkadaşlarımızı unutmadık ve hiç bir zaman da onları unutturmayacağız. Bu yıla mahsus Türkiye’de 9 aydan beri başta Ankara’da barış güvercinlerimizin nasıl katledildiğine sizler de tanık oldunuz. Ankara’yla birlikte birçok şehirde arkadaşlarımızı kaybettik. Türkiye son dönemlerde katliamlar ülkesi oldu. Bunları tabi ki görmezden gelemezdik. Türkiye’de hakim olan bir korku duvarı var. Bu korku duvarını da sizlerle birlikte yıkabilmek için kitlesel bir mitinge ihtiyacımız olduğundan dolayı hiç kimsenin baskısı altında kalmadan DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve yol arkadaşlarımızla almış olduğumuz karar çerçevesinde bu yıla mahsus 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele Günü’nü Pazar günü Bakırköy’de kutlayacağız. Bizim Taksim ısrarımız, Taksim’de 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele Günü kutlamamız ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya koymuştur. Taksim’de 37 işçi arkadaşımız katledildi. Bu 37 işçi arkadaşımızı katleden katiller siz buna derin devlet mi dersiniz, kontrgerilla mı dersiniz bu katiller yakalansın adalete teslim edilsin diyoruz. Eğer bu katiller yakalanmış olsaydı ülkemiz belki de katliamlar ülkesi olmayacaktı” dedi.

KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL BIRAKILDI

Basın açıklamaları sonrası, 1977 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakıldı. Daha sonra 1 Mayıs Pazar Günü, Bakırköy’de kutlanacak 1 Mayıs için, İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıtıldı.

CANLI BOMBA SALDIRISI YAŞANAN YERE DE KARANFİL BIRAKILDI

Aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da bulunduğu topluluk, İstiklal Caddesi’nde geçtiğimiz ay canlı bomba saldırısının yaşandığı yere karanfil bıraktı.

ŞİŞHANE’DE ANMA

Topluluk daha sonra, 1989 1 Mayıs’ında Mehmet Akif Dalcı’nın hayatını kaybettiği Şişhane’de anma yaptı. Bir dakikalık saygı duruşu yapan grup üyeleri yere karanfil bıraktı. Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı konuşmadan sonra grup üyeleri dağıldı.

DHA