Zeytinburnu'nda çöken binanın daha önce boşaltıldığı, ancak kaldırımdan geçenlerin çöken parçaların altında kalmış olabileceği belirtiliyor. Çöken binanın bitişiğinde bir benzin istasyonu bulunuyor. İşlek bir caddede bulunan binanın çevresinde banka ATM'leri ve altında ise bir zincir market bulunuyordu.



İtfaiye ve arama kurtarma ekiplerinin çalışması sürüyor.



Çökmenin ardından yaşananlar çevredekiler tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

resimid_2977559

ENKAZDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi'nde bina, saat 16.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle çöktü. Çöken binanın 56 daireli olduğu 2015 yılının aralık ayında boşaltıldığı, ancak kaldırımdan geçenlerin çöken parçaların altında kalmış olabileceği bildirildi. Çökmenin ardından olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi. Şu ana kadar 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 17 kişi ise yaralı olarak hastaneye götürüldü. Caddede su, elektrik ve doğalgaz akışı kesildi.

 

zb8801 Binanın çökmeden önce boşaltıldığı belirtiliyor.


BİRİ ÇOCUK İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Olay sırasında kaldırımda bulunduğu belirtilen Mehmet Akbaş (60) ile 5 yaşındaki Mehmet Özdener'in cenazeleri enkaz altından çıkartıldı.


 

Bu arada, çökme sonucu binanın yanındaki akaryakıt istasyonu, çevre binalarda ve çok sayıda araçta hasar oluştu. Ekipler, geniş bir alana yayılan enkazın altında birinin bulunup bulunmadığını araştırıyor.

ARAMA KÖPEKLERİ ENKAZDA CANLI İZİ ARIYOR

Öte yandan, AFAD ve UMKE olmak üzere itfaiye ekipleri binada arama-kurtarma çalışmalarıyla molozları kaldırması aralıksız devam ediyor. Ayrıca canlı veye cansız birileri olması ihtimaline yönelik arama-kurtarma köpekleri enkazda dolaştırılarak bir iz bulması için kullanıldı.

VALİ ŞAHİN: 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 17 KİŞİ YARALANDI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Zeytinburnu'nda çöken bir binada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Zeytinburnu'na 7 katlı bir binanın çökmesinin ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile geldiği olay yerinde enkaz arama çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Şahin, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

ENKAZ ALTINDA KALAN İKİZLERDEN MEHMET ÖZDENER (ÇİZGİLİ KAZAKLI) HAYATINI KAYBETTİ.


Vali Şahin, olayda 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "2015 yılında tamamen tahliye edilen bir bina bugün maalesef çökmüştür. Enkaz altında kalan toplam 19 vatandaşımızdan 1 tanesi enkaz altında vefat etmiş, 1 vatandaşımız hastanede vefat etmiş. 17 yaralımız hastanelere taşınmış. Bunlardan da şu anda 14'ünün tedavileri devam ediyor. Bu tedavileri devam eden hastalarımızın hiçbirinin hayati tehlikesi bulunmamakta. Kısa sürede taburcu olabilecek yaralılarımız. Şu anda enkaza 95 arama kurtarma ve diğer görevli teknik personel müdahale etmiştir. 24 araç ve 4 arama köpeğiyle birlikte burada enkaz arama kurtarma çalışmaları yürütülmektedir. Burada hem Büyükşehir Belediyemizin hem AFAD İl Müdürlüğümüzün ekipleri ortaklaşa seri bir çalışma yürütmekteler" dedi.


ÇEVREDEKİ 21 BİNA BOŞALTILDI

Binanın boş olduğunu belirten Vali Şahin, "Bina riskli bir bina olduğu için boşaltılmış. Hukuki durumu belli bir süreç alıyor. Binanın yıkımı ve yeniden yapımı ile ilgili mal sahiplerinin kendi aralarındaki bugüne kadar maalesef mutabakat sağlayamamaları nedeniyle bugüne kadar gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Vali Şahin, çöken binanın çevresindeki binaların da tedbir için boşaltıldığını belirterek, Çevresindeki 21 bina tahliye edildi. Burada oturan vatandaşlarımız bizim kamu misafirhanelerimize ya da kendi imkanlarıyla kendi akrabalarını yanlarında ikamet etmek üzere yerleştirildiler. Bundan sonra detaylı çalışmalar devam edecek" dedi.

