Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Soçi’de gerçekleşecek üçlü zirve öncesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman’la gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde Suriye’deki gelişmeleri ve ikili ilişkileri ele aldı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ile Netanyahu görüşmelerinde güvenlik birimleri de dahil, her iki taraf için de faydalı olacak çeşitli alanlarda ilişkileri arttırılması gerektiğini belirtti. Suriye’de terörle mücadelede kaydedilen ilerlemeye de değinen liderler, bu çerçevede Ortadoğu’daki durumun nasıl gelişebileceği konusunda fikir paylaşımı yaptı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Türkiye, Rusya ve İran Genelkurmay Başkanları Soçi'de anlaştı" desc="Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelen Rusya, Türkiye ve İran genelkurmay başkanlarının, Suriye'de geri kalan IŞİD ve El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) militanlarının varlığına son vermek için somut adımlar üzerinde anlaştıkları belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/son-dakika-16.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-turkiye-rusya-ve-iran-genelkurmay-baskanlari-socide-anlasti-2099624/"]
SİSİ VE PUTİN, ESAD’LA YAPILAN GÖRÜŞMENİN SONUÇLARINI ELE ALDI

Açıklamaya göre, Putin ve Sisi Suriye’deki gelişmeleri ve krizin çözümüne yönelik çabaları konuştu. Putin, Sisi’ye teröristleri etkisiz hale getirmeye yönelik askeri operasyonun nihai aşaması kapsamında ülkedeki son gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu. Konuşmada Putin’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la önceki gün yaptığı görüşmenin sonuçları da ele alındı.

[old_news_related_template title="Erdoğan ile Esad Soçi'de aynı masaya oturacak mı? Açıklama geldi..." desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye lideri Beşar Esad sürpriz bir kararla Soçi'de bir araya geldi. 22 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin de katılımıyla düzenlenecek olan Suriye konferansının hemen öncesinde yaşanan bu gelişme akıllara 'Erdoğan ile Esad aynı masaya oturur mu?' sorusunu getirmişti. Yaşanan bu sıcak gelişmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden açıklama yapıldı. Açıklamadaki 'üçlü zirve' vurgusu dikkatlerden kaçmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/erdogan-rusya.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/erdogan-ile-esad-socide-ayni-masaya-oturacak-mi-aciklama-geldi-2099323/"]
Açıklamada ayrıca “Nükleer enerji alanındaki projeler de dahil ortak büyük projelerine odaklanılarak ikili ilişkilere dair başlıca konulara da değinildi. Taraflar genel anlamda dostane biçimde gelişen ikili ilişkilerden memnun olduklarını belirtti” ifadeleri kullanıldı.

PUTİN: SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ, KRİZİN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK MÜZAKERELERE İVME KAZANDIRACAK

Putin ve Kral Selman, görüşmelerinde Ortadoğu’daki durum konusunda fikir paylaşımı yaparak, teröristlere karşı edinilen son başarılar doğrultusunda Suriye’de uzun vadeli bir istikrar sağlama olasılıklarına yönelik konuları ele aldı.

Putin, Soçi’de gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Suriye’ye yönelik müzakerelere, krizin çözümüne ve Cenevre’de BM himayesinde gerçekleştirilen çalışmalara bir ivme kazandıracağını vurguladı.

[old_news_related_template title="Son dakika: Esad, Erdoğan'ın yarın gideceği Soçi'de!" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye lideri Beşar Esad ile görüştü. Suriye krizi yüzünden dört yıldan bu yana Rusya Savunma Bakanlığı’na ait askeri uçaklara hava sahasını kapalı tutan Türkiye, önceki gün Rus askeri nakliye uçağına Türk hava sahasını açtı. Rus uçakları Suriye lideri Esad'ı alarak Soçi'ye uçtu. Putin, Esad'ı samimi bir şekilde sarılarak karşıladı. Soçi'de 22 Kasım'da düzenlenecek olan Suriye zirvesinden önceki bu sürpriz gelişmenin ardından herkesin aklında aynı soru var: Erdoğan ve Esad aynı masaya oturur mu?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/putinsarilma.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-putin-esad-ile-gorustu-2098882/"]
PUTİN, ÜÇLÜ ZİRVE HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Kremlin ayrıca Putin’in tüm liderlere Esad’la görüşmesi ve bugünkü üçlü zirvenin gündemindeki başlıca konular hakkında bilgi verdiğini aktardı.

RUHANİ: SURİYE'NİN GELECEĞİ YABANCI GÜÇLERE BIRAKILMAYACAK

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, üçlü zirveye katılmak üzere Tahran'dan ayrılmadan önce basına konuşan Ruhani, "Suriye'nin geleceği yabancı güçlere bırakılmayacak ve bu ülkenin halkı buna karar verecek" dedi.

Soçi'de yapılacak liderler zirvesinin Suriye'nin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Ruhani, "Bu oturumlar, ülke halkının görüşlerini yansıtacak Suriyeli grupların, geleceklerini belirlemek adına aralarında yapacakları görüşmelere yol açmalı" ifadesini kullandı.