Airbnb ile İstanbul'da ev kiralayan 2 İngiliz turistin kaldığı eve baskın düzenlenmesi ve İngiliz turistlerin pasaportlarına el konulduğu iddiaları İngiliz basınında geniş yer buldu. Akıllara "Airbnb'nin Türkiye'de yasaklanıyor mu?" sorusu geldi.

Dünyanın önde gelen turistik şehirleri, gerek güvenlik gerek de ekonomik gerekçeler ile Airbnb'ye bazı sınırlamalar getirdi.  New York, 46 binin üzerindeki yerle Airbnb'nin sıkça kullandıldığı yerlerden biri. Ancak New York yönetimi bu şehirde Airbnb kullanımına sınırlama getirdi. New York valisi Andrew Cuomo, geçtiğimiz yıl evini 30 günün altında kiralamayı yasaklayan yasayı imzaladı. Bu yasaya göre New York'ta kısa süreli evini kiralayanlar yakalandığı taktirde 1000 dolar ila 7500 dolar arasında ceza ödemeye başladı.

Dünyada en çok Airbnb'ye kayıtlı mülkün olduğu şehirler. Grafik: Statista Dünyada Airbnb'ye kayıtlı en çok  mülkün olduğu şehirler. Grafik: Statista

OTURMA İZNİ OLANLAR EN AZ 90 GÜN


ABD'nin San Fransisco eyaleti de New York ile benzer bir politika izliyor. Şehirdeki yasa sadece oturma izni olanlara ya da polise bildirilmiş olan kişilere en az 90 gün süreyle ev kiralanmasına izin veriyor.

BERLİN'DE CEZA 100 BİN EURO


Almanya'nın başkenti Berlin'de de Airbnb uygulamasına bazı sınırlar getirildi. Kiralanan evlerin yüzde 50'sinden fazlasının (4 oda ise 2 odasından fazlası) kiralanması halinde yasa 100 bin euro ceza ödenmesine hükmediyor.

İZNİ OLMAYAN EV KİRALANAMAZ


Fransa'nın başkenti Paris, yaklaşık 80 bin yer ile Airbnb'nin en yoğun kullanıldığı şehirlerin başında geliyor. Ancak Paris de Airbnb'nin şehirdeki büyümesine karşı hamle yaptı. 2015'ten itibaren izni olmayan evlerin kiralanmasına 25 bin euroluk ceza verilmesini öngören yasa onaylandı. 2015 yazında yarım milyon insanın Paris'te Airbnb ile kaldığı belirlendi. Paris ile benzer bir yasaya sahip İspanya'nın 2. en büyük şehri Barcelona'da ise bu ceza 24 bin euro.