Programda, "en önemli iç düşman" olarak FETÖ ortaya konuluyor ve 15 Temmuz darbesini "yapanlar" ile bunlara "yardım ve yataklık edenlerin ortaya çıkarılması namus borcu" olarak ifade ediliyor. İyi Parti programında, FETÖ dışında, PKK ve "Selefi Cihatçı Örgütler" ile de mücadele sözü verilerek, şöyle deniliyor;

"FETÖ benzeri bir kalkışmanın bir daha yaşanmaması için her türlü tedbir alınacak ve en önemli iç düşman olan FETÖ ile gerçek ve uzun vadeli bir mücadele başlatacaktır"

"KÜRT SORUNU" YERİNE "DOĞU VE GÜNEYDOĞU SORUNU"


İyi Parti programında Kürt sorunu yerine, "doğu ve güneydoğu sorunu" ifadesinin kullanılması da dikkat çekti. Programda, sorunun çözümü için "eşit vatandaşlık" ile, "sağlam demokrasi ve özgürlük ortamı" vaat edildi. Çözüm için bir yandan "terör örgütüne karşı tavizsiz silahlı mücadele" diğer yandan ise, "toplumsal alana pozitif müdahaleler" ve "bölge halkıyla kucaklaşma" temel politika yöntemleri belirleniyor.

"PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNMEK"


Parti programında, partinin amaçları arasında "parlamenter sisteme geri dönmek" de yer alıyor. Bu alanda "devlet gücünün tek bir kişide toplanması, güç zehirlenmesine yol açar" cümlesi de dikkat çekiyor.

"MİLLİYETÇİLİĞİ KÜLTÜR VE EKONOMİYE TAŞIMAK"


Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Hoca Ahmet Yesevi'nin adlarının anıldığı programda, en dikkat çeken cümlelerden biri, ilkeler bölümünde yer alıyor. Parti ilkeleri arasında, "milliyetçiliği Milliyetçiliği kültürel ve ekonomik alanlara taşıma" ile "Farklılıklara saygılı olmak" alt alta duruyor.

"KHK İLE YÖNETİME SON"


Parti programında ayrıca, İyi Parti'nin iktidara gelmesi halinde, "KHK ile yönetime derhal son vereceğiz" vaadi de yer alıyor. Seçimlerde barajın yüzde 5 olması gerektiğinin ifade edildiği parti programında, Meclis'te "100 Türkiye milletvekili" olması, bunların baraja bakılmadan, partilerin aldıkları oy oranına göre belirlenmeleri önerisi de yer alıyor.

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN ÖN SEÇİM


İyi Parti milletvekili seçimleri için "ön seçim" vaadinde de bulunuyor; Parti programında "Kontenjan milletvekili adayları haricindeki adaylar üyeler tarafından doğrudan seçilebilecektir" deniliyor.
Parti programında, Milletvekili dokunulmazlığının ise kürsü masuniyeti dışında tümüyle kaldırılacağı vaadediliyor.

"ATATÜRKÇÜ EĞİTİM"


Parti programında eğitim bölümüne de önemli yer ayrılmış durumda; Atatürkçü eğitim vaadi yer alıyor, "Çocuklarımızın çağdaş, Atatürkçü, milli değerlere sahip iyi insan olarak yetiştirilmeleri ve iyi okullarda, iyi eğitim almaları amacıyla okullarımızın günümüzün gerektirdiği teknolojik, bilimsel, sosyal ve kültürel alt yapı standartlarına sahip olması sağlanacaktır" deniliyor.

"SANSÜR KRİTERİ AB OLACAK"


Parti programında "halkın haber alma hakkı" ve özgür medya da geniş yer tutarken, gazetecilik faaliyetlerinin sınırları şu şekilde belirlendi;
"Yayıncılık ve gazetecilik faaliyetlerinin; toplumu, ülkeyi ve devleti hedef almasına, kişilerin özel yaşamına ve mahremiyetine girmesine, ahlaki sorunlara kaynaklık etmesine izin verilmeyecektir."
Programda ayrıca "Partimizin iktidarında, sansür konusunda AB kriterleri esas alınacaktır" cümlesi de dikkat çekti.

