FETÖ’den aranan kaçakları koruduğu gerekçesiyle ilişkilerin gerildiği Almanya’nın, Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, mimarı Alman olan ve yıkılma tehdidi altında bulunan Saraçoğlu mahallesini ziyaret etti.

FOTO:SÖZCÜ - Yavuz ALATAN FOTO:SÖZCÜ - Yavuz ALATAN


Erdmann, “Saraçoğlu Mahallesi Türkiye ve Almanya’nın ortak değeri. Bu ortak değere sahip çıkmak ve bu iki halkın kültür birlikteliğine katkı sağlamak lazım’’ dedi.

FOTO:DHA FOTO:SÖZCÜ/ Yavuz ALATAN

"ÇOK ÖZEL KORUNMALI"


Saraçoğlu Mahallesi’nin Alman mimarı Alman Paul Bonatz’ı da anan Büyükelçi, mahalle içindeki sokaklarda dolaştı ve binaları inceledi.

FOTO:SÖZCÜ - Yavuz ALATAN FOTO:SÖZCÜ - Yavuz ALATAN


Büyükelçi şunları söyledi: “Burası 1920’li yıllarda Alman mimar tarafından tasarlanmış ve çok özel bir yere sahip. İnsani boyut açısından da önemli. Çünkü burada gökdelenler yok. Aynı zamanda doğal yapı açısından da değerli. Ağaçlar ve önemli bitki örtüsü var. Korunmaya değer bir mahalle. Buradaki binalardan birinde mahallenin geçmişini anlatan bir müze yapılabilir. Burada yaşamını geçiren insanların anıları da hâlâ canlı”

FOTO:SÖZCÜ- Yavuz Alatan FOTO:SÖZCÜ- Yavuz Alatan


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da yaptığı açıklamada, “Saraçoğlu Mahallesi’nin kente kazandırılması tanıtımı ve bu kültürün Türkiye ve Almanya’da paylaşılması için büyükelçi ile bir görüşüp birlikte ziyaret ettik. İşbirliğimiz devam edecek’’ dedi.

HIRSIZLAR TALAN ETTİ


Mimarlar Odasının yıkılmaması için hukuki mücadele sürdürdüğü Saraçoğlu mahallesi, Türkiye’nin ilk toplu konut alanı olarak inşa edilmişti. Saraçoğlu Mahallesi’nde boşaltılan binaların içi talan edilmiş durumda. Binaların çatılarındaki saçak ve kiremitler, hırsızların yağmasından nasibini aldı.