Dondurulmuş patates, mantı, çikolata, kek, bisküvi, bebek maması, bebek bezi, ruj, temizlik malzemeleri... Palm yağının bu kadar çok alanda kullanıldığı, son zamanlarda ortaya çıkan tartışmalarla daha çok dikkatimizi çekti. Bu yağ ile ilgili tartışmaların odağı ise kanserojen olup olmadığı noktasında gelişirken, Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki palm yağı içeren ürünlerin araştırılması için 'Palm yağı zararlı mı?' araştırması başlattı. Konu ile ilgili görüşlerini belirten Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay ise "Palm yağı karalamaları çevreci lobinin işi" diyerek, palm yağının ayçiçeği yağından bile daha az zararlı olduğunu belirtti.

[custom_content title="10 BİNLERCE İNSAN AYÇİÇEK YAĞINDAN EKMEK YİYOR" desc="Ayçiçeği, Türkiye'de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Özellikle Trakya Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeğinin ekim alanının artırılması gerektiğini belirten uzmanlar, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminde dünyada önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. Türkiye yıllık olarak yaklaşık 700 bin ton ayçiçek yağı tüketilirken, bunun 450 bin tonluk kısmını yerli üretim. Bu bitkinin üretiminde ise yaklaşık 200 bin kişi çalışıyor. Üstelik bu rakama fabrika ve üretim tesislerindeki çalışanlar dahil değil. "]


"PALM YAĞI, DİĞER SIVI YAPILARDAN DAHA KÖTÜ, TÜM KATI YAĞLARDAN DAHA İYİ"

Prof. Akbay, son günlerde gündeme gelen palm yağının sağlığa etkileri konusunda başlatılan tartışmaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Akbay, "Palm yağı, trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor ve bunlardan daha sağlıklı. LDL kolesterole etkisi bakımından diğer sıvı yapılardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi" diye konuştu.

"AYÇİÇEK YAĞI, PALM YAĞINDAN DAHA KANSEROJEN"

Palm yağının, ayçiçek yağından daha riskli olmadığını öne süren Prof. Akbay, şu açıklamalarda bulundu:"Palm yağına yönelik, kalp sağlığına dair atıflar, doymuş yağ oranının, diğer sıvı yağlardan yüksek olmasından sebepleniyor. Ancak, Palm yağı, yine de trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor ve bunlardan daha sağlıklı. LDL kolesterole etkisi bakımından, diğer sıvı yağlardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi. Kızartma, patates kızartması ve kanser ilişkisine gelince, burada konu, kızartma ile gliserol'ün yıkımından kaynaklanan 'Akrolein' adındaki kanserojen maddeye dayanıyor. Ancak, yapılan araştırmalar, kızartma sırasında, Ayçiçek yağından açığa çıkan akrolein oranının, Palm yağından daha yüksek olduğunu belirlemiş. Yani kızartma için kullanılan Ayçiçek yağı, Palm yağından daha kanserojen. Türkiye'de piyasada satılan yüzlerce üründe mevcut bulunan Palm yağının, diğer yağlardan daha tehlikeli değil. Palm yağı karalamaları çevreci lobinin işi"Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açısından palm yağına ilişkin bir kısıtlama kararı olmadığını; ancak bakanlığın bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

DHA

[old_news_related_template title="Bakan Akdağ: 'Palmiye yağı konusunda duyarlıyız'" desc="Kanserojen riski taşıyan palmiye yağıyla ilgili SÖZCÜ'ye konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Denetimi Tarım Bakanlığı yapıyor biz de destek veriyoruz” dedi ve vatandaşlara tavsiyelerini sıraladı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/recep-akdag-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/bakan-akdag-palmiye-yagi-konusunda-duyarliyiz-1632705/"]

[old_news_related_template title="Palm yağı hangi ürünlerde kullanılıyor? Palm yağının özellikleri neler?" desc="Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor. Peki bebek ürünlerinde bile kullanılan bu yağın kanserojen olup olmadığından emin miyiz? Bu tartışmalar üzerine konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de palm yağı kullanılan ürünlerin araştırılacağını belirtirken, 'Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.' açıklamasını yaptı. Biz de konuyu beslenme ve dermatoloji uzmanına sorduk: Palm yağı neden bu kadar rağbet görüyor ve hangi durumlarda tehlike barındırıyor? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-cekirdegi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/palm-yagi-hangi-urunlerde-kullaniliyor-palm-yaginin-ozellikleri-neler-1624494/"]

[old_news_related_template title="Palm yağı nedir? Palm yağı kanserojen mi? Mantıda ve patateste bile var!" desc="Son günlerde medyada Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları gittikçe yoğunlaşıyor. Palm yağının kanser tehlikesi barındırıp barındırmadığı konuşulurken, marketlerdeki bir çok ürünün içeriğinde bu yağın olduğunu görüyoruz. Kek, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerin yanında dondurulmuş olarak satılan mantıda ve patateste bile palm yağı kullanılıyor. Bunların dışında şampuan, cilt losyonu ve sabun gibi bakım ürünlerinde de kullanılan palm yağı kanserojen mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-yagi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/palm-yagi-nedir-palm-yagi-kanserojen-mi-mantida-ve-patateste-bile-var-1620797/"]