[old_news_related_template title="Meral Akşener'in partisinde son dakika: Türk siyasetinde yeni dönem" desc="Meral Akşener'in yeni partisi kuruldu. Son dakika bilgisine göre; partinin ismi 'İyi Parti' olarak açıklandı. Partinin sloganı ise 'Türkiye iyi olacak' şeklinde belirlendi. Şu anda Ankara'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yeni partinin ilk kongresi yapılıyor. İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/aksener-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/iyi-parti-kuruldu-2062542/"]

DİYANET SİYASİ ETKİDEN ARINDIRILACAK; ALEVİLİK İÇİN "ARAŞTIRMA MERKEZİ" KURULACAK


İyi Parti programında yer alan vaatlerden biri de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "her türlü siyasi etkiden arındırılması".
Programda, Alevi kültürünün inanış ve uygulamalarını, sözlü ve yazılı kaynakları esas alarak çalışacak bağımsız bir “Araştırma Merkezi“ kurulması da yer aldı. "Ülkemizde ve ülke sınırları dışında bulunan Alevi kültür mirasının envanteri çıkarılacak, tahrip olan eserlerin restorasyonu yapılacaktır. Alevi inanç önderlerine yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenecektir" denildi.

"YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURULU" KURULACAK; YOLSUZLUĞA ZAMAN AŞIMI KALKACAK


Parti programında, "Yolsuzlukla mücadele kurulu"oluşturulması ve yolsuzluk suçlarında "zaman aşımının kaldırılması" da yer alıyor.

"GENELKURMAY, MSB'YE BAĞLANACAK"


İyi Parti programında dikkat çeken bir başka unsur ise, Genelmurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı yerine, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması. Programda, "Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığına, Kuvvet Komutanlıkları da Genelkurmay Başkanlığına bağlanacaktır. Başkomutanlık TBMM’nin uhdesinde olacaktır. Barış döneminde Başkomutanlık Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilecektir. Savaş döneminde ise Başkomutanlık görevini fiilen Genelkurmay Başkanı yürütecektir" ifadesi yer aldı.

"15 TEMMUZ'A İSTİHBARAT ZAAFI NEDEN OLDU"


İyi Parti'nin programında, istihbarat konusunda da önemli yer ayrıldı. Programda, 15 Temmuz'un yaşanmasına "istihbarat zaafiyetinin neden olduğu" ifade edilerek, "Millî İstihbarat Teşkilatı öncelikle dış istihbarattan sorumlu olacak şekilde yeniden teşkilatlandırılacak ve Başbakanlığa bağlı olarak çalışacaktır. İç ve dış istihbaratın koordinasyonu Başbakanlık bünyesinde oluşturulan merkez vasıtasıyla sağlanacaktır" denildi.

"GES KOMUTANLIĞI GENELKURMAY'A BAĞLANACAK"


Programda ayrıca, AKP döneminde MİT'e devredilen Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın (GES Komutanlığı) güçlendirilerek yeniden Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanması vaadi de yer aldı. Askeri istihbaratın ise, yine "askeri personel" tarafından yapılması da programa konuldu.

DIŞ POLİTİKADA "ORTADOĞULULAŞMA" BİTECEK, "MUASSIR MEDENİYET" ÜLKÜSÜ YENİDEN GELECEK


Dış politika hedefleri için ise İyi Parti, "ortadoğululaşma yarışına son verilmesi" ile "muassır medeniyetlere ulaşma ülküsünün" yeniden hakim olmasını programına koydu.
AB ile ilişkiler konusunda ise, "Sonuçsuz, tüketici, yıpratıcı mevcut sözde AB tam üyelik sürecinin Avrupa’ya son yıllarda hâkim olmaya başlayan içe dönük ırkçı anlayışın etkisinden kurtarılarak yeni bir ilişki zemininde tanımlanması sağlanacaktır" vaadi yer aldı.