ÖZLEM GÜVEMLİ Ülke genelinde yapılan kadın araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Rakamlar, Türkiye’nin şiddet gören, hakarete ve tacize uğrayan mutsuz kadınlar ülkesine döndüğünü gösteriyor Gezici Araştırma Şirketi,  Dünya Kadınlar Günü kapsamında Birleşmiş Milletler için Türkiye genelinde kadın profili ve yaşam biçimi araştırması yaptı. Araştırmaya göre kadınların yüzde 71.9’u mutlu değil.  Kadınların yüzde  44.7’si şiddet gördüğünü söylerken, evli kadınların yüzde 42.7’si eşlerinin psikolojik tedavi görmesi gerektiğini düşünüyor.

YÜZDE 44 ŞİDDET GÖRÜYOR

Kadınların yüzde  44.7’si şiddet gördüğünü söylüyor ve bu oran yaş yükseldikçe artıyor. Ev hanımlarının yüzde 68.4’ü şiddet gördüğünü ifade ediyor.  Üniversite mezunu kadınların yüzde 22.6’sı, lise mezunu kadınların yüzde 44’ü, ilkokul mezunu kadınların yüzde 65’i şiddet görüyor.

ÖLÜM KORKUSU

Türkiye’de şiddet gören kadınların % 67.8’i eşinin kendisini öldürebileceğini  düşünüyor. Kadınların % 44.7’si “Şiddet gördüm” diyor. Şiddet görenlerin % 67.8’i eşinin kendisini öldürebileceğini düşünüyor.

38 İLDE YAPILDI

Araştırma; Murat Gezici başkanlığında 1 - 7 Şubat tarihleri arasında 38 il, 82 ilçe,  92 mahalle ve köyde, 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden, 2 bin 864 kadın katılımcıyla yapıldı. Anket sonucuna göre kadınların yüzde 71.9’u yani her 10 kadından 7’si mutlu değil. Mutlu kadınların oranı yüzde 28.1’de kalıyor. Türkiye’nin en mutlu kadınlarının yaşadığı bölge Ege, en mutsuz kadınlarının yaşadığı bölge ise Güneydoğu Anadolu.

ÜÇ KADINDAN BİRİ TACİZE UĞRUYOR

Kadınların yüzde 40.6’sı üzerinde baskı olduğunu vurguluyor. Evli kadınların yüzde 42.7’si eşinin psikolojik tedavi görmesi gerektiğini düşünüyor. Araştırmaya göre kadınların yüzde 37.2’si tacize uğruyor. Tacizlerin yüzde 12.8’i de işyerinde gerçekleşiyor. Kadınların yüzde 82.3’ü kadına şiddet uygulayan erkeklere verilen cezaları tatmin edici bulmuyor.

ZORAKİ İLİŞKİ

Kadınların yüzde 41’i kendisi istemediği zamanlarda eşlerinin zorlamasıyla cinsel ilişkiye girdiklerini belirtiyor. Yüzde 59’unun bu soruya yanıtı ise “Hayır”. Eğitim seviyesi arttıkça ilişkiye zorlama durumunun artması dikkat çekiyor. Okuma yazma bilmeyenler arasında hayır yanıtı daha yüksek çıkarken, bu grubun cinsel ilişkiyi bir görev olarak değerlendirdiği görülüyor.