Geçtiğimiz hafta gündeme gelen "ABD Başkanı Trump, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyacak ve ABD Büyükelçiliği'ni Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıyacak" iddiaları gerçek oluyor...

Başta Türkiye, Filistin, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere Avrupa Birliği, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da sert bir dille karşı çıktığı bu gelişmenin ardından herkes Trump'ın açıklamasını bekliyordu.

Trump eşi Melania ile birlikte Mayıs ayında İsrail'i ziyaret etmiş ve Ağlama Duvarı'na gitmişti. Trump eşi Melania ile birlikte Mayıs ayında İsrail'i ziyaret etmiş ve Ağlama Duvarı'na gitmişti.


"TANIMAMAK BARIŞI GECİKTİRMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADI"
Bölgede sadece İsrail'in desteklediği bu karara itiraz edenler arasında yer alan Katolik aleminin ruhani lideri Papa bile bölgedeki mevcut durumun korunması gerektiğini dile getirirken Trump bugün, "Kudüs kararı çoktan alınması gereken bir karardı" ifadesini kullandı. Trump, kabinesine konuyla ilgi verirken İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyacağını söyledi.

 

Trump, "Bence bu geç kalınmış bir karardı. Birçok başkan bir şey yapmak istediklerini söyledi ama bir şey yapmadı" dedi.

Trump, Beyaz Saray'daki Diplomatik Salon'da açıklamalarda bulundu. Trump, Beyaz Saray'daki Diplomatik Salon'da açıklamalarda bulundu.


Trump, basının karşısına çıktıktan sonra açıklamalarda bulundu ve resmen Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu söyledi. Trump, "Bu açıklama İsrail-Filistin sorununa yeni bir yaklaşımın başlangıcıdır. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının gecikmesi barışı geciktirmekten başka bir şey yapmadı. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının zamanı geldi" ifadesini kullandı.

Trump,  "Kudüs aynı zamanda dünyanın en başarılı demokrasilerinden birisinin de merkezidir. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların birlikte barış içinde yaşayıp özgürce ibadet ettiği bir yerdir" dedi.