Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yatırım ortamının iyileştirilmesi reform paketini açıkladı.

İşte Akdağ'ın açıklamalarından satırbaşları:

İflas erteleme ile konkardatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık, yakında Adalet Bakanı bunu açıklayacak.

AZAMİ 23 AY


İflas erteleme sürece azami 23 ay olacak. Şirketlerin tasviyesinden ziyade ticari hayata devamını esas alıyoruz. Alacakları da sürece dahil ediyoruz.

KURTARMA KURUMU GELİYOR


İflas Erteleme Kurumu tamamen kaldırılıyor, Konkordato revize edilerek bir 'Kurtarma Anlaşması Kurumu' oluşturuluyor.

YÜZDE 25 BLOKAJ KALKIYOR


Şirket kuruluşunu 7 işlemden 1 işleme indiriyoruz. Yüzde 25'lik sermaye blokajı şartını kaldırıyoruz.

12 İŞLEM 5'E İNDİ


İnşaat işlem süreçlerinde 12 işlem 5'e indirildi. İnşaat ruhsatındaki imza sayısı 18'den 1'e düşürüldü.

MECLİSE GÖNDERİLDİ


AKP Meclis Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" bugün Meclis'e gönderildi.

İlgili tasarı yürürlülük ve yürütme dahil 27 maddeden oluşuyor.

Tasarı ile yabancı yatırımcıların süre, maliyet ve prosedür anlamında karşılaştıkları idari ve bürokratik süreçlerinde iyileştirilme öngörülüyor.

Öte yandan tasarı ile KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişebilmesi amacıyla taşınır rehni kanunu değiştirilerek KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınırın rehnine imkan sağlanması da öngörülüyor.

[custom_content title="İFLAS ERTELEME NEDİR? " desc="İcra ve İflas Kanunu’nun 179’ncu maddesi uyarınca Sermaye Şirketleri ile kooperatiflerin borçlarının aktifinden fazla olduğu hususu, söz konusu kurumu idare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye halinde ise tasfiye memurları veyahut da bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe gerek kalmaksızın bunların iflasına karar veriliyor. Bu hüküm Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesinden farklı olup, diğer yandan; kurumu idare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunması halinde söz konusu kurumun iflasının ertelenmesini isteyebiliyor. Mahkeme projeyi ciddi ve inandırıcı olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulması zorunlu kılıyor. Aynı Kanun’un 179/a maddesi uyarınca Mahkeme, iflasın ertelenmesi isteminde bulunulması halinde, şirket veya kooperatifin mevcut durumunu belirlemeye yönelik envanter düzenlemesini ve yönetim kurulunun yerine geçmesi ya da yönetim kurulu kararlarını onaylamak üzere bir kayyum atar, ayrıca şirketin veya kooperatifin mal varlığının korunması için gerekli diğer önlemleri alıyor."]

 

[custom_content title="KONKORDATO NEDİR?" desc="Herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş, ödeme gücünü belli ölçüde kaybedip mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacını taşıyan müessese. Konkordato, borçlunun alacaklılarının 2/3’ü ile (bu orana denk gelen alacaklıların alacak tutarının da borçlunun borçlarının 2/3’ü oranında olması gerekir) yaptığı, ticaret mahkemesinin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşma. İmtiyazsız alacaklılar borçlunun borçlarının belirli bir yüzdesinden feragat eder ve borçlu da, borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını ödeyerek borçlarının tamamından kurtulabilir."]