Gökdelendeki ofislerin metrekare fiyatının en yüksek olduğu kent olan Hong Kong’da Langham Place Office Tower için rekor fiyat istendi. Mong Kok semtindeki gökdelen için gösterge fiyat 25.5 milyar Hong Kong doları (3.1 milyar ABD doları) olarak belirlendi.

basliksiz-1-164

Hong Kong’da geçen ay da 5 katlı bir otopark Henderson Land Development tarafından 3 milyar dolara satın alınmıştı. İngiliz gayrimenkul şirketi Knight Frank, Hong Kong’daki gökdelenlerde ortalama metrekare fiyatının en yüksek olduğu kentin 87 bin dolarla Hong Kong olduğunu, onu Japonya başkenti Tokyo’nun 55 bin dolarla, ABD’nin New York kentinin 41 bin 400 dolarla takip ettiğini belirtti. Knight Frank Asya-Pasifik uzmanı Nicholas Holt, “Hong Kong’ta yeni arsa arzının yokluğu fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor” dedi.

Langham Place Office Tower'ın bu fiyata satışa çıkması 'Avrupa'nın en değerli yapıları bugün satılacak olasa fiyatı ne kadar?' sorusunu akla getirdi. İşte The Richest'in listesine göre yüzlerce yıllık bu yapıların değerleri:

İngiltere - Stonehenge - 13 milyar dolar

1

Stonehenge, Neolitik taş devri ile Bronz çağı arasında en az 5 kademede oluşan bir anıttır. Stonehenge adı eski İngilizcede "asılı taşlar" anlamına gelir.

Prado Müzesi - İspanya - 73 milyar dolar

1

1819'da kurulan İspanya'nın başkenti Madrid'deki Prado Müzesi,  12. yüzyıla dayanan dünyanın en iyi Avrupa koleksiyonlarından birine sahip.

Londra Kulesi - İngiltere - 89 milyar dolar

1

Londra Kulesi 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

Duomo Katedrali - İtalya - 103 milyar dolar

1

Duomo Katedrali 11 bin 700 metrekare yüzey alanı ve 440 bin metre küplük hacimle İtalya'nın en büyük ve 45 metre yüksekliğindeki ana nef ile Vatikan'da bulunan Aziz Petrus Bazilikasından sonra İtalya yarımadasının en yüksek ikinci kilisesi.

Sagrada Familia Katedrali - İspanya - 112 milyar dolar

1

Katalan mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan The Sagrada Familia Katedrali, Barselona'da bulunan büyük bir Roma Katolik kilisesi.

Colosseum - İtalya - 114 milyar dolar

shutterstock_564190249

Dünyanın en büyük amfitiyatrosu olan Rome Colosseum, Roma'nın ikonik bir sembolüdür ve tahmini 50-80.000 kişilik kapasiteye sahiptir.

Eiffel Kulesi - Fransa - 344 milyar dolar

shutterstock_111362132

Fransa'nın semçbolü haline gelmiş olan Eyfel Kulesi ismini, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel'den alır. Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında 200 milyon kişi tarafıdan ziyaret edildi.

Pisa Kulesi - İtalya - Değeri belirsiz

1

Kule, Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik'e rakip olarak yapılmıştır.

Parthenon - Yunanistan - Değeri belirsiz

1

Parthenon Tapınağı, 2007 yılında "Avrupa Kültür Mirası Listesi Anıtları" nda en iyi anıt ilan edildi.

Ayasofya - Türkiye - Paha biçilemez

1

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilen bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet veriyor.