Atilla'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklamayı, Zarrab davasına bakan New York Güney Bölge Federal Başsavcı vekili Joon H. Kim yaptı. Kim, Zarrab iddianamesini hazırlayan ancak bu ayın başında ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump tarafından görevinden alınan Başsavcı Preet Bharara'nın yardımcısı. Bharara görevden alınınca, vekaleten yerine Kim atandı.

Kim, beraberinde FBI New York Bölge Başkan Yardımcısı William F. Sweeney Jr ile yaptığı açıklamada, Atilla'nın "Reza Zarrab'la birlikte, İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmesine yardımcı olmakla suçlandığını" söyledi.

Açıklamada, gözaltındaki Atilla'nın tutuklanıp tutuklanmamasına karar verilmek üzere New York Güney Bölge Sulh Hukuk Hakimi James Francis'in mahkemesine çıkarılacağı da yer aldı.

Kim açıklamasında, "Türk bir bankacı olan Mehmet Hakan Atilla, İran'a yönelik Amerikan yaptırım yasalarını delmekle ve İran'a yasadışı yollardan milyonlarca dolar finans sağlamaya ilişkin mali işlemlerde ABD mali kurumlarını kullanmakla suçlanan altın taciri Reza Zarrab'a yardım etmekle suçlanmaktadır" dedi.

HAKKINNDA YAKALAMA KARARI VARMIŞ

Kim'in açıklamasıyla birlikte, Hakan Atilla hakkındaki mühürlü iddianame ve yakalama kararı da kamuoyuyla paylaşıldı.

Kim'in açıklamasında, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının "bir öneri değil, kesin hükümlü yasalar olduğu", bunu delenlerin de "agresif şekilde soruşturulup, yargılanacağı" ifadesi yer aldı. Atilla'nın da bu yaptırım yasaları delmekle suçlandığı vurgulandı.

FBI Temsilcisi Sweeney Jr ise, İran'ın ABD yaptırımlarını delmek konusundaki iradesini "elinden gelen tüm imkanlarla ortaya koymayı sürdürdüğünü" vurguladı. FBI yetkilisi, "bu davada bizim görevimiz, suçlanan kişinin yüklü miktarda parayı ABD Bankaları aracılığıyla, insanları doyurmak için insani yardım adı altında transfer ettiğini belgelemek. Bu olayda, suçlanan kişiler Türk ulusal ve mali kurumlarını, mali işlemlerinin gerçek amaçlarını gizlemek için bilerek ve isteyerek kalkan olarak kullanmışlardır" dedi.

ATİLLA'YA SUÇLAMA;" SAHTE FATURALARLA YAPTIRIM DELMEK..."

Atilla'ya yönelik suçlamada, "ABD ambargosunun sahte faturalarla Halkbank üzerinden delindiği", Atilla'nın da bu konuda "rol oynadığı" iddiaları yer aldı. Atilla hakkındaki ön iddianamede, "Atilla, Zarrab ve diğer suç ortaklarının, ABD mali kurumlarını kullanarak, yaptırım uygulanan İran Hükümetine, İran kurumlarına para aktarmakla suçlandıkları" yer aldı. İddianamede, Atilla'nın Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştığı banka olan Halkbank'ı da bu amaçla kullandığı suçlamasına yer verildi. Atilla, Zarrab ve diğer suç ortaklarının, "sahte belgelerle" sözkonusu mali işlemleri "yiyecek ve insani yardım transferi" adı altında gerçekleştirdikleri iddiasına da yer verildi.

SÖZKONUSU SUÇLARIN CEZASI TOPLAMDA 50 YIL

Atilla'nın suçlandığı ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçunun maksimum cezası 20 yıl. Bankaların dolandırılması suçunun cezası ise maksimum 30 yıl. Ancak iddianamede, iki suçlamanın toplam cezasının 50 yıl olmasına rağmen, ne kadar ceza verileceğine mahkemenin karar vereceği de ifade edildi.

ZARRAB'LA TELEFON GÖRÜŞMESİ 17 ARALIK DOSYASINDA

New York'ta Zarrab davasıyla ilişkili olarak gözaltına alındığı iddia edilen Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın Reza Zarrab'la yaptığı telefon konuşmaları 17-25 Aralık soruşturma dosyasına da yansımıştı. Zarrab hakkında İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmek ve bankaları dolandırmak suçlamasıyla New York Güney Bölge Federal Mahkemesinde açılan davada, savcılık dosyaya "kanıt" olarak 17-25 Aralık soruşturma dosyasını da koymuştu.

DUBAİ'DEN İRAN'A TÜRKİYE ÜZERİNDEN BUĞDAY SATIŞI

"FETÖ tarafından kurgulandığı" gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatılan 17-25 Aralık soruşturma dosyasında Zarrab ile Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla arasında 2 Temmuz 2012 tarihli telefon görüşmesinin tapesi yer almıştı.

Tapeye göre Atilla Zarrab'a "Buğday konusunu görüşelim" dediktene sonra, "siparişin 140 ton olduğunu", ancak '5 bin tonluk bir şey ile 140-150 bin ton taşımak biraz zor gibi görünüyor" bilgisini vermişti.  Yine dosyadaki telefon tapesine göre Hakan Atilla, Zarrab'a "Dubai'de buğday yetişmediğini" için, ticaret belgesinde "buğday'ın ilk çıkış noktasının Dubai olmasının zor göründüğünü" söylediği de yer almıştı.

HAKAN ATİLLA O DÖNEMDE BLOOMBERG'E KONUŞMUŞTU

17-15 aralık soruşturma dosyasının kamuoyuna yansıdığı dönemde Blomberg Hakan Atilla'ya ulaşarak, bu konuşmaları sormuştu. Bloomberg'de yer alan habere göre, Hakan Atilla o dönemde Halkbank'ın bu işlemdeki oynadığı rolün "tümüyle yasal"  ve "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına uygun" olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı.

"Cari açığı kapatmak bizim amacımız değil. Biz, rutin banka işlerimize bakıyoruz. Şirketlerin bize ulaştırdığı tüm belgeleri inceliyoruz ve uygun olup olmadıklarına bakıyoruz. Bankanın kendisi de zaten yabancılar tarafından denetleniyor."

17-25 Aralık döneminde Hakan Atilla hakkında soruşturma açılmamış, bankanın o dönemdeki Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alınmıştı.