Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl önce Saray'da ağırladığı, ardından da gittiği Washington'da görüştüğü Yahudi kuruluşundan beklenmedik çıkış geldi.  Başbakanlığı döneminde Erdoğan'a "cesaret madalyası" da takmış, ABD'deki Yahudi örgütlerinin en güçlülerinden olan Anti-Defamation League, ilk kez 1915 olaylarından "soykırım" olarak bahsetti. ADL tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ermeniler'e yönelik katliam, kesinlikle soykırımdır" denildi.

ADL resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Ermeni halkının başına gelen, tartışılmaz şekilde bir soykırımdır. Her türlü soykırımın - Ermeni, Yahudilere yönelik Holocaust, Bosna, Ruanda ve diğerlerinin- hatırlanması ve öğretilmesi, gelecekteki olabilecek trajedilerin engellenmesi için gereklidir" denildi.

"ABD SOYKIRIMI TANIMALIDIR" ÇAĞRISI


ADL Başkanı Jonathan Greenblatt imzasıyla yayınlanan bildiride, ABD'nin 1915 olaylarını resmen "soykırım" olarak tanımasına destek verildiği de açıklandı.  ADL, 2007 yılında ABD Kongresi'nde 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasına ilişkin karar tasarısı gündeme geldiğinde, tasarı aleyhine çalışmış, ABD'nin böyle bir adım atmasının "amaca zarar verebileceğine" dikkat çekmişti.

ERDOĞAN, HEM SARAY'DA AĞIRLAMIŞ, HEM WASHİNGTON'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde ADL'nin de olduğu ABD'deki güçlü Yahudi örgütlerinin temsilcilerini Şubat ayında Ankara'da Saray'da ağırlamıştı. Erdoğan, içinde bizzat Ermeni soykırımının tanındığına ilişkin bildiride imzası bulunan ADL Başkanı Greenblatt'ın da olduğu Yahudi dernek yöneticileri ile, Mart ayı sonunda da Washington'da görüşmüştü.

odulADL'DEN MADALYA DA ALMIŞTI


Erdoğan, Başbakanlığı döneminde ise ADL'den "Üstün Cesaret Madalyası" almıştı.  Ancak daha sonra İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerilip, Erdoğan İsrail'e yönelik "devlet terörü uyguluyorlar" suçlaması yapınca, Yahudi örgütü madalyayı geri istemişti.  Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği yayınladığı açık bir mektupla, madalyanın geri gönderileceğini bildirmişti. Ancak madalyanın iade edilip edilmediğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ERMENİ LOBİSİ MEMNUN


ADL'nin bu açıklamasının ardından ABD'deki Ermeni örgütleri ise duydukları memnuniyeti açıkladılar.
Amerika'daki Ermeni Birliği Başkanı  Anthony Barsamian ADL'den aynı desteği halen ABD Kongresi'nde beklemekte olan soykırım kararı için de beklediklerini söyledi. Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Aram Hamparian ise, ADL'nin açıklamasını "yeni ve Türk hükümetinin inkar politikasına açıkca karşı" bir açıklama olarak nitelendirdi.