"BAŞKALARININ İKAMET ETTİĞİNE DAİR ÖYLE BİR BİLGİ YOK"

Binada Suriyeli mültecilerin kaldığı yönündeki iddiaları değerlendiren Vali Şahin, "Ben de aynı soruyu arkadaşlara sorarak cevap almaya çalıştım. Başkalarının ikamet ettiğine dair öyle bir bilgi yok. Ama her ihtimali değerlendirerek arkadaşlarımız enkaz altı aramalarına çalışıyorlar. Yapılan teknik ve köpekli incelemelerde bir hayat belirtisinin olmadığı kanaatleri var ama daha detaylı çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.



BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın şunları söyledi: "56 daireli bir bina. Daha önce tahliye edilmişti. Bu bina 1993 yılında yaptırılmış, 1997'da da iskanı alınmış bir bina. Binanın durumuyla ilgili bizlere duyum gelmişti ve araştırma yaptık. Yaklaşık bir yıl önce 2015 24 Aralık tarihinde biz binayı tahliye ettik. Ve o süreç de zaten zor bir süreçti. Tahliye konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştık. Ama Allah'tan o sıkıntıları göğüsleyip tahliye etmiştik. yoksa çok büyük sıkıntı yaşardık.Tahliye edilmesinde zorlanmışız. Yıkılıp yeniden yapılması gereken bir binaydı. Muhtemelen daire sahiplerinin kendi aralarında anlaşamamış olması yüzünden yıkılmamış olabilir. Bizim görevimiz tahliye etmektir. Allah'tan boşken çöktü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı günüydü bugün, burada olayla ilgili duyumu aldık. arkadaşlar olay mahallinde umuyoruz bir can kaybı yoktur."

 



BİNADA EVSİZ SURİYELİLER Mİ KALIYORDU?

ZEYTİNBURNU'NDA ÇÖKEN BİNANIN ÇÖKMEDEN ÖNCEKİ FOTOĞRAFI ORTAYA ÇIKTI.


Belediye Başkanı Aydın, 'Tahliye edilen binada Suriyeliler mi yaşıyor?" sorusuna "Şu an bana ulaşan bir bilgi yok" yanıtını verdi. Aslan " Tehlike olduğu zaman daire sahiplerinin aralarında anlaşması mı gerekir? Yoksa bir adım atılabilir miyidi?" sorusuna yanıt verdi: "Resmen adım attık biz, biz zorla binayı tahliye ettik. "Benim binam sağlamdır, binamda sıkıntı yoktur" Hatta binadan örnek almanız gerekiyor, onda bile sıkıntılar yaşıyorsunuz. Ben bu binayla ilgili anlatacak olsam herhalde bir saat konuşmam gerekirdi. Deprem olmadan yıkılan bir bina... Bu bina bir örnek teşkil etmeli. 1993'te ruhsatlı bir bina. Devlete göre bu bina sağlam, devlete göre bu bina iskan edilebilir, kullanılabilir. Her şeyi dört dörtlük anlamındadır. İşte hep onu ifade ediyoruz. 99'dan önce 97 deprem yönetmeliği vardı, o yönetmelik değişti. Yeni kabullere göre 2000'den önce yapılmış binaların büyük bir çoğunluğu çürük. Bu sadece İstanbul için değil. Tüm Marmara, Türkiye için. Biz Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm için ciddi anlamda mücadele ediyoruz. İşte yaşanan bu olay, halkımızın bize destek vermesi, bütün partilerin STK'ların çürük binaların yeniden yıkılıp yapılmasıyla iglili bir araya gelmesini arzu ediyorum. Ben 16 yıldır kentsel dönüşüm çalışmasını sürdürmeye çalışan birisi olarak karşılaştığım zorlukları biliyorum."