Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, (Rıza Sarraf) New York’ta devam eden mahkemede ifade vermeye devam etti.

Duruşmadan notlar;

Saat 00:35 - Duruşma yarın saat 17:15'de başlamak üzere sona erdirildi.

Saat: 00:15 - Duruşmanın son bölümünde delil dosyasında yer alan 12 tape hakimin talimatıyla baştan sona dinletildi. 12 adet tape, ekrana Türkçe ve İngilizce metinleri konularak baştan sonra dinlenildi.

İşte o tapeler ve içeriklerinin özeti...

1- Zarrab Happani arasında 19 Eylül 2013 tarihli bir görüşme
2- 19 Eylül 2013 tarihli.  Zafer Çağlayan'ın özel kalem müdürü Kaya ve Zarrab arasında "Bakan ne zaman gelecek?" konulu tape.
3- Zarrab'la Emniyet Müdürü Murat Şengün arasında "Emniyet şeridinin Zarrab'a ait 3 araca açılması hakkında" konuşma.
4 -Türk Arap Bankası ve Zarrab arasındaki konuşma. (İşlem şemasına Türk Arap Bankası'nın dahil edilmesi görüşülüyor.)
5- 6 Ekim 2012 tarihli Süleyman Aslan-Reza Zarrab arasında geçen konuşma. Süleyman Aslan, Zafer Çağlayan ile yaptığı konuşma için 'sorunlarını çözdüğüne ilişkin' bilgi veriyor. Zarrab'ın "Toplantı bitti mi?" sorusuna Süleyman Aslan "Namaz arası verdik. Namaz kılıyordum. Arada çıktım" diye yanıt veriyor.
6- Zarrab ile Happani arasında Süleyman Aslan'a 2 milyon euro gönderilmesi konusunda bir konuşma. Zarrab; adamı Happani'ye Aslan'ın çok önemli olduğunu "Abiden daha önemli. Bu değerli bir yatırım. Bu tefeciden para değil. Adam top oynatıyor. Ziraat'la Vakıf'ı da devre dışı bıraktı. Gürhan işinde de topu taca attı. Her şey bunun elinde. Yanlış bir karar vermedim. Şimdi bu buna 5,6 ay yeter. Öbürünün çeyreği kadar bile değil. Ben insan ilişkilerinden iyi anlarım. İnsan ilişkileri benim işim" dediği görülüyor.
7- Zarrab'la, Levent Balkan arasında geçen bir konuşma. Konuşma bayram tebriği olarak başlıyor. Ardından Levent Balkan Zarrab'ı "HSBC hesabından Halkbank'a yüklü miktarda para aktarılması konusunda" uyarıyor.
8- 5 Nisan 2013 tarihli... Zarrab Happani'yi arıyor "Halkbank'tan çıktım gıdaya başlayın diyor" diye bilgi veriyor.
9- 10 Nisan 2013 tarihli... Zarrab'la bir çalışanı olan Serdar arasında geçiyor. Gıda konusu konuşuluyor.
10- Zarrab ile Happani arasında gıda işi konusunda bir konuşma  geçiyor. Gıda işinin pirinç değil şekere yönlendirilmesi konuşuluyor.
11-Zarrab Happani'yi arıyor.
12 - Zarrab Happani'yi arıyor. Oldukça küfürlü bir konuşma geçiyor. Zarrab "İşimize taş koyuyor. Bunu şubesini değiştirecekler" diyor. Onun gücü bakanla konuşmaya yeter mi" diyor.

"17 ARALIK'TAN SONRA" DETAYI!

Saat 00:10 Reza Zarrab, çizdiği şemayı jüri üyelerine anlattı.

Zarrab verdiği ifadede rüşvet vererek kurduğu sistemin 17 Aralık'tan sonra da devam ettiğini iddia etti. Reza Zarrab 'tek farkın' yiyecek ihracatı konusunda Halkbank yetkililerinin kendisinden "Sahibi olduğu değil başkasına ait bir şirket kullanılmasını istediklerini" anlattı. Ticarete de 'Mart' adı altında başka bir kişinin adına kayıtlı ama kendi kontrolündeki bir şirketle devam ettiğini vurguladı.  Zarrab savcının "17 Aralık'tan sonra bu kez fiziki olarak gıda gönderdiniz mi?" sorusuna ise "İran'a hiçbir zaman gıda göndermedim." diye yanıt verdi.

SAVCILIK, EKİM 2014 TARİHLİ İŞLEMİ ÖRNEK OLARAK GÖSTERDİ


Savcılıktan Zarrab'ın şemasına örnek olarak "17 Aralık sonrasında bir tarih seçti. Zarrab da Ekim 2014 tarihli bir işlemi, tüm aşamalarıyla banka makbuzları ve ödeme talimatlarıyla 'nasıl gerçekleştirildiğini' jüriye tek tek anlattı.

