AKP’ye göre “komünistler kalkınma istemez”. Onlar her yatırıma hayır der. Algı yönetme çerçevesinde medyaya servis edilen haberlere göre, hükümet üyelerimiz, has komünistler ülkesi Vietnam sokaklarında tebdil dolaşıp etrafa gülücükler saçarken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, arkadaşlarına “Müjde! Türkiye milli gelir büyüklük sıralamasında dünya 13’üncüsü oldu” demiş, herkes çok mutlu olmuş. Çünkü “ekonomik durum denince” kendi aylık gelirinden başka bir şey aklına gelmeyenler bile, Türkiye’nin milli gelir (GSMH) büyüklüğü sıralamasında kabaca dünya 17’ncisi olduğunu duymuştur. 13’üncü sıraya geldi gibi bir bilgi, üstelik Mehmet Şimşek gibi Londra’da bankacılık yapmış bir bakan tarafından aktarılınca, kimse bunun bir istatistik cilvesi olduğunu düşünmemiştir. Eksik olmasın Uğur Gürses, Hürriyet’teki köşesinde herhangi bir sıra yükselmesi olmadığını yazdı. Konuyu ben de internette araştırdım. Son liste hariç, 2016’ya kadar yapılan hesaplar, gerek cari kur, gerek satın alma gücü paritesine göre Türkiye’nin dünyadaki ekonomik büyüklük sırasının 17 olduğunu yazıyor. Bu sıranın da 2030’a kadar değişmeyeceğini öngörüyor. Hatırlatayım: Bu 17’nciliğe ilk kez 1974’de ulaşmıştık.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN DÜNYADAKİ YERİ

7.5 milyarlık dünya nüfusunun kabaca yüzde 1.1’i Türkiye’de yaşamaktadır. Nüfus büyüklüğüne göre Türkiye 18’inci sıradadır. Benzer bir şekilde yine kabaca 75 trilyon dolarlık dünya milli gelirler toplamının yüzde biri olan 750 milyar doları da Türkiye halkı yaratmaktadır. Milli gelir büyüklüğüne göre de Türkiye 17 veya 18’inci sırada yer almaktadır. Bu denklik de Türkiye’nin orta gelir sınıfında bir ülke olduğunun matematiksel kanıtıdır.

MİLLİ GELİRLER NASIL TOPLANIR VE NASIL KIYASLANIR

Her şeyden önce şunu lütfen zihninize kazıyın. İktisatçıların makalelerinde kullandıkları sayısal büyüklükler çok kaba rakamlardır. Ancak bir “seri-dizi” içinde anlam ifade eder. Milli gelir ölçmesini, demir tartmak gibi bir şey sanmayın. Çünkü gerek firma, gerek ülke bazında yapılan ölçmeler “para” gibi son derece oynak bir “ölçü birimi” ile yapılmaktadır. Kaldı ki sorun sadece büyüklük bulmaktan ibaret değildir. Bir de bunun hangi zaman dilimine ait olduğunu kestirmek vardır. Her ülkenin milli geliri kendi ulusal para birimiyle ölçülür. Ülkelerin kendi para birimiyle hesaplanan milli gelirleri birbiriyle kıyaslanabilsin diye Amerikan Doları’na çevrilir. Bu çevirilerde farklı pariteler kullanılır. Her paritenin güçlü-zayıf yönleri vardır.

MAÇ OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞMEZ

AKP’nin,Türkiye ekonomisinin 2023’de ulaşacağını söylediği büyüklükler gerçekleşmeyecektir. İktidarda kim olsa o hedefler tutturulamazdı zaten. AKP’liler şimdiden tanımlarla oynayarak durumu tevil etmenin altyapısını oluşturmaya çalışıyorlar. Benim AKP’lilerin “özgül ağırlığı” olanlarından bir ricam var. AKP’nin verdiği ekonomik sayılara (doğru bile olsa) zaten muhalifler inanmıyor. Ne deseniz onlar kanmaz. AKP,“tevriye” (gerçeğin yarısını söyleyip yarısını gizleme yöntemiyle yapılan yalancılık) ile sadece kendi seçmenini yanıltır. Hiç olmazsa onların güvenini kaybetmemek için istatistiklerde tanımlarla oynanmasına izin vermeyin.
Son söz: Öngörü ve gerçekleşme aynı yöntemle ölçülür.