İZMİR'de Konak Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu'ndan 12 çocuk, 'Barış İçin Diren' projesi kapsamında, savaştan kaçarken cansız bedenleri Ege kıyılarına vuran çocuklar için bin adet turna kuşu yaptı. Kuşlar, tek tek ipe dizildi ve can yeleği rengindeki kayıklara bağlandı. Çocuklar bununla savaştan kaçarken Ege'de boğulup minik bedenleri kıyıya vuran çocukları anlattı.
Konak Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu'ndan 12 çocuk, yaptıkları bin turna kuşunu Japonya’ya, Hiroşima Barış Parkı'na Sadako Sasaki Anıtı'nda 6 Ağustos Barış Günü'de sergilenmek üzere postaladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya attığı atom bombasından etkilenen Sadako Sasaki isimli 12 yaşındaki Japon kızı, hastalığı süresince kağıttan bin tane turna kuşu yapması halinde iyileşme dileğinin kabul olacağını düşünüyordu. Japon kültüründe yer alan Turna Kuşu Efsanesi böyle söylüyordu. Çocuklardan Nilay Can, yaptığı basın açıklamasında şu mesajı verdi:
"Çocuk, gelecek demektir. Bir çocuk bütün geleceği baştan yazabilecek güçtedir. Ölen her çocuk bu dünya için büyük bir kayıptır. Dünya savaşları, ağır yıkımlar, kayıplar. Yitip giden milyonlarca can. Biz bu kayıplara 'dur' diyemeden ölmek istemiyoruz. Türkiye’nin 3'üncü büyük şehri olan İzmir’in merkezinde bir ilçeden tüm dünyaya sesleniyoruz. Yaşlarımız 11 ile 15 arasında değişen 12 çocuğuz. Hiçbir sosyal tarafla bağımız yok. İlçemiz bünyesinde bulunan gönüllü meclisleri sayesinde toplandık ve bir senedir bir aradayız. Başlarda çocuk hakları üzerine eğitimler alıp oyunlar oynadık. Fakat bir gün hiçbirimizin farkında olmadığı bir riskle karşı karşıya kaldık. Komşu ülkemizdeki iç savaşı hepimiz görmüştük. Gelen insanlara hoşgörüyle yaklaşmıştık. Fakat şimdi kendi ülkemizde de bombalar patlıyordu, işin kötüsü komşu ülkedeki savaştan kaçıp gelen insanlar başka ülkelere gitmeye çalışırken dalgaların etkisiyle boğuluyorlardı. Yüzme bilmeyen minicik çocuklar, bedenlerinin verdiği bütün güçle çırpınsalar da hayatlarını kaybetmişlerdi. Yaptığımız kuşlar gibi pek çok hedefimiz var. Barış kültürünü çocuklara öğretmek, yetişkinlere tekrar hatırlatmak gibi. Turna kuşlarımız denizlerimizde boğulan yüzlerce insanı çeksin. Barışa doğru uçsunlar. Kayıklarımız can yelekleri renginde, Turuncu. Boğulan bütün çocuklarımız için. Batıp giden geleceklerimiz için. Ama hala bir umut var. Dünyada bir çocuk varsa her şey değişebilir. Bu yazının yazılmasında emeği geçen herkesin tek dileği barıştır. Sadece yaşadığımız yerde de değil; Dünyanın her yerinde. İnsan kendi barışını sağlarsa çevresine de barış getirir. Sonra o tomurcuk büyür ve büyür."

DHA