Saat 00:05 - Duruşmayı takip eden gazeteci Katie Zavadski, davanın tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının bugün duruşmada hâkime sunduğu "Zarrab'ın cezaevindeki telefon görüşmeleri kayıtları"nın, ABD Mahkemeleri Elektronik Belge Erişim Sistemi'nden (PACER) kaldırıldığını bildirdi. Zavadski bunun koruma tedbiri olarak yapıldığını duyurdu. Bu adımın kayıtların görüşüleceği ancak henüz kamuoyuna açık olmayacağını anlamına geldiğini yazdı.

Saat 23:55 Verilen molanın ardından duruşma yeniden başladı.

Saat 22:40 -
Zarrab, "Türkiye’de serbest bırakıldıktan sonra gıda ticareti yapan şirketin sahibi olarak görünmem doğru değildi" dedi. Ardından duruşmaya kısa bir ara verildi.

Saat 22:35 - Sarmayeh Exchange isimli firmadan Ali Zadeh isimli şahsın Zarrab'a yönelik maili duruşmada görülüyor.

Saat 22:30 Zarrab 17 Aralık tarihinden sonra hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermediğini söyledi.

Saat 22:25 -
Zarrab, ifadesinde Türkiye'de serbest bırakıldıktan sonra Ali Fuat isimli bir şahısla görüştüğünü söyledi. Zarrab bu Ali Fuat isimli şahsa hiç rüşvet vermediğini, bu şahsın da böyle bir talebi olmadığını ifade etti.

Reuters haber ajansı, Hakan Atilla'nın avukatları tarafından yazılan bir mektuba ilgili haberinde yer verdi. Hakim Richard Berman'a yazılan mektupta Atilla'nın avukatlarının, 15 Eylül 2016'da Zarrab ile Ahad isimli bir şahsın telefon görüşmesine yer verildi. Söz konusu telefon görüşmesinde, Zarrab'ın ihtiyaç durumunda hapisten dışarı çıkmak ya da daha az bir ceza almak için yalan söylemeyi Ahad isimli kişiyle konuştuğu aktarıldı. Savunma avukatları tarafından yazılan mektupta, "Zarrab, daha az ceza almak için bir ifade uydurmak konusunda istekli olduğunu ifade ediyor" cümlesi kullanıldı. Savunma avukatlarının mektubunda da yer alan, Zarrab'ın konuştuğu kişi Ahad'ın, Zarrab'ın arkadaşı, avukatı ya da danışmanı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Saat 22:05 - Duruşmanın ikinci bölümü başladı.

Saat 20:45 Duruşmaya öğle yemeği arası verildi.

Saat: 20:40  74  gün cezaevinde kalmasına neden olan 17 Aralık soruşturması için "Kısmen rüşvetle serbest kaldım" iddiasında bulunan Reza Zarrab, cezaevinden çıktıktan sonra da Halkbank ile 'ilişkisini' sürdürdüğünü anlattı.


[old_news_related_template title="Reza Zarrab'tan 17 Aralık sonrası için flaş iddialar!" desc="40 gün cezaevinde tutulmasına neden olan 17 Aralık soruşturması için 'Kısmen rüşvetle serbest kaldım' iddiasında bulunan Reza Zarrab, cezaevinden çıktıktan sonra da Halkbank ile 'ilişkisini' sürdürdüğünü anlattı. İşte Zarrab'tan 17 Aralık süreci ve sonrası için çarpıcı açıklamalar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab-487-6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-reza-zarrabtan-17-aralik-sonrasi-icin-flas-iddialar-2117981/"]

 

Saat 20:35 Duruşmada bulunan muhabirlerden Pete Brush, Reza Zarrab'ın bugünvermeye başladığı ifadelerden, iddia makamının, "Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla'nın perde arkasındaki düzenleyici olduğu" tezini yerleştirmeyi amaçladığı yorumunu açıkladı. Brush, Reza Zarrab ile Mehmet Hakan Atilla arasındaki direkt konuşmaların buna dayanak olarak ortaya konulduğu yorumunu yaptı.

Saat 20:30 Mahkeme Zarrab'a "Gerçekte altınları nereye gönderiyordunuz?" diye sordu. Reza Zarrab ise "Gerçek ticaretin konusu olan bütün altını Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ediyorduk" diye yanıt verdi.

Saat 20:20 Davada; bir gümrük beyanı bilgisine ilişkin belge delil dosyasına girdi. Zarrab, söz konusu belgedeki alanları tek tek açıkladı. Gümrük formunda 'Saramayeh Exchange' isimli bir paravan şirketten bahsedildi.
Saat 20:10 - İran merkezli Keshavarzi Bankası'na ilişki bir konu konuşuldu.

