Kurumsal olmayan şirketlerin gayrimenkul sektörüne zarar verdiğini söyleyen Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “İşi bilen bilmeyen herkes konut yapmaya başladı. Avrupa Birliği’nde 35 bin müteahhit var, Türkiye’de 350 bin. Para var, cahil cesareti var... Şu anda piyasada en çok inşaat yapan da bu güruh. Sektördeki her 100 şirketten sadece 25’i kurumsal. Yüzde 75, zaman içinde elenecek. İşini bilen firmalar ön plana çıkacak, çürük elmalar ise çok yakında ayıklanacak sektörden” dedi.

İstanbul’da dün gazetelerin emlak editörleriyle bir araya gelen Yaşar Aşçıoğlu, Türkiye’nin her önüne gelenin inşaat yaptığı ülke olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayarak “Müteahhitler sınıflandırılmalı. Sermaye birikimine ve deneyimine bakılarak ona göre lisanslandırılmalı. Acemi firmaya kentsel dönüşüm yaptırılmamalı. Sonra Fikirtepe’deki gibi mağduriyetler ortaya çıkıyor” dedi.

SUÇLU CEZASINI ÇEKİYOR

Kat karşılığı yapılan anlaşmalarda oranların gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Aşçıoğlu, “Köklü olmayan firmalar, itibar kaygısı olmadığı için, işi alabilmek için arsa sahiplerine olmadık tekliflerde bulunuyor. Sonra ya finansal sıkıntı nedeniyle inşaatı tamamlayamıyor ya da bitirdiği projede kâr edebilmek için fiyatları yükseltiyor, o zaman da ev satılmıyor” değerlendirmesini yaptı. Sadece inşaat yapanın değil yaptıranın da suçlu olduğunu ifade eden Aşçıoğlu, “Akla mantığa aykırı oranlar istedi vatandaş. 2-3 metrekare büyük ev için işi hiç bilmeyen firmalara imza verildi. Şimdi faturasını ödüyor. Bugün Fikirtepe, Bağdat Caddesi ve başka birçok yerde bunun cezasını çekiyor hak sahipleri. Çevre ve Şehircilik Bakanı biz yaparız diyor. Bu çözüm değil. Önce vatandaş ve firma arasında olan anlaşma oranı düzenlenmeli, sonra işler, yapabilecek firmalara devredilmeli” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM YAPILMIYOR

Şehirlerin her yerinde yüksek bina yapılmasının yanlış olduğunu söyleyen Aşçıoğlu, “Yüksek binalar bir yerde toplanmalı ve bunlar ofis olmalı. Çok katlı yapılar insan doğası için uygun değil” dedi. Türkiye’de gerçek anlamda kentsel dönüşüm yapılmadığını ifade eden Aşçıoğlu, “Nerede dönüşüm var, palavra. Adam gibi dönüşüm mahalle mahalle, semt semt yapılır. Parsel bazlı yenileme yapıyoruz, dönüşüm böyle mi olur” dedi.

MALİYET, İZMİR'E KAÇIRDI

İstanbul’un konut konusunda daha doyuma ulaşmadığını ve yenilenecek çok bina olduğunu ifade eden Aşçıoğlu, “Ancak arsa maliyetleri yüksek olduğu için müteahhitler İzmir’e gidiyor. Çünkü oradaki arazi sahibi daha anlayışlı” dedi. Hesaplı konut satılabilmek için ucuz arsa üretilmesi gerektiğini vurgulayan Aşçıoğlu, gayrimenkul sektörünün mevduat faizleri sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tüketicinin parasını faize yatırmayı tercih ettiğini belirten Aşçıoğlu, “Vatandaş bakıyor proje zaten 2-3 yılda bitecek. Onun yerine bankaya yatırıyor. Konut kredisi faiz oranları çok yüksek olduğu için banka yerine şirket bünyesinde ödeme planı yapmayı tercih ediyorlar” diye konuştu.