Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının ev sahipliğinde 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü nedeniyle bu gece Ankara'da bir dizi tören düzenleniyor. ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Törenleri Gece Programı’ başlığını taşıyan programa göre 1. Meclis binası önünden gece başlayacak yürüyüş, TBMM Tören Alanı’nda son bulacak.  Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmamı Ali Tel tarafından Kuranı Kerim ve dua okunacak. Program, saat 04.50’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki camide kılınacak sabah namazıyla devam edecek.

davetiyeSON DAKİKA DEĞİŞİKLİĞİ... PROTOKOL KONUŞMALARI ÇIKARILDI


Programda gece bölümü için siyasi partilere gönderilen davetiyede ‘protokol konuşmaları’ başlığı altında bir bölüm bulunuyor ve burası için “TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi parti grup başkanları”
ifadesi yer alıyordu. O bölümün bugün saat 13:00'da toplanan ve 14:30'da sona eren Meclis Özel oturumunun ardından programdan çıkarıldığı belirtildi. Yani gece programında sadece TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşacağı açıklandı.

CHP TEPKİ GÖSTERDİ


CHP de bu değişikliğin ardından programa katılmama kararı aldı.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu 15 Temmuz özel oturumunda Erdoğan'a yüklendi" desc="TBMM, hain darbe girişiminin birinci yıldönümü vesilesiyle özel oturumda toplanıyor. Oturuma AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılıyor. Erdoğan salona girerken; CHP ve HDP'li vekillerin ayağa kalkmadıkları gözlendi. Diğer liderler gibi 10 dakikalık konuşma hakkını bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, locada oturan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönerek çok sert eleştirilerde bulundu. Oturumda TBMM Başkanı ile HDP temsilcisi arasında da tartışma yaşandı. MHP lideri Bahçeli ise tarihi oturumda yine CHP'nin Adalet Yürüyüşü'nü eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/meclis-15-temmuz-birinci-yil-ozel-oturumu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/15-temmuzun-birinci-yili-meclisten-canli-yayin-1933358/"]
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kendilerine TBMM başkanlığı tarafından üç tane davetiye gönderildiğini belirterek, birincisinin 6 Temmuz tarihinde bildirildiğini söyledi.Tezcan, “Bu davetiyelerin bir numaralı olanı 6 Temmuz'da bildirildi. Bu davetiye sadece bugün saat 13.00 de özel oturuma çağrı yapan davetiye. Sonra basından bir başka program daha öğrendik. Bu haber 12 Temmuz tarihlerinde basında yazıldı. Biz buna derhal itiraz ettik, karşı çıktık. ‘TBMM eklentilerinde, TBMM himayesi dışında bir toplantı yapılamaz’ dedik. TBMM’de resmi programı olur. ‘Ana muhalefet partisini dışarıda bırakacak bir program yapılamaz’ dedik. Meclisi, milleti bölmeyin dedik.

Meclis Başkanı, bizim bu açıklamamızdan sonra alelacele bu programı gönderdi. Bu programda siyasi parti başkanlarının konuşma yapacağı program. Ne zaman göndermiş 13 Temmuz’da. Açık biçimde 02.32 TBMM’de grubu bulunan partilerin başkanlarının konuşma yapacağı söyleniyor. Biz bunun üzerine bu programa katılacağımızı ifade ettik. Çünkü biz TBMM’yi milletin meclisi olarak biliyoruz ve görüyoruz” ifadelerini kullandı.

"KONUŞMASINDAN KORKMUŞLAR"

Tezcan, akşam TBMM’deki programda Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı’nın konuşacağının söylendiğini aktararak, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından korkmuşlardır. Gizlenen gerçeklerin söylenmesinden ve ifşa edilmesinden korkmuşlardır. Halkın 15 Temmuz'unu Sayın Kılıçdaroğlu bugün TBMM konuşmasında dillendirmiştir. Halkın 15 Temmuz'unu unutturulma çabalarına imkan vermeyeceğiz. Bu program değişikliğinden sonra bugün Meclis’teki programa Sayın Genel Başkanımız katılmayacaktır. Bizim gerçeği ifade etmemizden korkuyorlar” dedi.