Türkiye, dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biri. Ancak terör olayları ve otoriterleşme nedeniyle ülke imajının kötüleşmesi İstanbul başta olmak üzere Türk turizm kentlerinin hızla uluslararası arenada gerilemesine yol açtı. Londra merkezli piyasa araştırmaları şirketi Euromonitor International’ın “İlk 100 Şehir Destinasyonları Sıralaması” raporunda İstanbul, 2016’daki 9 milyon 174 bin turist sayısıyla 15’inci sırada yer aldı. İstanbul’un bu yıl ise turist sayısının 8 milyon 642 bine düşmesiyle 19’uncu sıraya gerileyeceği tahmin edildi.

AVRUPA’NIN EN DÜŞÜĞÜ

Oysa İstanbul, aynı kuruluşun önceki raporlarına göre, 2015’te 12 milyon 414 bini bulan turist sayısıyla 8’inci sırada yer almıştı. Yani İstanbul’daki turist sayısı 2016-2017 arasında yüzde 5.8 düşerken, 2015-2017 döneminde düşüş yüzde 30’u buldu. Raporda, İstanbul’un Avrupa bölgesinde en çok düşüş yaşayan kent olduğu kaydedildi. Buna rağmen İstanbul, Avrupa bölgesinde Londra, Paris ve Roma’nın ardından en çok turist çeken şehir olmayı başardı. İstanbul’u 8 milyon 182 bin turistle Çek başkenti Prag ve 7 milyonun biraz üzerindeki turist sayısıyla İspanya’nın Katalonya bölgesinin merkezi Barselona izledi.

Rapora göre, Antalya’da turist sayısının bu yıl, 2016’daki 6 milyon 173 bin kişi seviyesinden 6 milyon 457 bine çıkması beklenirken, bu cılız artış Türkiye’nin turizm markası olan şehrin sıralamada 29’unculuktan 31’inciliğe gerilemesini engelleyemeyecek.

ANTALYA CANLANAMADI

İstanbul ve Antalya’ya gelen turist sayısının azaldığına dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Komşu ülke Suriye’de devam eden savaş, IŞİD ve PKK’nın terörist saldırıları ve Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle Türkiye çalkantı içinde. Ülkenin güvenli ve misafirperver bir yer imajı, Nisan 2017’deki referandum sonucuyla biraz daha yara aldı.”

Gürcü turistlerin ilgi gösterdiği belirtilen Artvin’in bu yıl turist sayısını 2.5 milyonun üzerine çıkararak sıralamada 4 sıra birden yükselip 81’inci olacağı tahmin edildi. Yıllık turist sayısı 3 milyona yaklaşan Edirne’nin ise 71’inci olacağı öngörüldü.

Şehirlere gelip 24 saatten fazla zaman geçiren uluslararası yolcuların esas alındığı raporda Bodrum, Fethiye ve Uludağ gibi kıyı ve kayak merkezleri değerlendirme dışı bırakıldı.

11szt10a_ant_ist_izm_ank_adn_trb

Turist yoğunluğu alarmı


DÜNYA genelinde 2016 yılında 1.2 milyarı aşkın tatil yapıldığı belirtilen raporda, 100 şehre yapılan turistik seyahatlerin sayısının ise 558 milyonu bulduğu kaydedildi. İspanya’daki Barselona, İtalya’daki Venedik, Yunanistan’daki Santorini ve Hollanda’daki Amsterdam’ın turist yoğunluğunu azaltmaya yönelik önlemler aldığı kaydedilen raporda, Antalya’da da turist sayısının çok olmasına rağmen, yüzölçümü genişliğine göre yerli nüfus azlığının sorun çıkmasını engellediği belirtildi. İstanbul’un yüzölçümünün ise turist sayısını karşılayabilecek büyüklükte olmasına rağmen, yerli nüfusun yoğun olduğuna dikkat çekilerek, “Açık yerlilerin algısı ve gezginlerin yönlendirilmesi, aşırı kalabalığın kontrolünde önemli role sahip” denildi.