AKP hükümetleri, 2003 başı ile 2016 sonuna kadar 14 yılda toplam 3 trilyon 222 milyar lira vergi topladı... Eski parayla 3 kentilyon 222 katrilyon... Tam 19 hane, 3.222.000.000.000.000.000 lira... Harcandı, bitti...
Yetmedi...
Harcamaların, israfın ucu bucağı yok, bari eski defterleri karıştıralım dediler. Artık ne kadar gelirse mantığıyla hemen hemen her borca af çıkardılar. Bilmem kaç taksite böldüler. İlk aftan elde edilen tahsilat devede kulak misali düşük kalınca para toplamak için affın da affını çıkardılar.
Yetmedi...
Meclis’e gönderilen torba yasanın içerisine Hazine’nin borçlanma limiti artırmasını da koydular. Torba yasa ile ilave edilmek istenen 37 milyar TL ile bu yıllık toplam borçlanma limiti 84.5 milyar TL’ye çıkarıyorlar.
İtiraz geldi...
Nitekim bu şekilde, bu kadar yüksek artış yasaya aykırı! Kim takar yasayı? Yasayı çiğniyorsunuz denildi, “2009’da da aşmıştık limiti” diye cevap geldi. Kimi kime şikâyet edeceksin ki?
Hazine yalnız içeriden değil, yurt dışından da hunharca borçlanıyor. Yabancılar daha fazla borç vermek istemiyor. Ancak faizler artıkça sıcak parayı geliyor. Sıcak para şimdilik idare eder sonrasında faizini de alır gider.
Yetmedi...
Araçların vergisi öne çıktı ama gazozdan sigara kâğıdına kadar her şeye vergi bindirdiler. Toplamda 28 milyar liralık gelir sağlayacak vergi zamları ilan ettiler. Gerekirse daha da fazlasını yapacaklarını söylediler. Acı ama gerçek; maalesef yine gerekecek!
Yetmedi...
Bugüne kadar gerçekleştirilen 70 milyar liralık özelleştirmenin üzerine, kalan kamu mallarının da satılıp üç yılda 32 milyar liralık özelleştirme yapılacağı açıklandı.
Yetmedi...
Milletin evde sakladığı çeyrek altınlarına göz diktiler. “Yastık altında 2 bin 200 ton altın var. Bunları bize teslim edin, onun yerine size altın tahvili ya da kira sertifikası verelim” dediler.    Yetmedi...
Piyasa değeri 40 milyar doları bulan Türkiye’nin elde kalan en değerli şirketlerini Varlık Fonu’na devrettiler. Bu varlıkları ipotekleyerek dışarıdan borç arayacaklarını bildirdiler.
Fakat bu borçlar devletin borcu olmayacak! Borçlanılacak ama resmi borç olarak kayıtlarda görünmeyecek. Kimden borç alındığı hiç bilinmeyecek!
Bitmedi...
Yap-işlet-devret modeliyle Hazine garantilerinin verildiği köprüler, havalimanları, yollar, tren garları, limanlar, hastaneler, elektrik santralleri ödemeleri de kayıtlarda borç olarak görünmüyor. Borcumuz aslında az deyip daha fazla borçlanıyorlar.
Yetmedi...
Çalışanlara zorunlu olarak getirilen BES genişletilecek. 18 yaş altından da, 45 yaş üstünden de para toplanacak. Toplanan para devlete borç verilecek. Cayma süresi 6 aya çıkarılacak.
Belki size yetmiyor ama yetti!