Nereden olursa olsun, kim nasıl kazanmışsa kazansın, her türlü para, altın, menkul kıymet Türkiye’ye gelsin, mantığı ile çıkarılan yeni bir yasa söz konusu.… Son 15 yılda dört defa denendi ama istenen sonuca bir türlü ulaşılamadı.
Şimdi tekrar düzenlendi. Peki, öncekiler başarısız olmuşken neden bir defa daha deneniyor? Ne değişti? Aslında çok şey değişti.…
Son yıllarda gelmeyen kaynak, geri ödenmesi gereken borçların oluşturduğu finansal baskı, gerileyen gelirler tabak gibi ortada...
Oysa ülkenin dövize olan ihtiyacı azalmadı. Tablo bu olunca yılda 210 milyar dolara ihtiyaç duyan bir ekonomi için parayı çevirmek gittikçe zorlaştı.
Ülke tam sıkışmışken belli ki birileri haber uçurdu… Şimdi özel yasalar yapılıyor, istisnai aflar çıkartılıyor...

Panama paraları mı geliyor?


Kimler için olduğunu tahmin etmek zor değil… Açın interneti, yazın Panama Belgeleri, liste önünüze serilsin!
Peki, bir firma ya da şahıs neden off-shore hesaplara ve paravan şirketlere ihtiyaç duyar? Genel kullanım amacı vergi kaçırmak için olsa da hukuki yaptırımlar da işin içerisine giriyor. Can alıcı soru; “Nereden buldun, nasıl kazandın?” Ak mı? Kara mı? Buralarda bu soru yok!
Panama Belgeleri’nin dünyaya açıklanması ile off -shore hesapların ve paravan şirketlerin güvenilirliği sorgulanmaya başlandı. Amerika’nın sert tedbirleri bu paraların geleceğine dair şüpheler oluşturdu.
Oysa şimdi bizde de getirilecek para ve diğer varlıklar için bankalara yapılacak beyan yetiyor. Ardından ne bir vergi var ne de bir tahkikat... Bu sayede “nereden buldun” sorusuna cevap aranmıyor.

Gelecek belli, gelmeyecek belli


Eğer paralar ithalat, ihracat, dış borç ödemesi gibi ekonomik nedenlerle dışarıda tutuluyorsa veya Türkiye’ye güvenilmediği için sistemin dışarısına çıkartılmışsa ağzınızla kuş tutsanız o para dönmez. Haliyle bu yasa ötekilere yönelik!
Paranın üçüncü kişi üzerinden getirilmesine olanak sağlamak sadece Türklere değil herkese açık kapı bırakıyor.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben konuyla ilgili; “Varlık barışının ekonomiye, dolayısıyla bankacılık sektörüne taze kaynak girişi sağlayarak kredi imkânlarını artıracağını” söyledi. Bunun Türkçe meali; “Paramız kalmadı, taze kaynak girişi gerekiyor!” anlamını taşıyor ve tezimi doğruluyor.
Şimdi bütün bu gelişmelerin ışığında, kasa boşalınca kurtuluşu gücün karanlık tarafında arıyoruz demek doğru olur. Karanlık falan ama yalnız değiliz. Bütün ülkeler de buralarda bir yerdedir.…