Etibank’ın ve Sabah-ATV Medya Grubu’nun eski patronu Dinç Bilgin, 16 yıl boyunca hukuk mücadelesi verdikten sonra, hakkında açılan son davada Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan veya aranırken yurtdışına kaçan yargıç ve banka murakıpları yüzünden mahkum olduğunu savundu.

Etibank’a 27 Ekim 2000 günü el konulmasının ardından sahibi olduğu medya kuruluşlarına verilmiş olan krediler sebebiyle tutuklandığını ve yıllarca yargılandığını hatırlatan Bilgin, son olarak bankadan Betomek isimli bir inşaat şirketine 1999 yılında verilen 300 bin dolarlık kredi nedeniyle 21 Ocak 2016’da hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Bilgin’e verilen 6 yıl 8 aylık hapis cezasını önceki gün onadı. Bilgin ise bu kararla ilgili açıklamasında “Bana ait olmayan, benimle hiçbir ilişkisi bulunmayan bir şirketin, soruşturma öncesi kapatılan 300 bin dolarlık kredisi nedeniyle açılan davada neredeyse tamamı FETÖ ile ilişkili banka murakıbı, adli personel ve mahkeme hakimlerinin kararları neticesinde şu an bu hapis cezası ile karşı karşıyayım” dedi.

YURTDIŞINA KAÇTILAR


Hapis cezasına yaptığı itirazın Yargıtay’da görüşülmesini beklediği sırada 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını belirten Bilgin, yargılandığı mahkemenin eski başkanı İlhan Karagöz’ün FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklandığına dikkat çekti. Bilgin ayrıca, söz konusu krediyle ilgili bilgileri mahkemeye sunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) murakıplarının da FETÖ soruşturmaları sonucunda kurumdan uzaklaştırıldığını ve bazılarının yurtdışına kaçtığını dile getirdi. Etibank’a el konulduğu  önemde adli ve idari makamlarda görev yapan kişilerin amaçlarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu’na, Başbakanlık Teftiş Kurulu’na, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’na ve BDDK’ya bilgi verdiğini anlatan Bilgin, “Hâlâ adalete güvenmek istiyorum. Süreç halen bitmedi. Yargıtay Başsavcılığı’na bir önemli müracaat yaptım. Her Türk vatandaşı gibi ben de yasalardan adil olarak yararlanıp gerçekten adil bir mahkeme kararına ulaşmayı ummaktayım” dedi.

Dinç Bilgin’in avukatlarının Yargıtay Başsavcılığı’ndan konuyu Yargıtay Genel Kurulu’na götürmesini ve zimmet suçunun yasadaki tanımı değiştirildiği için yeni bir yargılama yapılmasını talep ettiği öğrenildi.

1.4 MİLYAR DOLAR ÖDEDİM


SABAH-ATV Medya Grubu’nun eski patronu Dinç Bilgin, yıllar süren davalar sonunda Ocak 2016’da hapis cezasına çarptırıldı. 16 yıl boyunca defalarca hakim karşısına çıkarken, banka zararının kapatılması için kamuya 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptı. Ödemeler sonucunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kamu zararı ortadan kalktığı için davada müdahillikten çekildi. “Bu süreçte hem hürriyetimi hem işimi, evimi, tüm mal varlığımı kaybettim” diyen Bilgin, eski sahibi olduğu medya kuruluşlarının 2007 yılında ihaleyle 1.1 milyar dolara satıldığını kaydetti.