Almanya, Türkiye'deki temsilciliklerini uyararak 17 Mart 2016 gününde temsilcilikleri ve okullarını tatil etti. Bunun üzerine İstanbul Valiliği bir açıklama yaparak 'sansasyonel haberleri dikkate almayın' dedi. Ancak valilik açıklamasından sadece iki gün sonra İstiklal Caddesi'nde patlama oldu.

İstanbul Valiliği, Alman Lisesi ve Almanya elçiliklerinin güvenlik gerekçesiyle 17 Mart 2016 tarihinde tatil edilmesi üzerine bir açıklama yayınlayarak vatandaşları "Sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almayın" şeklinde uyardı. Ancak Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Türkiye’den gelen eleştirilere karşı kapatma kararını savundu ve saldırı olabileceğine dair ciddi istihbarat bilgisi üzerine karar alındığını belirterek, “Bu uygun, doğru ve gerekliydi” dedi.

[caption id="attachment_1143865" align="alignleft" width="670"] FOTO: DHA – İstanbul’daki Almanya Başkonsolosluğu ile Özel Alman Lisesi 17 Mart gününde “güvenlik gerekçesiyle” için kapatılmıştı[/caption]

Almanya'nın temsilciliklerini ve okullarını tatil etmesinin ardından iki gün geçmişken, İstanbul'un kalbinde İstiklal Caddesi'nde patlama meydana geldi. İlk bilgilere göre İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı canlı bombanın yaptığı ve canlı bomba ile birlikte iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

VALİLİK NE DEMİŞTİ?

Valilik 17 Mart günü yaptığı açıklamada "Ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin 'teyide muhtaç duyumlarına' dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir. Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamalarını kamuoyuna saygı ile duyururuz" demişti.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NİN AÇIKLAMASI ŞÖYLEYDİ:

"Bazı basın yayın organları ile internet sitelerinde ve özellikle sosyal medyada, ülkemizde son zamanlarda maruz kalınan terör olayları sebebiyle kamuoyumuzda oluşan hassasiyeti kullanarak halkımızı tedirginlik ve endişeye sevk edebilecek şekilde haber veya mesajların yayılmaya çalışıldığı görülmektedir.

Bu tür haber veya mesajların, terör örgütlerine müzahir kişilerce ülkemizin huzur ve güvenliğini bozmak amacıyla ve kasıtlı olarak yayılmaya çalışıldığı kamuoyumuzun malumudur. Ayrıca sosyal medyada iyi niyetli vatandaşlarımızın farkında olmadan bu tür art niyetli haberlerin yaygınlaşmasına alet oldukları anlaşılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin de 'teyide muhtaç duyumlarına' dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir.

Devletimiz, binlerce yıllık devlet tecrübesine dayalı olarak bütün kurumlarıyla her türlü olumsuzluğun üstesinden gelecek güç ve kararlılığa sahiptir. Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamalarını kamuoyuna saygı ile duyururuz."