ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanları ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı olması için önerdikleri adayların nihai listesini geçen hafta başkana sundu. Adaylar arasında Janet Yellen, Kevin Warsh, Gary Cohn, Jerome Powell’ın ipi göğüslemeye en yakın isimler olduğu belirtiliyor. Para piyasaları ise doların yeni efendisinin kim olacağını merakla  bekliyor.ABD Hazine Bakanı Steven  Mnuchin’in aday listesi hazırlanırken, Kevin Warsh ve Jerome Powell ile görüşmesi geçen hafta bu ismlerin mercek altına alınmasına neden oldu. Ancak Trump’ın daha önce FED Başkanlığı için Cohn’u düşündüğünü açıklamış olması da kafalarda soru işareti yaratmaya devam ediyor. Etkili bir ekonomist ve yatırım bankacısı olan Cohn, ekonomik izolasyon konusundaki etkili ağızlardan birisi olarak görülüyor ve Trump’ın takımına katılmadan Goldman Sachs’da 10 yıl başkan olarak görev yaptı. Reformist kimliği ile tanınan Warsh ise 2006 ve 2011 arasında FED’de görev yapmıştı. Halen FED Guvernörler Kurulu üyesi olarak görev yapan Powell, bulunduğu pozisyon itibarıyla da başkanlık için en dikkat çeken aday olarak öne çıkıyor. FED Başkan Yardımcılığı’na Trump’ın adayı Randal Quarles’ın atanmasından sonra Başkan’ın FED Başkanı ve iki guvernör daha ataması bekleniyor. Atamalar tamamlandığında ise FED’in yapısında ciddi bir değişim ortaya çıkabilir.

ekran-alintisi-1

DOLAR YİNE YÜKSELİR

Önceki atamalarda kurum içinden bir isme öncelik verilmesi dolayısıyla geleneğin devam ettirilebileceği beklentileri öne çıkıyor. Finansal çevrelerde ise FED’in Janet Yellen ile yola devam etmesinin en istikrarlı tercih olacağının altı çiziliyor. Gelişmeleri değerlendiren Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan “Trump, ekonomi politikalarında FED’i de yönlendirmek istiyor” dedi. Taştan, doların aşağı yönlü hareket edeceğine ilişkin bir beklenti olmadığına dikkat çekti. Kuzey Irak’ta yapılan referandumdan sonra bölgede ortaya çıkan jeopolitik risklere bir yenisi daha eklendi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin İdlib kentine yönelik başlattığı askeri operasyon TL üzerindeki baskıların artmasına neden olabilir. Sonbaharın ilk günlerde başlayan çok yönlü riskler ise yatırımcıyı tedirgin ediyor. Güvenli liman arayan yatırımcıların devam eden döviz talebi dolar ve Euro’nun tırmanışa geçmesine neden oluyor. Analistler gelişmelerin ışığında bu hafta doların 3.65 liraya doğru hareketlenmesini bekliyor.

'GÜVERCİN OLURSA DOLAR DÜŞER'

Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri sonrası doların kurunda 3.6367 lira seviyesinin görüldüğünü kaydeden Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, “Kasırga nedeniyle kötü gelen istihdam verisi, beklenenden yüksek gelen saatlik kazançlar ve 16 yılın en düşük seviyesine inen işsizlik verisiningölgesinde kaldı.  Veriler sonrası aralıkta faiz artırım ihtimalleri yüzde 75’in üzerine çıkarken, piyasa aralıktaki faiz artışına iyiden iyiye inanmış durumda. Dolarda devam eden yükselişin önündeki en büyük engel 3 hafta içinde belli olacak FED’in yeni başkanı kim olacağı konusu. ‘Güvercin’ bir üyenin gelmesi dolardaki yükselişin önünü kesebilir” dedi.

ekran-alintisi


İSTİKRAR İÇİN TERCİH YELLEN OLABİLİR

Doların 18 gündür “alıcılı bir seyir” izlendiğine dikkat çeken Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz, “Bu süre zarfındaki TL’nin değer kaybı yüzde 6’nın üzerinde ve bu çok ciddi bir rakam” dedi. Kopuz, Janet Yellen liderliğindeki FED’in enflasyonu yüzde 2’ye taşıma dışındaki hedeflerini gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Kriz sürecinin ardından ekonomik anlamda epeyce kat edilmiş bir yol ve bu yolun arkasında da soğukkanlılığını yitirmeyen bir başkan var” diyerek Trump’ın tercihini istikrardan yana kullanabileceğini ifade etti.

DOLAR 3.65 LİRAYI TEST EDEBİLİR

ABD Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayındaki toplantısında faiz oranlarını artıracağına piyasalarda yüzde 70’in üzerinde ihtimal verildiğini belirten Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi reformu planına Cumhuriyetçilerden destek bulmasının da doları güçlendirdiğini belirtti. FED’in yeni başkan adayları arasında şu anda o koltukta oturan Janet Yellen’ın yanı sıra Kevin Warsh, Gary Cohn ve Jerome Powell’ın isimlerinin geçtiğini hatırlatan Erkan, “Trump’ın bu konuda önümüzdeki haftalarda vereceği karar önemli olacak. Doların yönü yukarıya bakmaya devam ediyor. 3.59 lira seviyesi üzerine cuma günü çıkan dolarda bu seviye üzerinde 3.62 ve 3.65 lira test edilebilir” dedi.