Suriyelilerin bu sürede en çok iş yaptıkları sektör ise tekstil ve konfeksiyon oldu. Suriyeliler tarafından birçok konfeksiyon atölyesi kurulurken işyerlerinin önüne de Arapça iş ilanları asılmaya başlandı. Yaşanan bu gelişme yerli tekstilcileri rahatsız ediyor. Bu işyerlerinin genel olarak kayıtdışı olduğunu savunan yerli atölye sahipleri ortaya çıkan haksız rekabetten şikayetçi.

SEKTÖRE ZARAR VERİYOR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı ve Hamaratlı Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Özhamaratlı, ülkelerinden kaçıp gelen Suriyelilerin kayıtdışı ve düşük maaşa çalıştığını söyledi. Özhamaratlı, “Bu durum hem kendilerini zor duruma düşürüyor hem de tekstil sektörümüze zarar veriyor” dedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise devletin resmi çalışma iznini alan firmaya, normal çalışan sayısının yüzde 10’unu asgari ücretten çalıştırma şartıyla Suriyeli, Afgan ve yabancı uyruklu göçmenlerden oluşturma hakkını verdiğini bildirdi.

TÜRKİYE'Yİ GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜYORLAR

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, tekstil ve hazır giyim sektöründe kalifiye elemanlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Mültecilerin Türkiye’de bir şeyler yapması gerektiğini ve onlara imkan tanınacağını belirten Karataş, “Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyorlar. Kendi ülkelerinde sermaye sahibiydiler ve büyük işler yaptılar. Türkiye’de kurdukları firmalar ile de ülkemize katkı sağlayacaklar” diye konuştu.