Ankara’nın Çankaya İlçesi için “Atatürk’ün ilçesi” denilir. Mustafa Kemal’in aydınlanma düşüncesinin filizlendiği topraklar ise Makedonya’dır. O topraklar bizler için “Ne gurbet, ne de memlekettir”. Manastır’da onun okuduğu okulu, babasının köyünü, gençlik dönemini, kız arkadaşıyla gizli buluşmalarının öykülerini dinlersiniz.
Üsküp’te “Makedonya Atatürkçüler Derneği”ni görürsünüz. Küçük odanın her tarafı Atatürk fotoğraflarıyla dolu... Dernek Başkanı Halil Abdullah, Türkiye’den gelenlerin kendilerini ziyaretinden çok mutlu oluyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Atatürk’ün balmumu heykelini armağan etmiş. Gelenler bu heykelle fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Türk Tanıtma Vakfı Başkanı Kemal Baytaş, Yardımcısı Köksal Baloş, CHP milletvekilleri Haluk Pekşen, Engin Özkoç, Tuncay Özkan ve Mehmet Göker, ünlü iş adamları Erol Aksoy, Murat Dedeman’ın da aralarında bulunduğu heyet Makedonya’ya gitti. Tuncay Özkan’ın eşi Makedonya kökenli olduğundan enişteye gösterilen ilgi farklıydı. Özkan’a, Makedonyaca “ev damadı” anlamına gelen “Domatzet” diyorlardı.

Makedonya Atatürkçüler Derneği’nin ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Makedonya Atatürkçüler Derneği’nin ziyaretçisi hiç eksik olmuyor.


HEYKELLERLE VURGUN İDDİASI

Üsküp Büyükşehir Belediyesi hükümetin, merkezde bulunan Centar Belediyesi ise muhalefetin elinde... Çankaya ve Centar bu yüzden benzerlik gösteriyor. Makedonya muhalefeti hükümetle ilgili önemli yolsuzluk iddialarını gündeme getiriyor. Adım başı heykeller yapılıyor. Heykel ve çevresindeki binalar için tam 640 milyon avro harcanmış. Muhalefet, iktidarı “heykel ve bina yaparak yolsuzlukla” suçluyor. O kadar heykeller yapan belediyenin, tek unuttuğunun ise Atatürk heykeli olduğu anlaşılıyor.
Centar Belediyesi kendi olanaklarıyla Atatürk Parkı yapmak istedi. Makedonya’nın 25. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Çankaya Belediyesi de Ankara’da Makedonya Dostluk Parkı oluşturmayı planladı. İşte, iki muhalefet partisinin belediyesi el ele verdi. Belediye Başkanı Alper Taşdelen, yalnız Centar’a değil Atatürk’ün öğrenim gördüğü Manastır’daki okulunun önündeki alana da Atatürk adı verilecek park yapmak için hazırlıklara başladı.
Parti genel başkanlığını bırakıp belediye başkanı seçilen Andrey Jernovsky, sohbetimizde, “Yolsuzlukların denetimini istiyoruz yaptırmıyorlar. Heykellerle, binalarla yolsuzluk yapıyorlar. Burada demokrasi yok, medya özgürlüğü yok. İşsizliğin yüzde 24 olduğu ülkemizde heykellerden önce istihdama öncelik verilmeli” diyor.

Üsküp Büyükşehir Belediyesi her yere heykel yapmış ama Atatürk heykelini nedense unutmuş. Üsküp Büyükşehir Belediyesi her yere heykel yapmış ama Atatürk heykelini nedense unutmuş.


BÖYLE SKANDAL OLMAZ

Başbakanlığa bağlı olarak kurulan vakıf adına Üsküp’te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunuyor. Milletvekilleri, böyle bir merkezi ziyaret edip çalışmalarla ilgili bilgi almak istedi. Merkezin yetkilileri de bu durumdan memnun oldu Ancak merkeze gidince durum iki tarafın da hoşuna gitmeyen gelişmelere sahne oldu.
Makedonyalılardan isteyenlere Türkçe öğretiliyor. Sınıfın adı ise Necip Fazıl Kısakürek. Salonda, Atatürk’ün fotoğrafını göremezsiniz ama Başbakanlığı döneminde bu merkezi ziyaret eden Ahmet Davutoğlu’nun anı defterine yazdıkları büyütülüp, çerçevelettirilip asılmış. Salonda Arapça yazılar da dikkat çekiyor.
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, merkez yöneticisinin “Atatürk” demeden sadece “Gazi Mustafa Kemal” demesinden rahatsızlık duydu.
Ardından da “Bakın, burada Yahya Kemal’in fotoğrafından Davutoğlu’nun yazdıklarına kadar her şey var. Bir tek Atatürk yok” diye tepki gösterdi. Şimdiye kadar böyle diyen olmamıştı ki, merkezin yöneticisi de şaşırdı, “Sayın milletvekilim, Atatürk’ün fotoğrafının asılıp asılmaması konusunda, Ankara’ya sorayım. Onların söylediklerine göre ne yapılması gerekiyorsa yerine getiririm” deyince kıyamet koptu. CHP’li milletvekilleri, yağan şiddetli yağmura rağmen oradan ayrıldı.
“Atatürk’ün fotoğrafını bulamadık” demesinler diye Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, hemen fotoğraflar gönderdi. Ancak onlara Ankara “Atatürk’ün resmini asabilirsiniz” demedikçe, o merkezde Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı yine olmayacak. Devletin hali bu işte...

DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Üsküp ve Ohri’de gerçekleştirilen “Balkan Türkleri Kültür Gecesi”yle iki ülke arasında zaten var olan dostluk daha da pekiştirildi. Belediyenin Halk Dansları Topluluğu gösteri yaptı, aslen Ohri’li olan Atatürk sevdalısı Şakir İlyasoğlulları O’nun sevdiği eserleri seslendirdi.
Muammer Ketencoğlu ile “Balkan yolculuğu” önemli izler bıraktı.