ABD ekonomisine ilişkin artan kuşkular, ve Beyaz Saray’da devam eden çalkantı doları zayıf düşürdü. Dolardaki gerilemenin verdiği güç ile Euro 4.2119 liraya kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro’daki yükselişin bir süre daha devam edebileceği ifade ediliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sonbaharda parasal genişlemeyi sona erdireceği beklentilerinden destek alan Euro, dolar karşısında da 1.1891 seviyesini test etti. Son 3 yıldır üst üste değer kaybeden Euro’nun güçlü dönüşü yatırımcıyı da şaşkına çevirdi. Euro Bölgesi’ndeki ekonomik ve siyasi gelişmeler Euro’nun hızlı bir yükselişe geçmesini sağlarken, doların küresel piyasalarda zayıf düşmesi de Euro’ya destek oluyor. Yatırımcılar, Euro’nun yükselişinin nerede sona ereceğini merak ediyor.

24-25 Ağustos’ta yapılacak Jackson Hole’e katılması beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin vereceği
mesajlar önemli olacak. Draghi’nin Euro’daki yükselişi nasıldeğerlendirdiği merak ediliyor. Analistler, Euro’nun aşırı değer kazanmasının ‘Süper Mario’ lakaplı, Draghi’nin planlarını altüst edebileceğini ifade ediyor.

JACKSON HOLE BEKLENECEK

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından ilki 1978 yılında düzenlenen Jakson Hole toplantıları küresel piyasaların en etkili aktörlerini bir araya getirmesi bakımından özel bir öneme sahip. ABD’nin Wyoming eyaletine bağlı Jakson Hole kasabasında her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılar para piyasaları açısından kritik öneme sahip oluyor. 2014 yılından bu yana Jackson Hole’e katılmayan Draghi, sürpriz bir karar alarak bu yıl toplantıya katılacağını açıklamıştı.

Trump, Rusya ile seçim döneminde kurduğu ilişkiler dolayısıyla devam eden soruşturma dolayısıyla da sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Geçen hafta, Rusya’nın seçime müdahalesi hakkında yürütülen soruşturma için tahkikat kurulu oluşturuldu. Kurul, Trump’ın oğlu ve damadının da ifade vermesi için celp gönderdi. Gelişmelerin soruşturmanın derinleştiğini göstermesi doların gerilemesinde etkili oldu.

Nitekim, ABD Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer politik belirsizliğin büyümeye zarar verdiğini, faizi düşük tutan bazı faktörlerin zamanla ortadan kaybolabileceğini açıkladı. Fischer, ABD’de hali hazırda gündemde olan sağlık hizmetleri, vergi reformu, ticaret politikaları, kamu projelerine ilişkin belirsizliklerin şirketlerin de projelerini ertelemesine yol açabileceğini söyledi.

Euro’da yaşanan hızlı yükselişin önemli oranda Euro/dolar paritesinden kaynaklı olduğunu belirten Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Tabii bu noktada dolardaki zayıflık önemli bir etken. Gerek Trump gerekse de piyasanın zayıf enflasyon verileri nedeniyle FED faiz artırımına inanmamasının etkisi bulunuyor. Avrupa’da ise ekonomik büyüme var. Ve ECB’den yazdan sonra beklenilen hareketler söz konusu. Euro bunlardan güç alarak tırmanıyor. Bu duruma çarpan etkisi lira karşısında da Euro’un güç kazanmasına neden oluyor” dedi. TL’nin dolar karşısında zayıflamasını beklemediğini dile getiren Erkan, “Euro ise 4.20-4.25 lira bandında hareket edebilir” dedi.

EURO'NUN ÜSTÜNDE SEÇİM BASKISI VARDIR

Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, “Dolar, ABD verileri ile zayıflıyor. Fakat Euro/dolar paritesinin 2.5 yılın zirvelerinde olmasının tek sebebi dolar değil” dedi. 2016’da Avrupa’daki seçimlerin Euro üzerinde önden fiyatlanmış bir baskı yarattığını belirten Taştan, “Euro’daki bu beklenen resim büyük ölçüde kırıldı. Bu da son zamanların sert yükselişlerinden birini yarattı. Fakat Euro’yu burada durduracak bir etken var ki o da ticari olmayan fonların elindeki rekor büyüklükteki Euro kontratlar olacaktır. Kontratlar, ABD ve Euro Bölgesi’nde krizlerin patlak verdiği seviyelere ulaştı. Bu nedenle Euro’ya yeni alıcı gelmesi biraz daha zorlaştı” değerlendirmesi yaptı. Şimdilik 1.20 üzerine bir Euro/dolar paritesi beklemediğini belirten, Taştan, “Önümüzdeki haftalarda Euro/dolar paritesini 1.16-1.17 bölgesine doğru çekilirken izleyebiliriz” diye konuştu.

DOLAR BU YIL DARBE ÜSTÜNE DARBE ALDI

Doların küresel bazda süregelen zayıflığının devam ettiğini dile getiren Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan “Bir süredir ABD’den gelen verilerin zayıf olması ve FED’in parasal sıklaşmaya gitmesi ihtimalini azaltıyor. Trump’ın yaşadığı politik riskler de doların darbe üstüne darbe almasına neden oldu” dedi. Dünya dolar endeksinin 92 seviyelerine kadar gerilediğini hatırlatan Erkan, “Donald Trump Başkan seçildikten sonra dolar endeksi 93’ten 103’e kadar yükselmişti. Trump’ın ekonomide yapacaklarını yapamamasıyla bu ralli tersine döndü” dedi. Doların Trump’tan dolayı güçlenemediğini belirten Erkan, “Trump doların tabutuna çivi çakmaya devam ettiği sürece doların yakın dönemde hızlı bir yükselişe girmesi beklenmiyor. Önümüzdeki 1 ay içinde doların 3.60 lirayı görmesi zor olur” diye konuştu.

BORSA REKORA HENÜZ DOYMADI

IŞIK FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz “Yılın ilk çeyreğinden sonra Borsa İstanbul’un yeni rekor denemelerine şahit olduk. Borsada ana trendin korunmasındaki en etkili sebeplerden biri dolardaki bozulmanın sürüyor olmasıdır” dedi.

Kopuz, dolar endeksinin (DXY) temmuz ayı başta olmak üzere 2017 performansına bakıldığında aşağı yönlü trendin hakim olduğunu belirtti. Kopuz, “Borsa İstanbul için ardı arkası kesilmeyen rekorlardan sonra yatırımcılar, ‘kâr realizasyonu ne zaman gelecek’, sorusunun cevabını arayamaya başladı. Açıkçası borsa rekora hatta rekorlara pek de doymuşa benzemiyor. Fakat borsada yukarı yönlü ivmenin hız kazanabilmesi için ilk etapta 108.700 direncinin aşılması gerekiyor. Olası geri çekilmelerde 106 bin puan desteği ve 105.216 puan oldukça kritik hale gelebilir” dedi.