ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen açıklamaların dolarda küresel değerlenmeyi desteklemesi ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkilemesiyle dolar/TL 3.54 seviyesini aştı.

ABD Merkez Bankası'nın geçen haftaki bilanço küçültme kararı ardından dün New York Fed Başkanı William Dudley'nin açıklamalarının faizlerin artmaya devam edeceğini beklentilerini artırması dolarda değerlenmenin sürmesine neden oldu.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in şu an faizleri artırma zamanı olmadığını söylemesi ile sterlin dolar karşısında değer kaybetti.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, zayıf maaş artışları ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının hane halkının gelirine darbe vurabileceği konularında uyarılar yaparak şu an faizleri artırma zamanı olmadığını söyledi.

Bir bankacı, "Bütün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar endeksindeki yükselişe paralel değer kaybediyor. Dolar endeksinde ise Fed açıklamaları sonrası hareketin devam ettiğini görüyoruz. Dudley'nin açıklamalarının yanı sıra İngiltere merkez Bankası Başkanı Carney'in açıklamaları da sterlin/dolarda düşüşe neden oldu, bu da dolardaki değerlenmede etkili. Diğer taraftan petrol fiyatındaki düşüş de gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkiliyor" dedi.

Petrol fiyatları bazı büyük ihracatçı ülkelerin üretimi artırarak OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını zayıflattığına yönelik haberlerin etkisiyle yedi ayın en düşük seviyelerine indi.

Bren petrolün varil fiyatı 1.29 dolarlık düşüşle 45.62 dolara gerileyerek 25 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bu sabah saat 08.52'de 3.5166/3.5181 seviyesinde olan dolar/TL, 3.5450'ye kadar yükseldikten sonra saat 17.08'de 3.5425/3.5429 seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah 3.7208/3.7221 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.7432/3.7444, 3.9244/3.9260 seviyesindeki euro/TL ise 3.9442/3.9457 seviyesindeydi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.44, valörde son işlemde yüzde 10.43 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 10.46, valörde saat 1711'de son işlemde yüzde 10.48 seviyesindeydi.

Öte yandan 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.06, valörde son işlemde yüzde 11.08 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 11.07, valörde saat 1711'de son işlemde yüzde 11.11 seviyesindeydi.

'GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE PARALARI DEĞER KAYBETTİ'


Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Dr. Nuri Sevgen doların yükselmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Olanları küresel ölçekte düşünmek gerek. TL'deki değer kazancını ilk getiren sebep  Fed kaynaklı açıklamalar etkisi ile gelişmekte olan piyasalara giren para kaynaklıydı. Dolar/TL 3,48'e gelince, bu sadece TL özelinde değil diğer benzer potada değerlendirilen gelişmekte olan para birimlerinde de benzer etki yaratmaktaydı. Haftaya Goldman Sachs'ın Dolar/TL 2,5 olabilir raporu ile başlamak TL'yi ekstra olumlu etkilemişti. Ancak Güney Afrika Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı yerine büyüme odaklı yapılanması konusunda kanun değişikliği yapılmasına dair görüş içeren kamu dairesi raporu sonrası çarşı karıştı. Gelişmekte olan ülke paraları Dolar karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu durum bugün de sürüyor." dedi.

 

REUTERS