Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden birisi olan İtalya, otomotiv ve tekstil gibi güçlü olduğu sektörlerden sonra şimdi de enerjide Türkiye’deki çalışmalarını artırmak istiyor.

SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yapan İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Türkiye’de stratejik olarak belirledikleri 3 sektörden birisinin enerji olduğunu belirtti. İtalya ve Türkiye’nin enerji potansiyelinin benzer olduğuna dikkat çeken Mattiolo, yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok alanda iki ülke için fırsatların olduğunu söyledi.

HEDEFLERİ AŞTIK


Geçen şubat ayında Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komitesi’nin (JETCO) toplandığını hatırlatan Mattiolo, delegasyon başkanlarının iki ülke ekonomi bakanlarının olduğunu ve iki ülke arasında 2-3 önemli işbirliği sağlanabilecek sektör belirlendiğini kaydetti. Bunlardan birinin enerji ve yenilenebilir enerji olduğunu ifade eden Mattiolo, “İtalyan ve Türk firmaları arasında işbirliklerinin olmasını istiyoruz. Türkiye’deki akıllı şebekelerin gelişiminde halihazırda bu sektörde faaliyet gösteren İtalyan firmaları var. Türkiye’deki belediyelerin özellikle çevre koruma ve enerji tasarrufu konusunda çok dikkatli çalışmalar sürdürdüğünü biliyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalarımız kendi çaplarında çok teknolojik ve inovatif çözümler üretiyor. Bu firmalarla Türk firmalar arasında kısa vadede işbirliği sağlanmasını istiyoruz” dedi. İtalya’nın enerji politikalarının Avrupa Birliği ülkeleriyle örtüştüğünden bahseden Mattiolo, enerjide koydukları hedeflere tek tek ulaşmaya başladıklarını söyledi. Mattiolo, sözlerine şöyle devam etti:

“Tüm ulusal enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etme stratejisine kârlı olarak ulaştık. Hatta şöyle söyleyebilirim, yüzde 20’yi aşarak yüzde 33 yenilenebilir enerjiye ulaştık. Enerji çeşitliliği ve verimliliği sağlamak gibi ortak değerler, paydalar ve hedefler üzerinden iki ülkenin hareket ettiğini düşünecek olursak bu iki ülke arasında bu alanda yapılabilecek işbirliği alanı çok.”

İKİ ÜLKE TİCARETİNDE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR


İTALYA Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, şu anda İtalya’nın Türkiye’nin üçüncü ticari partneri durumunda olduğunu söyledi. Mattiolo, “İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2016 yılının sonu itibarıyla 18 milyar Euro civarındaydı. İki ülkenin de amacı çok hırslı, 2030 yılına kadar bu hacmi 30 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun üzerinde çalışmak için vaktimiz var. Enerji buna ulaşmada çok önemli bir etken olacak” dedi.