Bugün; ‘’6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikleri ana başlıkları ile sizlerin dikkatine sunmak istiyorum.
Yurtdışına yüksek katma değerli hizmet veren işletmelere büyük teşvik.
Kanunla Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişiler ile işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunanlara Türkiye’den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan; mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı’nca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmelerinin, münhasıran bu faaliyetleri kapsamında fiilen istihdam ettikleri destek hizmetlerinde görevli olanlar hariç olmak üzere, hizmet erbabına ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan vergiden, her bir çalışan için faaliyetin yapıldığı yılın ocak ayına ait asgari ücretin safi tutarının, Kanun’un 103’üncü maddesindeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir diliminde yer alan oranla çarpılması suretiyle bulunan tutarın, mahsup edilmesi esası getirilerek; vergiden kısmi indirim imkanı getirilmiştir.
Teşvik düzenlemesi 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girecek olup; işverenlerin bu faaliyetlerinden sağladığı hasılatın yüzde 85’inin yurtdışından elde edilmiş ve fatura ve benzeri belgenin yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmiş olması kaydı ile indirimden yararlanılabilecektir.
Böylece, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunanlara, Türkiye’de verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan bazı hizmetler yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması, yeni ihracat alanlarının oluşturulması, Türkiye’de nitelikli işgücünün desteklenmesi sağlanmak istenmektedir.
Düzenleme kağıt üstünde çok şık durmakta ve kulağa çok hoş gelmektedir. Yüksek katma değerli hizmet vermek için, alt yapımızın yeterli olmadığını düşünenlerdenim ama Kanun’un teşvik düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için daha 4 aylık zamanımız var, bir Türk mucizesini daha gerçekleştirmek adına kolları sıvayabiliriz.

Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna teşvik.

Yapılan düzenleme ile işletmeye dahil olan gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların, yatırım maliyetine eklenmesi ve amortisman yoluyla giderleştirilmesi yerine, yapıldığı yılda doğrudan gider yazılmasına imkan sağlanarak, enerji politikaları gereği, binalarda enerji verimliliğinin artırılması amaçlanmıştır.
Tek primli yıllık gelir sigortalarındaki istisna.
Yapılan düzenleme ile tek primli yıllık gelir sigortalarında sigorta süresinden bağımsız olarak tanınmış olan istisna, sigorta süresi en az on yıl veya ömür boyu olanlar için uygulanacak şekilde değiştirilmekte, sigorta süresi on yıl ve üzeri olan tek primli yıllık gelir sigortalarından vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılmalar hariç, erken ayrılma durumunda erken ayrılma tarihinde ödenen iratlar üzerinden tevkifat yapılmasına imkan sağlanmıştır.
Bununla birlikte, birikim priminin alındığı hayat sigortalarından on yıl süreyle prim ödeyerek ayrılanlar, bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin, defaten toplu para alınması yerine sigorta süresi on yıl ve üzeri veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarına yatırılması durumunda, yatırılan kısma tekabül eden ödemelerin içerdiği irat tutarları gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Sonuç olarak, hayat sigortaları ve bireysel emeklilik sisteminde biriken tasarrufların defaten ödeme almak yerine sigorta süresi on yıl ve üzeri veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarına yatırılması sağlanarak, yurtiçi tasarrufların teşviki kapsamında önemli bir adım atılmış olmaktadır.
Emeklilik primlerinde fiilen çalışılan süre üzerinden hesaplama yapılarak istisna uygulanacak, aşan kısım vergilendirilecek.
Yapılan düzenleme ile Anayasa Mahkemesi’nce 2014 yılında verilen karar uyarınca emeklilik ikramiyesi hesabında 30 yıllık üst sınır kaldırıldığından, Kanunda “ödenen en yüksek ödeme tutarından” ibaresi “çalışılan süreye bağlı olarak ödenen tutardan” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece, fiilen çalışılan süre esas alınarak en yüksek devlet memuruna yapılabilecek ödeme tutarı kadarlık kısım için istisna uygulanması öngörülmüş olup, aşan tutar vergiye tabi tutulacaktır. Bu düzenleme 01 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Muhtasar ve SGK prim beyannameleri birleştirildi.

Muhtasar ve SGK prim beyannamelerinin tek beyannamede verilmesine ilişkin “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi” tanımlanmıştır.
Yapılan düzenlemede; muhtasar beyanname ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi durumunda; kapsama alınacak veya kapsam dışında bırakılacak mükelleflerin tespiti ve buna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi, beyannamenin şekil, içerik ve ekleri ile verilen beyannamenin dönemini aylık olarak belirleme hususunda Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki verilmiştir.
Söz konusu birleşik beyannamenin, muhtasar beyanname ile aynı sürede verileceği düzenlenmiş ve Maliye Bakanlığı’na, bölge, il, ilçe, mahal ve sektörlere göre yetkili vergi dairesini ve beyannamenin verilme zamanını belirleme konusunda yetki verilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nda ve diğer kanunlarda, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesine yapılmış olan atıfların, bu iki belgenin tek bir beyanname olarak birleştirildiği durumlarda, muhtasar ve prim hizmet beyannamesine yapılmış sayılacağı belirtilmiştir.
Bu düzenleme 09.08.2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu değişikliğe en çok sevinenler şirketlerin muhasebe departmanlarında çalışanlar ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olacaktır. Hem iş yükünde azalma olacak hem de aynı amaca hizmet eden iki beyanname bir arada verildiği için kontrol mekanizması daha etkin işleyecektir.