SÖZCÜ, FETÖ’cü ha? Aziz Yıldırım’a Galatasaraylı desen daha çok insan inanır. Peki, geldiğimiz bu noktada insanların huzurla, güvenle yatırım yapmasını mı bekliyorsunuz? Fabrika kuracaksın, işler iyi giderse üzerine birinin çökmeyeceğinden nasıl emin olacaksın? Olamazsın!
Attılar çamuru, atadılar kayyumu...Sonra?
Bakın; İstihdam seferberliği ilan edileli üzerinden tam dört ay geçti. Çalışma Bakanı sonuçları gururla açıkladı. İstihdam seferberliğinde 1 milyon 77 bin kişiye istihdam alanı oluşturmuş. “Vay arkadaş, İktidar çalışıyor” dersin değil mi? Bilmezsen dersin. Ben anlatayım sonra sen ne demek istiyorsan onu söyle.
Şu ana kadar seferberliğin neticesi kelimenin tam anlamıyla bir fiyasko!
Açıklanan artış mevsimselliktir. Her yıl bu dönemde yaklaşık 1.5 milyon kişi işe başlar. Yaza doğru bu kafileye turizm de katılır. Sonbaharda tamamı hazan yaprakları gibi dökülür. Seferberlik ilan edilsin edilmesin bu böyledir.

PARA NEREYE AKTI?

Sayılarla konuşursak; şubat sonu itibarıyla işsizlik oranı yüzde 12.6 ve işsiz sayısı da 3 milyon 900 bin kişi oldu. Geçen yıl aynı dönemde işsizlik 10.9 ve işsiz sayısı da 3 milyon 226 bin kişi idi...
Geçen yıl nisan ayında 1 milyon 800 bin kişi olan kayıtlı işsiz sayısı, bu yıl nisan ayında 2 milyon 562 bin kişiye yükselmiş.
Garantili krediler mi verilmedi, teşvik mi, destek mi, ne ararsan var. Hatta 12 milyar liralık kaynak İşsizlik Fonu’ndan tahsis edildi. Her patrona bir işçi, bir de yetmez üç işçi, üç de yetmez beş işçi, ver ver ver ver...Verdikçe verildi. Güven, adalet verilmedi.
İstihdam seferberliği ilan edilince, krediler verilince, patronlar deyince aklınıza ne gelir? Sanayi! Üstüne üstlük yeni istihdamda SGK ve gelir vergisi parası alınmayacak, para patrona bırakılacak. Sonuç? Sanayi sektöründe istihdam 23 bin kişi geriledi.

IRGAT, AMELE GERİSİ HİKÂYE

Peki, bu istihdam seferberliği nerede sonuç verdi? Sadece tarımda 143 bin ve inşaatta 63 bin istihdam artışı olmuş.
Tarım deyince işte orada bir durup nefesleneceksin. İstediğin gibi at koşturacağın sektördür tarım. Kayıt dışılık oranı yüzde 80 seviyelerinde...
Haliyle kayıt dışı çalışanın, kayıtlı çalışandan 4 kat fazla olduğu tarım sektöründe sayılarla oynayabildiğin kadar oynar, Türkiye’nin işsizlik oranını dilediğin gibi ayarlayabilirsin. Olay bu!
Anlatsalar ya, tarımda işsizliği nasıl hesapladıklarını...Hesaplayamıyorlar ki!
Demek ki işsizliğin azalması için teşvik değil ekonominin adam gibi yönetilmesi ve hukuk gerekiyormuş. Belki bu sayede durumu, ihtiyaçları anlamışlardır diyeceğim ama belli ki anlayamamışlar. Uyku apnesidir o!