Eğitim alanında binin üzerinde vakıf, onbinlerce dernek bulunuyor. Bunların çoğunun amacı “başarılı ancak maddi imkanları kısıtlı gençlere eğitim desteği sağlamak” diye açıklanır ama önemli bir bölümünün amacının çok farklı olduğu da bilinir. Son yıllarda devleti arkasına alan bazı sözde eğitim vakıflarına, inanılmaz para akıtılıyor. Devletin binaları, arsaları onlara veriliyor.
Bazı istisnalar dışında, o destekleri alanların ne yaptığı da pek bilinmez. Bunların başında Türk Eğitim Vakfı (TEV) gelir. Dün de, kuruluşlarının 50. yıldönümüydü. Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Başkanvekili Zuhal Dönmezer Çakıroğlu, Genel Müdür Yıldız Güney, Ankara Şube Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Turna, Türkiye’nin farklı bölgelerinden TEV bağışçıları, gönüllüleri, çalışanları ve bursiyerlerinden 1000’i aşkın kişi Anıtkabir’deydi.

ANCAK BİRİ UMUDA BAĞLANIYOR

Büyük Önder Atatürk’ün Cumhuriyetimizin ilk yıllarında başlattığı milli eğitim seferberliğini bir görev kabul ederek, yarım asırdır aynı ruh ve azimle faaliyetlerini sürdüren TEV bu gücü, kararlılığı da “Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz” sözünden alıyor.
Çoğumuz cenaze törenlerinde TEV’in çelenklerini görürüz. İşte onlar yoksul çocuklar için bir umut. Gelirleri çeşitlendirmek, daha fazla öğrenciye burs verebilmek için yeni uygulamalar da devreye sokuluyor. Örneğin doğum günü, anneler, babalar günleri için ayrı kartlar oluşturuldu. Çocuklarda yardımlaşma duygusu gelişsin diye bu kartlardan almak isteyenlere sertifika verilecek, onlar da bu sertifikayı günlerini kutladıkları kişilere verecek. Şimdi SMS uygulamasını da başlattılar. TEV’in özelliği faaliyet raporunu her yıl açıklaması. Kuruşu kuruşuna gelir-giderin hesabını veriyorlar. Güven duyulan vakfa yapılan bağışlar da her yıl artıyor. Artıyor da ne oluyor. Her yıl lisans düzeyinde ancak 2 bin öğrenciye burs verilebiliyor. Şu anda TEV bursunu alanların sayısı 8 bin civarında... Kuruluşundan bu yana yararlananlarla bu sayı 230 bine ulaşmış. Yakında televizyonlarda yayımlanacak kamu spotu, yönetmen Ömer Faruk Sorak ve sanatçı Cem Yılmaz’ın desteğiyle “Umut” teması ücretsiz hazırlandı. Bu spotları Ankara’da izledik. Bu kampanya sonucu TEV’in gelirlerinin önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.
TEV Genel Müdürü Yıldız Güney, “2 bin öğrenciye vereceğimiz burs için 49 bin 988 öğrenci başvurdu. Bunun anlamı 25 öğrenciden ancak birisine burs verebilirken, 24’üne veremiyoruz” diyor. Yani 25 öğrenciden sadece birisini umuda bağlayabiliyorlar. Şimdi ek gelirlerle bunu artırmanın peşindeler.

ÖMER KOÇ’TAN ÖNEMLİ UYARI

TEV, bugüne kadar 30 okul yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı’na devretti. Gebze’de yaptırılan bir okulun eğitim-öğretimi TEV tarafından gerçekleştiriliyor. Okula, ortaokul mezunu üstün yetenekli, zeki çocuklar yatılı olarak alınıyor. Gelecekte ortaokul bölümü de açılacak. İzmir, Ankara, Trabzon’da kız yurtları var. Ankara’da Sheraton Oteli’nde düzenlenen törende Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, bağışçılar, bursiyerler vardı. İşin siyasi tarafı olmadığı için iktidar ve muhalefetten çağrılı olan yoktu. TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Koç, şunları söyledi:
“Atamızı ziyaret ederek, onun başlattığı çağdaş eğitim, aydınlık gelecek idealine sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk. Gençlerimizin cumhuriyetin değerlerine bağlı, eğitimli bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunma amacıyla çıktığımız bu eğitim seferberliğinde ne kadar çok şey başardığımızı memnuniyetle görüyorum.
Türk Eğitim Vakfı 50 yıldır aldığı bu güçle büyümesini devam ettirmiş ve bugün ‘Türkiye’nin eğitim vakfı’ haline gelmiştir. Ben de bu vesileyle TEV’e ve ülkemize hizmet etmekten, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Gençlerimizin eğitim fırsatlarına erişimi ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi konusunda hepimizin sorumluluğu günden güne artmaktadır.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ BÜYÜYOR

Tüm gayretlerimize rağmen eğitimde fırsat eşitsizliği azalan değil maalesef büyüyen bir sorun olmaya devam ediyor. İnanıyorum ki TEV Ailesi olarak, bundan sonra daha fazla genci destekleyerek, gençlerin ve toplumun umudunu besleyerek daha fazlasını yapmak için azmedeceğiz. Biliyoruz ki bilgiyle donattığımız gençler, yarınların aydınlığı olacaktır. İşte bu aydınlık ümidiyle Türk Eğitim Vakfı’nın ‘Umut’ teması etrafında şekillenen 50. yılını kutlar, TEV ailesi adına sizleri sevgi ve saygıyla selamlarım.”
Öğrencileri dini vakıfların, derneklerin, cemaatlerin elinden kurtarmak, eğitim fırsatlarına erişim, eğitim kalitesinin yükseltilmesi konusunda herkesin sorumluluğunun günden güne arttığının farkında mısınız?