Olağanüstü Hal kapsamında geçen ocak ayında yayınlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile maketten konut satışında tüketicinin aleyhine, müteahhitlerin lehine değişikliklere gidilmişti.

Söz konusu düzenlemeler dün Resmi Gazete’de yayımlanan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme 11 Mart 2017 tarihinden sonra imzalanan sözleşmeler için geçerli olacak.

Maketten konut satışında tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden 36 aya kadar dönme hakkı süresi 24 aya indirilirken, ödenecek tazminat miktarı da artırıldı. Buna göre, konut üreten inşaat firmaları, sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, 3 ila 6 ay arası için yüzde dördüne, 6 ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 dört ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek.

İADE SÜRESİ UZADI


Eski düzenlemede tazminat miktarı yüzde 2 ile sınırlandırılmıştı. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masrafları da vatandaştan alacak.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Düzenlemenin eski halinde bu süre 90 gündü. Satıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi, bir konutun birden fazla tüketiciye satılması, alıcının ölmesi, tüketicinin kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ve müteahhidin bu durumdan dolayı sözleşmeyi yenilemeye yanaşmaması durumunda ise tüketici sözleşmeden dönme hakkını vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında herhangi bir bedel ödemeksizin kullanabilecek.