Başbakan Binali Yıldırım’ın kamuda çalışan taşeron işçilere bu yılın sonuna kadro kadar verileceğine ilişkin açıklamasının ardından Maliye ve Çalışma bakanlıklarındaki çalışmalar hızlandırıldı. TÜRK-İŞ, Başbakan Yıldırım’a sunduğu raporda kamuda işçinin işini yapanların işçi, memurun işini yapanların memur kadrosuna alınması, aracıya ödenen paranın doğrudan işçilere verilmesini istemişti. Ancak Çalışma Bakanlığı’nın da sıcak baktığı bu formülün hayata geçirilmesi halinde bütçeden kamu personeline ödenen ücret ve maaşın bir anda yaklaşık üçte bir oranında artacağı belirtiliyor. Taşeronlara yapılan ödemeler kesileceği için faturanın bir miktar düşeceği ancak yine de bütçeye ciddi düzeyde ek personel yükü kalacağı, bunun da bütçe açığını olağanüstü düzeyde ve kalıcı olarak artıracağı hesaplandı.

EN AZ 30 MİLYAR TL YÜK


Taşeron şirketler, kamuda çalıştırdıkları işçilere ortalama 1.404 ila 1.500 lira civarında maaş ödüyor. Taşeron firmaların işçi başına devletten brüt ücretin ortalama yüzde 10’u kadar kâr aldıkları belirtiliyor. Bu da taşeron şirketlerin kamuda çalıştırdığı her bir işçisi üzerinden ayda en az 210- 220 lira civarında para kazandığını gösteriyor. Bu işçilerin memur ve işçi kadrolarına alınması halinde 220 liranın taşerondan alınıp işçilere verilmesi yetmeyecek, maaşlar en az 2 bin 500, 3 bin lira düzeyine çıkacak. Dolayısıyla devletin brüt işçilik maliyeti 2 bin 500 lira civarında artacak. 1.1 milyon işçinin tamamının memur ve daimi işçi kadrosuna alınması halinde ise yaklaşık 22 milyarı kamu kurumları, 9 milyar lirası da belediyeler olmak üzere kamunun ödeyeceği ilave personel maaşı 31 milyar liraya ulaşabilecek. Bu durum bütçe açığını 22 milyar, belediye açıklarını da 9 milyar lira artıracağı için Maliye Bakanlığı alternatif bir model arayışını sürdürüyor.

DAVA DİLEKÇESİ YAĞAR


Taşeron işçilerin işçi ve memur kadrolarına geçirilmesi yerine yeni bir kadro ihdas edilerek 4d statüsüne, yani 5’inci statüye alınması, taşeron şirketlere ödenen kârın da işçi maaşlarına eklenmesi seçeneğinde ise işçi maaşları yaklaşık 1.650 ila 1.750 lira civarına yükselecek. Bu durumda kamuya ilave personel yükü binmeyecek ve bütçe açığı artmayacak.
Ancak bu sefer de devletin 1.1 milyon kişinin açacağı ücret davalarıyla karşı karşıya kalacağından endişe ediliyor. Buna göre, kamuda kadro alan işçiler, aynı işi yapan diğer işçi ve memurların maaşlarını emsal gösterip “eşit işe eşit ücret” ilkesine uyulması ve maaşlarının eşitlenmesi talebiyle dava açabilecekler.