Geçen hafta pazar günü Türkiye ile ABD arasında geçen hafta başlayan vize krizi ile ilgili olarak ABD'den gelen heyetle Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasında bugün görüşmeler yapılması planlanıyordu.

ABD, geçen hafta Pazar günü ABD'nin Türkiye misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını duyurmuştu. Ankara ise karşılık olarak ABD'deki misyonlarında ve sınırda ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldı.

Krizin bugün Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar başkanlığındaki bir heyetle yapılacak görüşmelerde ABD tarafı ile masaya yatırılması bekleniyordu.

Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizinde, Washington yönetimi Türkiye'den beklentilerini Ankara'ya iletti. ABD'nin üç konuda beklentilerini ilettiği öğrenildi.

ABD'nin Türkiye'de yeniden Türk vatandaşlarından vize başvurusu almaya başlaması için iletilen üç beklenti şöyle;

1- Eğer Türkiye'deki ABD Büyükelçiliklerinde terör bağlantılı olduğundan kuşkulanılan çalışanlar varsa, Türk hükümetinden bu konuda Washington'a ayrıntılı bilgi vermesini isteniyor
2- Halihazırda tutuklu bulunan ABD Büyükelçilik personeli konusundaki tüm kanıtlar ile suçlamalarına ilişkin kaliteli bilgilerin Washington'a verilmesini bekleniyor
3- Türkiye'deki ABD temsilciliklerinde çalışan yerel personelin, sadece işlerini yaptıkları için tutuklanmayacaklarına ilişkin Washington yönetimi Ankara'dan güvence istiyor.