Katar Maliye Bakanı Ali Şerif El Amadi CNBC'ye röportaj verdi. El Amadi burada yaptığı açıklamada Katar'ın mali yapısının çok güçlü olduğunu söylerken, “Neredeyse 200 milyar dolarlık milli gelirimiz var.” diye konuştu.

Katar ekonomisinin çeşitli olduğunu belirten El Amadi, “Gıdada sorunumuz yok. 2-3 gündür Doha'dasınız 2-3 gün daha kalacaksınız. Tekrar konuşalım yine bir sorun olmayacak. Etkilenmeyiz. Çok rahatız” ifadesini kullandı.

'BİR ÇOK ÜLKEDEN DAHA İYİ DURUMDAYIZ'


Yurt dışındaki yatırımlarının gayrisafi milli hasılalarının iki katı olduğunu belirten El Amai ambargo kararının sadece kendilerini etkilemeyeceğini belirterek, “Biz bir dolar kaybediyorsak onlar da bir dolar kaybediyor. Biz çok rahatız. Rezervlerimizin eriyeceği yok. Kredi derecelendirme kuruluşlarına bakarsanız iki A'lı ülkelerden biriyiz. Bir çok ülkeden daha iyi durumdayız” dedi.

Katar 130 bin dolarlık kişi başı milli geliriyle dünyanın en zengin ülkesi.

[old_news_related_template title="Katar'da Emir'e destek gösterisinde Erdoğan fotoğrafı" desc="Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır gibi Arap ülkelerinin 'teröre destek' verdiği gerekçesiyle diplomatik ilişkileri kestiği Katar'da Emir Şeyh Emir Tamim Bin Hamad es-Sani'ye destek gösterisi yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/2017-06-11t175233z_980386752_rc16d89c0700_rtrmadp_3_gulf-qatar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-katarda-emire-destek-gosterinde-erdogan-fotografi-1890697/"]

İLİŞKİLER NEDEN GERİLDİ


Katar ve diğer Körfez ülkeleri arasındaki gerilim son aylarda artmıştı. Suudi Arabistan Katar'ı, 'Orta Doğu'da terörizme destek vermekle' suçluyor ve Doha yönetiminin Suriye'de adını "Şam'ın Fethi Cephesi" olarak değiştiren Nusra Cephesi'ni ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü desteklediğini iddia ediyor.

Suudi Arabistan'la birlikte Mısır'ın da dile getirdiği bir diğer suçlama ise Katar'dan 'Müslüman Kardeşler hareketine hem siyasi hem de finansal destek verilmesi'. Mısır ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler hareketini de "terör örgütü" olarak kabul ediyor. Bahreyn'in diplomatik ilişkileri kesme gerekçesi ise Katar'ın ülkedeki 'İran destekli silahlı gruplara destek vermesi' olarak açıklandı. Bahreyn'den yapılan açıklamada "Medya yoluyla ülkedeki terörist faaliyetler kışkırtıldı ve ülkede kaos ortamının oluşması için çabalandı" deniyor.