Kuzey Irak’ta yapılan referandumdan sonra savunma duvarları zayıflayan TL, ABD Başkanı Donald Trump’ın kurumlar vergisinde indirim planını açıklamasıyla dolar karşısında kayıplarını artırdı. Serbest piyasada dolar 3.5920 liradan, Euro ise 4.2140 liradan güne başladı. Artan gerilimi ve global piyasalarda doların değer kazanmasının etkisi ile kurlar atağa kalktı. Dolar, 3.5930 liraya kadar tırmanırken, Euro 4.2241 lirayı aşarak yeni bir rekor kırdı.

KAMPANYA BAŞLATACAK


London Capital Group analisti İpek Özkardeşkaya, referandumun Türkiye için “kötü haber” anlamına geldiğini belirterek “İlk aşamada dolarda 100 günlük hareketli ortalama olan 3.60 lira seviyesinin üzerine bir hareket olabilir” dedi. Dolar günü 3.5580 liradan, Euro 4.1960 liradan tamamladı.

Dün açıklanan büyüme rakamları da ABD ekonomisinde toparlanmanın güçlü olduğunu gösterdi. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 büyüyerek, yüzde 3 olan büyüme beklentilerini aştı. Vergi paketine ilişkin açıklama yapan Trump ise sermayeyi ABD’ye çekmek için kampanya başlatacaklarını söyledi. Trump’ın vergi reformu planında şirketlerin ülkeye getirdikleri kârlarından alınan vergide bir defaya mahsus muafiyet ön görülüyor. Plan, kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 20’ye indirilmesini, gelir vergisinde ise vergi dilimi sayısının yediden üçe düşürülmesi öngörülüyor. Trump’ın vergi reformu teklifinin önce Temsilciler Meclisi’ne, daha sonra da ABD Senatosu’na sunulması bekleniyor. Teklifin ABD Kongresi’nden geçmesi halinde bu yıl sona ermeden Trump tarafından imzalanarak yasalaşması öngörülüyor.

BORSADA TEPKİ ALIMLARI VAR


Borsa İstanbul, yüzde 0.07lik hafif düşüşle 101.150 puandan başladı. Hükümetin açıkladığı finansal şirketler için kurumlar vergisinin yüzde 22’ye yükseltilmesi ile banka hisselerinde önceki gün yaşanan sert satışlar, yerini tepki alımlarına bıraktı. Bankacılık endeksi günü yüzde 2.2yükselişle 165.817 puandan tamamlarken, BIST 100 endeksi günü yüzde 1.4 yükselişle 102.651 puandan kapattı.