Batı Ontario Üniveristesi'ndeki bilim insanları ilginç bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmada gösterildi ki, ölüm sırasında kalp ve nabız duruyor ancak beyin aktiviteleri devam ediyor. Peki beyin ölümü, organ nakli gibi konular tekrar değerlendirilecek mi?

Yapılan klinik çalışmalarda, yoğun bakımda yatan hastalar incelendi. Klinik olarak öldüğü açıklanan 4 hastadan birinin beyin faaliyetlerinin, hastaların kalbi durduktan sonraki 10 dakika boyunca devam ettiği görüldü. Deneklerden alınan verilerinse, derin uyku halindeki beyin dalgalarıyla benzerlik gösterdiği açıklandı.

Bu durumun nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yok ancak araştırma ‘ölüm sonrası’ hakkındaki tartışmaları da alevlendirmiş durumda. Peki yeni ölmüş bir hastadan organ nakli yapmak etik olarak farklı bir boyutta değerlendirilecek mi?

[old_news_related_template title="Beyin yorgunluğuna iyi gelen besinler" desc="Son zamanlarda bu yakınmaları çevremizden sık sık duyuyoruz: Çok unutkanım, dinlenemiyorum, dikkatim hemen dağılıyor. Bu belirtilere sebep olabilecek pek çok etken var çevremizde. Öncelikle iş dışında geçirilen vaktin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Nörolog Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, bu sorundan kurtulmak için yememiz gerekenleri sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/beyin-yorgunlugu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/beyin-yorgunluguna-iyi-gelen-besinler-1625191/"]

[old_news_related_template title="Aşk nedir? Kime aşık oluyoruz?" desc="Aşk, insandaki en yüce duygu... İnsan türünün devamlılığını sağlarken birçok parametreden de etkileniyor. Bu nedenle herkese aşık olmuyoruz. Peki kime aşık oluyoruz? Aşk neden var? Aşkın bir ömrü var mı? İlk görüşte aşk var mı? İstisnasız herkesin yaşadığı, kendisi gibi acısı da büyük olan aşkın nörobiyolojisini Oytun Erbaş'a sorduk. Erbaş, aşkın bilimsel açıklamasını yaparken, günümüzde kurulan yanlış ilişki biçimlerine de ışık tutuyor hatta aşkı daha güzel ve daha yoğun yaşamanın ilginç bir formülünü veriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/ask-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/ask-nedir-kime-asik-oluyoruz-1678625/"]