Kerkük'te neler oluyor? Kerkük nerede? Dün akşam saatlerinden itibaren Kerkük ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Bağdat hükümeti Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'yi Kerkük'e yerleştirmekle suçladı, "savaş ilanıdır" dedi. Yapılan açıklamada Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin Irak merkezi hükümeti otoritesine bırakılması da istendi. Mesut Barzani'nin Basın Danışmanı Vahal Ali, iddialarla ilgili olarak Reuters'a açıklamalarda bulundu. Vahal, "İddialar doğru değil. Kerkük'te PKK yok, yalnızca Peşmerge var" ifadelerini kullandı.

KERKÜK'TEKİ PKK VARLIĞI SAVAŞ İLANIDIR

Irak merkezi hükümet, Barzani yönetimi PKK’yı Kerkük’e yerleştirmekle suçladı.
Bağdat hükümeti’nden yapılan açıklamada “Kerkük’teki PKK varlığı savaş ilanıdır” denildi. Mesut Barzani’nin Basın Danışmanı Vahal Ali, iddialarla ilgili olarak Reuters’a açıklamalarda bulundu. Vahal, “İddialar doğru değil. Kerkük’te PKK yok, yalnızca Peşmerge var” ifadelerini kullandı.

IRAK ORDUSU KERKÜK'E İLERLİYOR

Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tazehurmatu’dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi. Sputnik’te yer alan habere göre; açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu ifade edildi.



KERKÜK NEREDE?

Kerkük, Irak'taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Ülkenin başkenti Bağdat'ın 236 km kuzeyinde, Erbil'in 83 km güneyinde, Musul'un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye'nin 97 km batısında, Tikrit'in 116 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Günümüzde şehrin büyük çoğunluğu Kürtler, Araplar ve Türkmenler'den oluşmaktadır. Eski Asur başkenti Arrapha bölgesinde yer alan Kerkük, 5000 yıllık harabeleri üzerinde, Khasa nehri yanında yer alır. Arrapha, MÖ 10 ve 11. yüzyıllarda Asurlular döneminde çok büyük bir öneme kavuşmuştur. Stratejik ve coğrafik önemi nedeniyle şehir, üç imparatorluk için adeta bir savaş meydanıydı; Asur imparatorluğu, Babil ve Med imparatorlukları, ki hepsi şehri belirli zamanlarda yönetmiştirler.

Kerkük çok geniş bir şekilde yayılmış ve karışmış bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde şehir merkezi çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu, Kürtler de taşranın çoğunluğunu oluşturuyordu.Şehir özellikle 20. yy'da daha dramatik değişimler deneyimlemiştir. Kürtler, Türkmenler ve Araplar bu bölgeye dair sahiplik iddialarında bulunmakta ve iddialarını destekleyecek tarihi bilgi ve verilere sahip olmaktadırlar.

Tarihi olarak, şehir her zaman Kürtler ve Türkmenler tarafından kültürel bir başkent olarak atfedildi. 2010'da Irak Kültür Bakanlığı tarafından Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirildi.

Şehirde günümüzde etnik kökeni Kürt, Türkmen, Arap ve belirli ölçüde Süryani olan insanlar yaşamaktadır.