Saat 20:00 - Reza Zarrab'a altın konusunda dinletilen ses kaydının ardından "İşlemi kapatmak için neden evrak gerekiyordu?" sorusu yöneltildi. Zarrab, buna "Halkbank'taki hesabıma gelen tüm işlemlerin tek tek kapatılması gerekiyordu. Altın ticaretiyle ilgili olan işlemlerin kapatılması için de altın ticaretine ilişkin evrak gerekliydi" diye yanıt verdi.

Saat 19:55 - Duruşmada Atilla ile Zarrab arasında geçtiği ifade edilen bir ses kaydı dinletildi. ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın ses kaydı hakkında "Atilla ile altın ticareti hakkında konuştuk" ifadesini kullandığını aktardı.

Saat 19:40 - Duruşmaya kısa bir mola verildi.

Saat 19:20 - Gazeteci Adam Klasfeld, mahkeme salonunda bir 'tapenin' dinletildiğini ve bunun Süleyman Aslan'a verilen rüşvet ile alakalı olduğunu bildirdi.  Söz konusu ses kaydında, Zarrab'ın sağkolu Happani'nin "Ne kadar göndereceksin?" sorusuna Zarrab "Bilmiyorum, gıda ve diğerleri için ne gönderdiğimize bakalım. Toplamda onu temel alarak bir şey hesaplayalım ve gönderelim" diye yanıt veriyor.

Saat 19:10
- ABD'li gazeteci Katie Zavadski, mahkemede konu olan bir delil metnine göre, Hakan Atilla'nın Zarrab'ı gıda nakliyelerini 'inanılır" yapması konusunda uyardığını aktardı. Zavadski'nin iddiasına göre, Atilla Zarrab'a "Sadece 14 ton taşıyan bir teknenin üzerinde 25 ton taşıyoruz demeyin ya da buna benzer şeyler" uyarısında bulunmuş.

Saat 19:00 - ABD'li gazeteci Katie Zavadski, bugünkü duruşmada ilk üç günde olmadığı kadar fazla zamanın Hakan Atilla konusuna harcandığı yorumunda bulundu. Zavadski, "Zarrab, Atilla'nın sürece nasıl dâhil olduğunu özetlemeye çalışıyor" ifadesini kullandı. Zavadski, önceki günlerde Atilla'nın adı her geçtiğinde sessizce kafasını salladığını aktardı.

Saat 18:56 - Duruşmada Zarrab'ın şirketi Volgam Gıda'ya ilişkin konuşuldu.

Saat 18:50 - Zarrab mahkeme salonunda Halkbank'a ödediği komisyona ilişkin, "Ödediğim en yüksek komisyon oranı yüzde 1" ifadesini kullandı.

Saat 18:40 - ABD'li gazeteci Klasfeld'in iddiasına göre, Zarrab gıda ticareti konusunda iki evrakta hata yapıldığını söyledi. Zarrab, ikinci hatayı buğday sevkiyatında yaptığını söylerken, hatanın buğday menşeine 'Dubai' yazmak olduğunu söyledi. Zarrab, hâkimin "Bu neden hata olsun" sorusuna, "Dubai'de buğday yetiştirilmiyor" cevabını verdi.

Saat 18:30 - Gazeteci Adam Klasfeld, hakimin Zarrab'a "adını 'Bunghi' olarak duyduğu" bir nakliye şirketinin kendilerine rakip olup olmadığını sorduğunu iddia etti. Zarrab, buna 'evet ve hayır' cevabını verdi. Klasfeld'in iddiasına göre Zarrab, "Hayır, rakip değildik çünkü onlar gerçek gıda gönderiyordu ancak bir hiçbir şey göndermiyorduk. Onlarda rakip olduğumuzu söyleme nedenim ise şudur: Çünkü onlarda işlerinde Halkbank'taki İran parasını kullanıyordu. Halkbank'tan çekeceğim ve kullanacağım para miktarını düşürüyorlardı. Halkbank'taki İran parası ne kadar fazla olursa, bu benim için iyiydi." dedi.

Saat 18:25 -
ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'en bildirdiğine göre; Reza Zarrab'a "(İran'a giden) Gemilere gıda yüklenirken muayene belgesini almıyorduk" ifadesinden sonra, "Neden almıyordunuz" sorusu yöneltildi. Zarrab ise buna karşılık "Çünkü fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk. Ortada herhangi bir ürün yoktu" dedi.

Saat: 18:10
Duruşma yaklaşık 40 dakikalık bir gecikmeyle başladı. Cuma günkü duruşmada yarım kalan "Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen gıda ticareti konuşması" görüşülüyor.

Saat 18:05 Zarrab salondaki yerini aldı. Üzerinde koyu bir ceket ve beyaz bir gömlek var.

