Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin kontrolündeki bölgede ABD'li yetkilinin operasyon sonrası inceleme yaptığına dair görüntüler dün Amerikan basınında yer aldı.

ABD Dışişleri Sözcü Vekili Mark Toner'e günlük basın bilgilendirme toplantısında söz konusu görüntülere ilişkin bir soru yöneltildi.

[old_news_related_template title="ABD'li yetkili helikopterle geldi, alkışlarla karşılandı" desc="Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak ve Suriye'deki YPG kontrolünde bulunan bölgelere Türkiye'nin düzenlediği hava operasyonunun ardından ABD'li bir askeri yetkilinin bölgeye giderek inceleme yaptığına dair görüntüler basına yansıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/basliksiz-132452222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdli-yetkili-helikopterle-geldi-alkislarla-karsilandi-1816249/"]

Soru tam olarak şöyleydi: "ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü söylediniz. Dün ABD'li bir general Türkiye'nin birkaç gün önce bombaladığı yerdeydi ve PKK liderleri tarafından sıcak bir şekilde karşılandı, PKK bayrakları olay yerindeydi. Görüntüler kaydedildi ve yayınlandı. Bazı fotoğraflar, Savunma Bakanlığı'nca yayınlandı. O konuda bir ihtilaf yok mu?"

ABD'li Sözcü, yukarıdaki soruya fotoğrafları görmediğini söyleyerek yanıt vermeye başladı ve şöyle devam etti: "ABD'nin üst düzey askeri liderlerinin bir şekilde PKK liderleriyle el sıkıştığına ilişkin sorunun, affınıza sığınarak, doğruluğunu sorguluyorum. Söylediğim gibi PKK, ABD tarafından yabancı bir terör örgütü olarak görülüyor."

Dün yayınlanan fotoğraflarda, YPG sözcüsü Redur Halil’in yanı sıra Türkiye’nin başına 4 milyon lira ödül koyduğu ve kırmızı liste ile aradığı PKK’lı terörist ‘Şahin Cilo’ kod adlı Abdi Ferhad Şahin’in de ABD’li komutanın hemen yanında yer aldığı ve tercüman aracılığı ile kendisini bilgilendirdiği görülüyordu.

[old_news_related_template title="Türkiye-ABD krizi kapıda!" desc="Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından dün Irak ve Suriye'deki terör örgütleri mevzilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonların yankıları sürüyor. Türkiye ve ABD'den konuya ilişkin çelişkili açıklamalar geldi. Öte yandan YPG'nin kontrolündeki bölgede ABD'li yetkililerin Türkiye'nin operasyonu sonrası inceleme yaptığına dair görüntüler Amerikan basınına yansıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/resimid_3375088.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-turkiye-abd-krizi-kapida-1815763/"]

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERDİ


IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Karaçok Dağı'na düzenlediği hava saldırısını, bir saatten az süre öncesinde kendilerine haber verdiğini açıklamıştı.

Dorrian, "Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli bir süre değil. Ve bu bir bildirimdi, IŞİD'e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi” demişti.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, operasyonunun yeterince eşgüdüm içinde yapılmadığı yönünde ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün eleştirisine tepki göstermişti.

Müftüoğlu, hava operasyonu öncesinde, ABD, IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu ve Rusya Federasyonu’nun askeri ve diplomatik kanallardan bilgilendirildiğini ifade etti.

Sözcü, açıklamasında, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ABD’li ve Rus muhataplarıyla birer telefon görüşmesi yaptığını da belirtti.

Müftüoğlu, hava operasyonunun BM Şartı'nın 51. Maddesinde de belirtilen “doğal meşru müdafaa hakkı çerçevesinde” yapıldığına da dikkat çekti.

Rusya’dan yapılan açıklamada ise Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki operasyonları kınandı; egemen iki ülkenin haklarının ihlal edildiği kaydedildi ve bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.