ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçen ay açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu, Türkiye’nin fuhuş, insan ticareti, zorla çalıştırılma ve insanlık dışı muamele gibi konularda transit ülke konumuna geldiğini ortaya koymuştu. Raporda, AKP hükümetinin 2009’dan beri insan ticareti ile mücadele eylem planını yenileyip, güncellemediği, bunun da istismarları kolaylaştırıp, yaygınlaştırdığı vurgulanmıştı. Rapordaki veriler nedeniyle hükümeti suçlayan CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, şu noktalara dikkat çekti:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin açıkladığı raporda Türkiye için çarpıcı veriler yer alıyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin açıkladığı raporda Türkiye için çarpıcı veriler yer alıyor.


UTANÇTAN SIYRILMA PLANI: Toprak “AKP, ülkemizi küresel fuhuş şebekelerinin, insan tacirlerinin, köle gibi çalıştırılan insanların, transit ve kaynak ülkesi, toplanma ve dağıtım merkezi konumuna getirmiş bulunuyor. Şimdi bu insanları vatandaş yapıp, bu utançtan sıyrılmayı, planlıyor” dedi.

HÜKÜMET UYARILDI: Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (HÜGO) yaptığı araştırmada, beş yıldan bu yana hükümetin, “Suriyelilerin evlerine geri döneceği” yaklaşımıyla, bir eğitim ve entegrasyon politikasını gündemine almadığı, bunun tehlikeleri konusunda, hükümetin uyarıldığını kaydeden Toprak şöyle devam etti:

SADECE YÜZDE 3.9’U MESLEK SAHİBİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeliler için “yüksek kalifikasyonlu (nitelikli)” demesine karşılık, gerçek böyle değil. Araştırmalara göre Suriyelilerin büyük bölümü Türkçe bilmiyor. Eğitim seviyeleri oldukça düşük. Yüzde 45’in üzerindeki Suriyeli okur yazar bile değil. Çocukların önemli kısmı, beş yıldır, okula gitmiyor. Mesleği, işi olduğunu söyleyenlerin oranı, sadece yüzde 3.9 düzeyinde.

Türkiye’deki Suriyeli çocukların büyük bölümü yıllardır okula gitmiyor. Türkiye’deki Suriyeli çocukların büyük bölümü yıllardır okula gitmiyor.


MİLYONLARCA KİŞİ GELİR: Vatandaşlık verilmesiyle, milyonlarca yeni sığınmacının Türkiye kapılarına dayanması teşvik edilecek. AB Türkiye’ye vizeyi zorlaştıracak, kapılarını Türklere daha sıkı şekilde kapatacak.