Saat 18:00 ABD'li muhabir Klasfeld, Reza Zarrab'ın henüz mahkemeye getirilmediğini, bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Cuma günü, bir jüri üyesinin 'uyuduğu için' heyetten atıldığını hatırlatan Klasfeld, bugünkü duruşma saatinin başlamasına rağmen jürinin bile salondaki yerini almasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.

Saat 17:30 -
Duruşma başladı. ABD'li gazeteci Katie Zavadski, Zarrab'ın 4'üncü gün için yerini aldığını ve Zarrab'ın ifadesinin çarşamba gününe kadar sürebileceğini bildirdi.


zarrab-487

İFADELERİ BÜYÜK TARTIŞMA YARATMIŞTI


New York'taki davada Zarrab'ı önce savcılık sorgulamış, başta AKP'li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'a “rüşvet verdiğine” ilişkin ifadeleri büyük tartışma yaratmıştı. Davada savcılık sorgusunun dün sona ermesi, davanın tutuklu tek sanığı konumundaki Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının “Çapraz sorguya” başlaması bekleniyor. Atilla'nın, ücretleri Halkbank tarafından denen avukatları dışında, bir de “olası çıkar çatışmalarına” karşı sadece Atilla'nın haklarını koruması için Hakim Richard Berman'ın atadığı ve ücreti mahkeme tarafından ödenen bir avukatı daha bulunuyor.

Ancak Zarrab'ın çapraz sorgusunu, ön duruşmalar ve jürili duruşmalar sırasında kritik çıkışlarıyla dikkat çeken kadın avukat Cathy Fleming'in yapması bekleniyor. Fleming, jürili duruşmaların ilk haftasında savcılığın Zarrab'a yönelik sorgulamasında kritik itirazları dışında, bir de mahkemede giydiği ceketleri ile dikkat çekmişti. Özellikle Fleming'in giydiği, sırtında kırmızı çok büyük bir ejdarhanın bulunduğu siyah ceketi, duruşmayı izleyenler arasında çok konuşulmuş, “ejderhalı kadın Reza'ya karşı” esprileri yapılmıştı.

SAVCILIĞIN STRATEJİSİ


Duruşmanın ilk haftasında Zarrab'ı sorgulayan Savcılığın stratejisi öncelikle Zarrab'ın Türkiye'de üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratlarla kurduğu rüşvet ilişkisini ortaya koyarak “suç çetesi” izlenimi vermek, ardından bu rüşvet ilişkisi sayesinde “şebekenin” İran'a yönelik yaptırımları delmek ve Amerikan finans sistemini dolandırmak için nasıl bir “sistem” kurduklarını göstermek olmuştu. Zarrab'a “Atilla rüşvet aldı mı” sorusunu bizzat soran savcılık, Zarrab'ın ağzından “hayır almadı” açıklamasını bizzat alarak, bunu avukatlara “koz olarak” bırakmamaya çalıştı. Ancak rüşvet ilişkisine girmemesine rağmen Atilla'nın “çeşitli nedenlerle bilerek ve isteyerek” kurulan “dolandırıcılık sistemine katkıda bulunduğunu” göstermeye çalışmıştı.

SAVUNMANIN STRATEJİSİ


Atilla'nın avukatlarının çapraz sorgu sırasında izleyecekleri stratejinin ilk işaretlerini ise, Atilla'nın avukatlarından Victor Rokko, davanın açılış konuşmasında vermişti. Rocco, avukatlık ücreti Halkbank tarafından ödenmesine rağmen şaşırtıcı bir çıkışla Çağlayan ve Süleyman Aslan'ı Zarrab'la “rüşvet ilişkisine girmekle” açıkça suçlamış, “utanmazca rüşvet aldılar” demişti. Avukatların stratejisinin bu noktadan yola çıkarak, Halkbank'ta bürokrat olan Atilla'nın “amirlerinin emirlerini yerine getirmekten başka bir şey yapmadığını” gerek Halkbank, gerekse Atilla'nın daha üst düzey yöneticilerin “kurbanı olduklarını” ortaya koymak olması bekleniyor. Nitekim Atilla'nın avukatları, “Türkiye'deki siyasetçi bürokrat ilişkisi ve bürokratlar arasındaki amir-memur ilişkisi” konusunda da Amerika'da görev yapan Türk kökenli bir profesörü de “savunmanın şahidi” olarak resmen mahkemeye sunmuşlardı.

[old_news_related_template title="Ejderhalı kadın, Reza'ya karşı" desc="ABD’de Reza Zarrab’ın önce “sanık”, ardından da “kritik tanık” haline geldiği davada ikinci hafta başlıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ejderhali-kadin-rezaya-karsi-2117589/"]